- Vi hadde fortjent to-tre poeng til

Ståle Solbakkens FCK knuste de greske mesterne og er klare for historisk sluttspill.

FØRSTE STIKK: FCKs Martin Vingaard brukte en berøring på å legge ballen til rette, så smelte han den i det venstre hjørnet. Det roet danskenes nerver.Foto: SCANPIX/AP/ Lars Poulsen
FØRSTE STIKK: FCKs Martin Vingaard brukte en berøring på å legge ballen til rette, så smelte han den i det venstre hjørnet. Det roet danskenes nerver.Foto: SCANPIX/AP/ Lars PoulsenVis mer

(Dagbladet): FC København - Panathinaikos 3-1.

Ståle Solbakkens trenersuksess med FC København ser ikke ut til å ta slutt denne høsten.

I kveld spilte danskene med press for å få et resultat i den altavgjørende siste gruppespillkampen mot Panathinaikos hjemme i Parken, men selv med en historisk sluttspillplass i Champions League i potten, vaklet aldri Ståles menn.

Det greske bortelaget ble til tider utspilt, og FCK ga seg ikke før det sto 3-0 på resultattavla.

Åttedelsfinalen ble sikret på den mest overbevisende måten. Var ikke Ståle Solbakken Danmarks mest populære nordmann før dette, er det ingen tvil etter i kveld.

- Dette var enda en stor europeisk kveld i København, og vi var det klart beste laget. Vi har fortjent alle de ti poengene vi har fått, kanskje hadde vi fortjent to-tre til, sier Solbakken til Viasat etter kampen.

- Det var stor forskjell på oss og de greske mesterne i dag, og jeg mener også vi var klart bedre enn de russiske mesterne (Rubin Kazan) over to kamper, likevel var kanskje den største prestasjonen hjemmekampen mot Barcelona. Dette er noe guttene kan være stolte av. Jeg er utrolig glad og lettet.

Halvvolley
Danskene hadde møtt ivrige opp til Ståle Solbakkens potensielt historiske kveld, og skapte enorm stemning i førsteomgangen i Parken.

Hjemmelaget svarte med stor innsats fra første spark, men brukte 20+ minutter på å finne rytmen mot et Panathinaikos som ikke så ut til å la sisteplass i gruppa legge en demper på entusiasmen for poeng.

FC Københavns spillemessige overtak ble ikke omsatt i de helt store sjansene i første halvdel av omgangen, men det snudde med et ekstremt skuldersenkende ledermål etter 26 minutter.

STRÅLENDE: Jesper Grønkjær spilte en strålende kamp, skaffet straffe, og satte den selv i mål.Foto: SCANPIX/AFP/CLAUS BECH
STRÅLENDE: Jesper Grønkjær spilte en strålende kamp, skaffet straffe, og satte den selv i mål.Foto: SCANPIX/AFP/CLAUS BECH Vis mer

Christian Bolanos slo ballen fra kanten inn til Martin Vingaard på rundt 25 meter, han brukte en berøring på å få ballen i den luftposisjonen han ønsket seg, og prikket ballen på halv volley ned i det venstre hjørnet.

Farlig Grønkjær
Det varmet FCK-fansen i København-kulda, og mer varme kunne det blitt før pause.

Claudemir testet Alexandros Tzorvas med et godt skudd etter 33 minutter, og den påfølgende corneren ble enda farligere.

Jesper Grønkjær møtte overlegget med hodet like foran første stolpe, men et godt støt var ikke mer presist enn at ballen snek seg så vidt på feil side av den andre stolpen.

1-0 var uansett godt for danskene å ta med seg inn i garderoben.

Straffe roet nervene
Skuldrene ble senket enda et hakk fem minutter etter pause.

Jesper Grønkjær kunne skaffet FCK to straffer da han stormet inn i feltet, men det var den siste forseelsen fra Panathinaikos som var den klareste, og dansken fikk sjansen fra elleve meter.

Derfra var han sikker som få. Grønkjær knuste ballen inn i det venstre hjørnet.

Samtidig som betryggende meldinger fra Spania fortalte at Barcelona ledet, fortsatte FC København kjøret.

Dame N'Doye var stadig farlig frampå, og etter en time fikk han to enorme sjanser til å sikre gruppeavansementet for godt.

Først rundet han keeper, men satte ballen i stolpen fra seksten meter.

GRUNN TIL JUBEL: FCK-spillerne feirer scoring.Foto: SCANPIX EPA/LISELOTTE SABROE
GRUNN TIL JUBEL: FCK-spillerne feirer scoring.Foto: SCANPIX EPA/LISELOTTE SABROE Vis mer

Deretter var N'Doye sist på ballen da Zbynech Pospech skjøt et innlegg mot bakre stolpe, men igjen fikk han ikke avslutningen på mål.

Cissé-selvmål
Uansett, FCK skulle ha denne sluttspillplassen.

Drøye kvarteret før slutt ble den sikret.

Djibril Cissé slet med å vise seg giftig foran FCKs mål, men da han var hjemme for å forsvare laget sitt på corner, ble han giftig foran sitt eget.

Franskmannen var siste spiller på ballen med hodet, og stusset den i bortre hjørne med bakhodet.

Det var avgjort, selv om Cedric Kante stusset inn et trøstemål for Panathinaikos på overtid. Ståle Solbakkens FC København skal spille åttedelsfinale i Champions League.