- Vi hadde nok vunnet hele Norway Cup om jeg var med

De etablerte fotballstjernene elsker Norway Cup. Og har gode minner.

MÅTTE OPERERE: Det året laget hans endelig kom til semifinalen - da lå Kjetil Rekdal på sykehuset med operert blindtarm. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
MÅTTE OPERERE: Det året laget hans endelig kom til semifinalen - da lå Kjetil Rekdal på sykehuset med operert blindtarm. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Følg @dagbladet.no på Instagram og Snapchat og få de siste oppdateringene fra Norway Cup!

(Dagbladet): Det begynner å bli noen år siden de deltok, men minnene sitter som om det skulle vært i går. Disse fotballstjernene har også deltatt på verdens største fotballturnering, Norway Cup.

- Jeg tror jeg var 14 og 15 år, så det var på slutten av 70-tallet. Det er lenge siden, utbryter Erik Thorstvedt.

Den gangen var turneringa forholdsvis ny, men den hadde rukket å bli stor. Det synes keeperhelten var stas.

- Vi var på mange turneringer, men det var ett eller annet med størrelsen på Norway Cup som gjorde det magisk. Det er så gigantisk, med fotball og folk over alt, forteller han.

Sneik seg inn på kino Thorstvedt spilte for Viking, og erindrer at laget verken vant mye eller kom så veldig langt. Men de klarte å komme seg videre fra gruppespillet.

En av kampene vant de på straffe - hvor Thorstvedt tok den avgjørende straffen.

- Jeg husker fortsatt hvor ballen gikk, det har brent seg inn. Jeg skøt til høyre, rett under keeperen. Han burde ha redda den, forteller keeperen.

Selv om det var stort for en keeper å ta en avgjørende straffe, er det ikke det som er det beste minnet - det er nemlig noe utenfor banen.

- Da jeg var 15 greide vi å lure oss inn på Saturday Night Fever på Colosseum kino. Det var 18-års grense, så da vi kom ut etter å ha sett John Travolta på den store skjermen, hadde vi stjerner i øynene, ler han.

Måtte opereres Kjetil Rekdal fikk to Norway Cup-turer for Molde. Det siste året han var med, i 1987, spilte han med juniorlaget til Molde. Det året fikk han en litt mer dramatisk avslutning på turneringa enn den første gangen han var der, noen år tidligere.

- Den siste gangen fikk jeg blindtarmsbetennelse. Laget mitt kom til semifinalen og tapte der. Da var det kjipt å være syk, sier Rekdal.

Mannen med den kjente uttalelsen «Det e' bedre at I score, enn at du bomme», er sikker på at det kunne gått bedre om han var med.

- Vi vant jo NM for junior det året, så jeg er sikker på at vi hadde hatt en større sjanse om jeg var med og spilte. Sannsynligvis hadde vi vunnet hele greia om jeg jeg var med.

Fullt trøkk Minnene er mange for Rekdal. Og det er ikke bare fra han var der som spiller, faren dømte nemlig Norway Cup flere ganger.

TOK STRAFFE: Thorstvedt ble helt for laget sitt under Norway Cup på 70-tallet. Arkivfoto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TOK STRAFFE: Thorstvedt ble helt for laget sitt under Norway Cup på 70-tallet. Arkivfoto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Men den idrettsgleden, intense kamper og spenning, det er minner for alle. Det er artig å være med når det står publikum tett innpå banen og det er fullt trøkk.

Han er glad han fikk delta i turneringa, og forteller at det er en barnedrøm mange har. Men Norway Cup er ikke det samme nå som det en gang var.

- Det sportslige produktet er ikke det beste. Jeg synes nivået var høyere før. Men det er mange gode, utenlandske lag man kan møte, sier Rekdal til Dagbladet.

Ble sinna Marcus Pedersen har vært mye i media siden hans karriere tok et stort hopp i 2008. Det har vært mange oppturer og nedturer gjennom tidene, sistnevnte er det han husker best fra Norway Cup.

