Vi går til VM

Dagbladets spørreundersøkelse blant tippeligaspillerne viser at vi kan begynne å glede oss til VM i 2006.

CHISINAU/OSLO (Dagbladet): Hareide og de norske landslagsgutta går til kveldens VM-kvalikkamp mot Moldova med ryggdekning. For Dagbladets spørreundersøkelse viser at nesten 60 prosent av spillerne i den hjemlige ligaen tror Norge vil klare å kvalifisere seg til VM i Tyskland i 2006.

-  59,6 prosent er mye - det er en sinnssyk tillit. Og veldig positivt. Det er bra at spillerne i Tippeligaen tror på landslaget. For vi tror jo vi også - det blir som religion.

-  Og der er jo troen viktigst - tror jeg, sier Åge Hareide.

-  Naturlig optimisme

Dagbladets spørreundersøkelse er gjennomført i løpet februar og mars. Spillerne fra tippeligaklubbene er via spørreskjema anonymt bedt om å si sin mening om landslagets kvaliksjanser - 183 har svart. Selv om fire av ti ikke har troen - velger Hareide å se på halvfulle glass framfor de halvtomme.

-  Jeg kan ikke skjønne annet enn at tallene gjenspeiler den fantastiske fotballstemningen vi har i Norge akkurat nå. Det har skjedd noe det siste året. Og det var det som var landslagets utgangspunkt da vi begynte for et drøyt år siden - vi ønsket å skape entusiasme, glede og tro, mener Hareide.

Tidligere landslagskeeper Erik Thorstvedt mener resultatene «høres greie ut».

-  Det er en naturlig optimisme. Vi er i en hard gruppe med ett godt lag. Det blir vanskelig å komme foran Italia. Jeg tror vi blir nummer to. Men vi bør ikke få det beste laget i playoff. Og så har vi en mulighet til å bli blant de to beste toerne. Vi har en veldig fair sjanse, sier Thorstvedt.

-  Men en hadde fått høyere score hadde en spurt landslagsspillerne?

-  Ja. Men når du spiller sjøl, er du programforpliktet til å tro. Hva de egentlig mener, vet vi jo ikke, flirer programlederen for TVNorges Royal League-magasin.

Tror på playoff

Før Norges møte med jumbo Moldova og gruppetreer Slovenias oppgjør mot Hviterussland, har Hareides menn grepet på 2. plassen i gruppa. Den kan til slutt gi direkte VM-plass dersom vi er blant de to beste gruppetoerne blant Europas åtte VM-kvalikgrupper. De seks andre toerne gjør opp om de tre siste plassene fra Europa i playoff-spill.

Blant tippeligaspillerne som mener Norge greier å kvalifisere seg, tror 60,6 prosent at Norge må igjennom playoff. Mens 33,0 prosent tror landslaget kvalifiserer seg direkte.

-  Mer avventende

Åge Hareide har siden han tok over som landslagssjef 1. januar 2004 snakket høyt om entusiasme, glød og «Nye Norge». Det slutter han ikke med.

-  Tallene fra spillerne i Tippeligaen vil smitte over på publikum. Når spillerne er entusiastiske, vil supporterne bli det også. Og det igjen vil smitte over på media. For meg er dette et tegn på at norsk fotball er inne i en god sirkel, mener Hareide.

Vålerenga-kaptein Tom Henning Hovi er sjøl VM-optimist, men han mener folk flest sitter litt mer på vent.

-  De er nok litt mer avventende nå enn under Drillo. Slutten av Semb-epoken var ikke all verden, men med Hareide virker det som laget har fått en ny giv. Jeg tror også at interessen rundt klubbfotballen har bidratt, sier fjorårets sølvvinner i Tippeligaen.

Erik Thorstvedt mener alt snakket om ny giv er overflødig.

-  Det blir alltid ny giv når nye tar over. Åge har hatt en bra hånd på laget og skaper glede. Men hele veien siden starten på 90-tallet føler jeg at det har vært en god giv innad i laget. Også når pressen var kritiske på slutten av Semb-epoken, sier Thorstvedt, som var keepertrener under Semb.

Men den gamle keeperkjempen mener at det til sjuende og sist bare er én ting som teller:

-  Du blir vurdert om du går til mesterskap - selv Norge gjør det, sier Erik Thorstvedt.

FORNØYD: - For meg er dette et tegn på at norsk fotball er inne i en god sirkel, mener landslagstrener Åge Hareide.
PÅ VEI TIL TYSKLAND: Steffen Iversen prøvegår veien til VM.