- Vi hadde stått opp mot de aller beste

Hareide mener det er tull at Norge ville blitt spist i EM.

(Dagbladet.no): I Dagbladet i går skrev fotballkommentator Morten Pedersen at Norge ville blitt spist i EM.

- Tull, sier landslagssjef Åge Hareide.

- Kvaliteten på fotballen i EM er skyhøy, men ikke skremmende. Vi hadde ikke blitt spist av noen om vi hadde vært med, sier Åge Hareide til Dagbladet.

Landslagssjefen reiste hjem fra EM sammen med Nederland. I går var han opptatt med å inspirere unge fotballtalenter på Ole Gunnar Solskjærs fotballakademi i Kristiansund.

Han fnyser litt av Pedersens kommentar i gårsdagens Dagbladet.

- Det er så lett for kommentatorer å være etterpåkloke. Faktum er at vi har spilt mot flere av lagene som gjør det bra i EM. Tyrkia, som er i semifinalen hadde vi på gaffelen.

- I våre beste stunder hadde vi stått opp mot alle de beste, sier Hareide, som slett ikke er skremt av EM-nivået.

- På ingen måte. Jeg mener fortsatt at vi hadde hatt noe der å gjøre.

BARE Å SELE PÅ: Landslagssjef Åge Hareide mener Norge absolutt hadde hatt noe i EM å gjøre. Nå skal han jobbe steinhardt for å få være med på moroa neste gang. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX
BARE Å SELE PÅ: Landslagssjef Åge Hareide mener Norge absolutt hadde hatt noe i EM å gjøre. Nå skal han jobbe steinhardt for å få være med på moroa neste gang. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX Vis mer

Må ta nivået

Ikke minst for spillernes del, er Hareide fortsatt lei seg for at det ikke ble noe sluttspill for Norge.

- De hadde hatt veldig godt av det. Det handler om matching på høyt nivå og å tilegne seg det nivået. Det må vi gjøre mer av framover, tilegne oss et høyere nivå og levere jevnere prestasjoner på det nivået, sier Hareide.

Han hadde gjerne sett at flere av landslagsspillerne spilte på et høyere nivå til daglig, i bedre ligaer enn Tippeligaen - som Drillo opplevde da Norge gjorde suksess på 90-tallet.

- Helt klart. Det er en ønskesituasjon. Og du ser det på EM-lagene. Bortsett fra russerne, som blir hjemme på grunn av lønningene, hører de fleste av spillerne på de nest beste lagene til i klubber utenfor eget land.

- Jeg kunne også ønsket meg det. En kjerne av spillere som var vant til et høyere nivå, komplettert med gode Tippeligaspillere, sier Hareide til Dagbladet.

Flere som Carew

Akkurat det ønsket får han neppe innvilget før VM-kvaliken.

- Vi hadde stått opp mot de aller beste

- Jeg har håp om at Fredrik Strømstads overgang til Frankrike gir resultater. Dessuten jobbes det med et klubbskifte for Daniel Bråten. Han er en spiller med internasjonale kvaliteter. Men i og med at han ikke fikk spille i Bolton, mistet vi på en måte utviklingen hans.

Hareide vil kort og godt ha flere spillere opp på John Carews ferdighetsnivå.

- Han har det internasjonale nivået, individuelle ferdigheter kombinert med stor fart. Ser du på EM, legger du merke til at overgangene etter ballvinning skjer enda raskere. Og de skjer ikke bare på grunn av enkeltspilleres ferdigheter. Hele laget omstiller seg lynraskt. Det er en tydelig kollektiv vilje til kontra, sier Hareide.

Som de fleste andre har landslagssjefen latt seg imponere av Russland.

- De kom seg så vidt det var til EM på Englands bekostning. I 2004 rundspilte vi dem på Ullevaal og ledet 3-0. Men de har tydeligvis hatt ei fin reise siden den gang. Det har ikke vi. Og det kan virke litt bekymringsfullt.

Kontring og dødball

Fram mot VM-kvaliken mot Island i september, er det spesielt to ting Hareide skal drille landslaget i:

- Vi må jobbe knallhardt med overganger, både for og imot. Det, og dødballer. Det scores jo nesten ikke mål lenger i spill mot etablert forsvar, sier landslagssjefen.

Han nøler ikke med å kalle EM tidenes beste.

- Det har vært severdig, masse mål og målsjanser, offensivt spill og god underholdning. Kort og godt god fotball. Og en annen gledelig ting: EM har vist at de destruktive lagene, som Hellas, kom fullstendig til kort.

- Og du mener fortsatt at Norge ikke hadde blitt utspilt i dette selskapet?

- Ingen hadde spist oss. Verken til frokost, lunsj eller middag. Hadde vi tenkt sånn, kunne vi jo bare kastet håndkleet og meldt oss ut. Vi skal derimot jobbe steinhardt for å få være med på moroa neste gang, sier Åge Hareide til Dagbladet.

IKKE UOPPNÅELIG: Andrej Arsjavin og Russland har imponert de fleste under årets EM. Også Åge Hareide, men ikke mer enn at han mener Norge kunne hevdet seg i Sveits/Østerrike.
RAGER HØYT: Åge Hareide vil ha flere spillere opp på nivået til John Carew, som han mener har internasjonalt tilsnitt.
FORVENTNINGER: Landslagssjefen tror klubbskifter for Daniel Braaten og Fredrik Strømstad kommer til å heve landslaget.