«Vi hadde ikke sittet her og diskutert hvis ikke fotballen hadde vært full av faen»

BRAKKA PÅ VALLE (Dagbladet): Krise? Nei! Engasjement? Ja, i bøtter! Og mens Vålerenga svetter ut det siste foran kveldens skjebnekamp mot Kongsvinger, sitter gamlekara og analyserer. - Vi hadde ikke sittet her og diskutert hvis ikke fotballen hadde vært full av faen, sier tidligere keeper Ivar Andresen.

Vålerenga er i beita, det er vanlig. Like normalt er det at tabellposisjonen gjør vondt langt inn i klubbsjela. Men nederlagsstemningen finnes verken ute på Knut Arild Løbergs treningsplen eller ved plankebordet med kaffe og brødskiver.

Og søvnproblemer finnes det jo piller for.

- Jeg har ikke sovet godt ei søndagsnatt på det jeg kan huske, sier Terje Henger'n Hellerud. - Men ærlig talt - jeg trur det går bra. Og kampen mot Kongsvinger skal jeg høre på radioen.

- Jeg tø'kke å reise dit.

- Det er to urettferdige spill her i verden - travspill og fotball, sier Ivar Andresen.

- Vinner du, er du verdensmester. Taper du, er du bånn i bøtta. Og derfor blir jeg så oppgitt over disse ekspertene på TV2 - han derre Lersveen, han Hoff fra Lillestrøm og Fosser'n - som sitter og snakker tøv og analyserer det de har sett en drøss med ganger på video. Det hadde vært morsommere med Wesenlund og Heide-Steen.

- Eller Abbott og Costello - de gutta som skrudde på vinduspusserne da dem kjørte under vann.

Marginer og Hemingway

- Jeg skulle gjerne hatt marginene på vår side, sier trener Knut Arild Løberg. - Men - de kommer ikke rekende på ei fjøl. Og derfor må vi klare å vise den samme viljen som mot Molde. Kampen mot Kongsvinger er veldig viktig for oss.

Tidligere storskytter Leif Olsen, hvis iboende fotballfilosofi handler om at det bare finnes to taktikker i fotball - en defensiv og en offensiv, holder på med Hemingways «Farvel til våpnene». Med litterær pondus legger han derfor inn en ballmetafor uttalt for den totale misforståelse.

- Du veit han Hemingway var nede i Italia der. Og fordi han spiste frokost da angrepet kom, ble han skadd...

- Akkurat som her, det, sier Ivar Andresen. - Se på'rem - er det no' rart vi sliter.

Akkurat nå er det de fem poengene som gikk tapt mot Skeid og Strømsgodset som svir. Og som gjør at Vålerenga nok en gang må møte skjebnen. For hadde det bare blitt 3- 0 mot Skeid - tidlig - og det samme mot Strømsgodset litt ut i andre omgang, så hadde det jo vært greit.

Og:

Hvis Drillo virkelig hadde vært Arnardo og lagt grunnlaget før han dro, og Carew ikke hadde blitt solgt og man hadde klart å utstyre brakka med et toalett det var mulig å pisse i, da hadde kaffen smakt, da.

Gode mål og meninger

- Vi må tette igjen bakover og tørre å komme med folk når mulighetene byr seg, sier Knut Arild Løberg. I går jobbet han nok en gang med vanen av å skape overtall på motstanderens banehalvdel. For Vålerenga vil det - alle som en. Sjøl om ikke hele menigheta får det med seg.

- Her trener dem sånn som dem gjør i alle fotballag fra Eliteserien og ned i 8. divisjon, sier Leif Olsen.

- Nettopp, sier Ivar Andresen - og derfor må du trene de som har evner. Og resten - de som ikke har det - kan gå til Skjetten eller KFUM. Det er det samma for meg.

- Men Ivar, du som var keper (det skrives med en e på vålerengelsk) , hvordan kan sånne eksperter kåre en keper til banens beste speller? En keper er jo ikke fotballspeller.

- Hva sier'u?

- Dem speller jo ikke fotball - dem bare står der.

- Nei, hør nå her a', Leif - har'u ikke sett en keper som for eksempel setter i gang spellet veldig fort og skaper målsjanser!

- Hadde det vært hockey, så - da hadde jeg skjønt det. Dem redder jo hele tida.

- Fordi dem blir skutt på, ja - du treffer jo bare gubben. Og derfor sier jeg at hvis Einar Rose hadde levd, kunne han stått i mål på verdenslaget i ishockey. Dem kunne bare tredd målet ned over ræva på'n så hadde det vært helt tett.

I kveld spiller altså Vålerenga viktig nedrykkskamp på Gjemselund.

Også det er helt normalt.

«Det er to urettferdige spill her i verden - travspill og fotball»

Ivar Andresen, tidligere VIF-keeper