Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Vi graver oss ikke ned for at vi mister OL

OL-ilden slukkes for NRK.

HAR OL FOR SISTE GANG: NRK mister OL-rettighetene til TV 2 etter London - men hevder de ikke depper av den grunn. Her er et knippe av de mest profilerte NRK-reportere du ser og hører fra London: (bak f.v.) Elin Austevoll, Mia Hundvin, Unni Anisdahl, Harald Thingnes og Geir Oustorp. Lars Lystad (foran f.v.), Karen-Marie Ellefsen, Anne Rimmen, Pål Gordon Nilsen, Line Andersen og Arne Scheie.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
HAR OL FOR SISTE GANG: NRK mister OL-rettighetene til TV 2 etter London - men hevder de ikke depper av den grunn. Her er et knippe av de mest profilerte NRK-reportere du ser og hører fra London: (bak f.v.) Elin Austevoll, Mia Hundvin, Unni Anisdahl, Harald Thingnes og Geir Oustorp. Lars Lystad (foran f.v.), Karen-Marie Ellefsen, Anne Rimmen, Pål Gordon Nilsen, Line Andersen og Arne Scheie. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

En æra for norsk fjernsyn nærmer seg slutten. NRK viser OL for foreløpig siste gang.

Helt siden 1960 er OL blitt vist på NRK, men snart er det over. TV 2 har kjøpt rettighetene for Sotsji i 2014 og Rio de Janeiro i 2016.

Ifølge kommentator Karen-Marie Ellefsen er ikke det noe NRKs utsendte i London tenker på under OL.

- Det får vi ikke gjort noe med. «You win some, you lose some». Vi graver oss ikke ned for at vi ikke lenger kommer til å ha OL. Sånn er verden, sier Ellefsen til NTB.

- Jeg tror vi i NRK er mest fokusert på å gjøre det best mulig. Vi har satset stort på disse lekene på nett, radio og TV og sender i mange kanaler. Men det ville vi ha gjort uansett.

Hun er opptatt av at rikskringkasteren fortsatt vil kunne tilby et bredt tilbud til sportsinteresserte seere selv om OL blir borte fra menyen.

- NRK har rettigheter til mye annen idrett, og OL varer bare 16 dager. TV-sporten blir ikke arbeidsledig, for det er mye spennende å gjøre framover, sier Ellefsen.

Dyre rettigheter TV-rettighetene til OL er «big business» og selges til høystbydende. NRK ville ikke punge ut for å sikre seg lekene i 2014 og 2016.

- De andre kanalene får heller ikke alt. Det er skarp konkurranse, sier Ellefsen.

I framtiden vil trolig norske TV-kanaler dele på OL. Slik er det allerede blitt gjort under fotballsluttspill, senest under sommerens EM.

- Det kan nok hende at det vil skje, og det er grenser for hvor mange penger TV-stasjoner kan bruke på sportsrettigheter. Det gjelder ikke bare NRK, men også andre kanaler. Det er heller ikke alle som er interessert i sport, og vi må også tenke på å lage gode programmer for andre, sier hun.

Gullminner Karen-Marie Ellefsen dekket sitt første OL for NRK i Moskva i 1980. Siden har hun vært til stede på alle sommerlekene og tre vinter-OL.

Høydepunktene har vært mange for kommentatoren, men noen minner er helt spesielle.

- Det blir vanskelig å sette opp mot hverandre. Jeg har vært med på mange flotte OL. Jeg har jobbet mest med å kommentere friidrett og vært så heldig at jeg har fått være med på fire norske gull: Vebjørn Rodal (800 m, 1996), Trine Hattestad (spyd, 2000) og Andreas Thorkildsen (spyd, 2004 og 2008). Det største du kan oppleve som kommentator, er når Norge vinner OL-gull, forteller Ellefsen til NTB.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media