- Jeg husker at vi tapte på kron og mynt. Da skreik jeg vel noe som ikke hører til i verken avis eller på TV, forteller han.

Pedersen spilte i turneringa da han var rundt 14-15 år, hvor laget hans Ham/Kam kom til semifinalen. Der sa det brått stopp - mot et gambisk lag.

God arena Brann-spilleren er ikke enig med Kjetil Rekdal at nivået har tapt seg, selv om han ikke har fulgt med så nøye.

- Det er en god arena for barn å vise seg fram på. Det å møte internasjonal motstand er alltid litt mer spennende, når man får andre øyne på det, sier Pedersen.

Fine dager på sletta Caroline Graham Hansen er bare 20 år, men har gjort seg bemerket på både landslag og i klubb. Fra 2007 til 2010 deltok hun på Norway Cup, de to siste årene kunne hun dra hjem med gullmedalje.

BLE SINNA: Det kokte for Marcus Pedersen da laget hans røyk ut av Norway Cup på kron og mynt. Her for Brann tidligere i år. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
BLE SINNA: Det kokte for Marcus Pedersen da laget hans røyk ut av Norway Cup på kron og mynt. Her for Brann tidligere i år. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Men det er ikke det som er det beste minnet.

- Det må være alle dagene oppe på sletta. Kanskje de gangene vi spilte 7-er, for da var det så mange kamper. Det første året der var utrolig stas.

I likhet med mange andre, synes Graham Hansen det var en stor nedtur å tape.

- Det er noen dårlige minner fra da vi røyk ut, forteller hun til Dagbladet.

Alltid a-sluttspill Moldestjerna Daniel Berg Hestad har deltatt rundt fire eller fem ganger på turneringa. Hvert eneste år gikk de til a-sluttspillet, hvert eneste år ble de slått ut på veien til finalen. Helt til det siste året.

- Da kom vi til finalen. Det var en kjempeopplevelse, selv om vi tapte for Bærum, sier Berg Hestad.

Han følte de fikk igjen mye det året ved å komme til finalen. Det var små marginer de tidligere årene, som førte til at de ikke kom helt til topps.

Klissvåte klær - Men det året vant vi to straffesparkkonkurranser, det var jevne kamper og veldig artig, sier Hestad, som ikke nødvendigvis synes det kjipeste minnet var det å tape finalen.

GULLGUTT: Det ble ikke gull under Norway Cup for Daniel Berg Hestad, men han har fått både cup- og seriegull som voksen. Her etter NM-seieren i 2013. Foto: Sjur Stølen / Dagbladet
GULLGUTT: Det ble ikke gull under Norway Cup for Daniel Berg Hestad, men han har fått både cup- og seriegull som voksen. Her etter NM-seieren i 2013. Foto: Sjur Stølen / Dagbladet Vis mer

Det han synes var verst, var det året det regna alle veier. Arrangørene slet med å finne baner nok å spille på, ifølge Berg Hestad, og de endte opp med å spille på grusbaner isteden.

- Absolutt alle klærne mine var klissvåte. Men vi holdt humøret oppe, selv om det var kjipt, ler han.

Høydepunktet for mange Berg Hestad synes det var gøy å være med på turneringa. Folkelivet, det å møte utenlandske lag og jenter, er noen av de tingene han synes var best.

- Det å møte brasilianske lag for eksempel, som Peququeninos, og se det nivået de er på, det var spennende.

Han tror Norway Cup er høydepunktet for barn og unge, spesielt for de som kommer langveisfra. Samhold og det å bo på skole husker han selv som spennende også.

- Turneringa kan være en inspirasjon for mange. Det er jo noe man ser fram til og trener til. Det var i hvert fall mitt høydepunkt da jeg var yngre, og jeg hadde alltid store ambisjoner, sier Molde-spilleren.
  

TO FINALESEIRE: Caroline Graham Hansen har to gullmedaljer fra Norway Cup. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
TO FINALESEIRE: Caroline Graham Hansen har to gullmedaljer fra Norway Cup. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer