- Vi gikk for finsk skisport

De finske jentene bestemte seg for å gå med hjertet i Holmenkollen - for finsk skisport.

Hun satt der standhaftig med tårer i øynene på pressekonferansen etter tremila i Holmenkollen lørdag. Dagen før var det gravøl for finsk skisport etter nok en dopingsak. Da ville verken Viljanmaa eller noen av de andre skijentene fra Finland som befinner seg i Oslo, si noe som helst.

Men etter to plasser på seierspallen lørdag var de åpne og oppriktige. De snakket og ba om å bli trodd:

- Jeg håper dere tror på oss. Skal finsk skisport ha noen sjanse til å komme seg opp igjen, trenger vi all den støtten vi kan få, sa Viljanmaa.

Spesielt

- Det var en spesiell dag for oss alle. Jeg prøvde å konsentrere meg så godt jeg kunne på tross av det triste som er skjedd. Vi har det tøft nå, og vi får det helt sikkert ikke lettere. Men vi skal prøve å reise oss, sa Viljanmaa. Hun mener det er dumt at både Finlands regjering og andre sponsorer vil trekke støtten til finsk langrenn.

- Det er dumt å straffe oss alle for det én har gjort. Vi har vært gjennom mye sorg, smerte og skuffelser de to siste årene. Det som er skjedd nå smerter virkelig. Det er ikke lett å fortsette, men jeg elsker å gå på ski og det er viktigst.

Viljanmaa hadde håpet at det ikke ville bli noen ny dopingsak etter sjokket i Lahtis.

- Jeg visste overhodet ingenting om det som er skjedd nå. Det er veldig rart å tenke seg at det er skjedd. Jeg liker å tro på menneskene. Det er bra at systemet fungerer slik at de som jukser blir tatt, men jeg håper at det aldri skjer mer at noen doper seg. Til sist ligger ansvaret alltid hos den enkelte løper, sa Viljanmaa.

Sjokk

- Jeg var i sjokk i går, det var en helt fryktelig dag. Men jeg prøvde å gå på ski uten å tenke på noe annet i dag, sa Aino Kaisa Saarinen som endte på 3. plass lørdag.

Virpi Kuitunen ble selv utestengt for doping etter skandalen i Lahtis for to år siden.

- Jeg er overrasket over det som er skjedd, men vi vet ingenting om detaljene og kan ikke si så mye mer.

- Vi må prøve å være positive. Det finnes større problemer i verden. Som i Irak, sa Kuitunen. Hun ble nummer fem på Kollen-tremila.

(NTB)