- Vi håper det ikke er vi som blir redde, men motstanderne

Skrekkblandet fryd for Carlsens OL-klare lagkamerater.

KRAGERØ (Dagbladet): Magnus Carlsen (23) hater én ting mer enn noe annet: Å tape. Under sjakk-OL i Tromsø frykter lagkameratene å skuffe den tredobbelte verdensmesteren.

- Det er jo litt press. Du vet at verdensmesteren titter deg over skulderen og gjerne rynker litt på nesa når du gjør valgene dine, sier Leif Erlend Johannessen (34) til Dagbladet.

Snart i gang Med Kragerøs idylliske omgivelser som selskap, gjør norgeshistoriens beste sjakklandslag sine siste OL-forberedelser på et luksuriøst spahotell like utenfor sentrum. Det er bare fire dager til mesterskapet i Tromsø starter. Der vil advokaten Johannessen være en av Carlsens fire lagkamerater.

Sammen med Simen Agdestein (47), Jon Ludvig Hammer (24) og Kjetil Lie (33), har han en ting til felles: Ingen ønsker å skuffe verdens desidert beste spiller.

Tap ikke aktuelt Carlsens vinnerskalle er unik. Det er ubestridt. Derfor er også kravene skyhøye. 23-åringen fra Bærum anser ikke tap som en naturlig del av sjakken. Det er også en av grunnene til at Carlsen er glad for å flytte brikker på heltid i stedet for å spille fotball, som en gang var drømmen. I sjakk er han nemlig ikke avhenig av andre for å oppnå suksess.

Unntaket er i OL, hvor resultatene fra partiene til de fire utvalgte foran hver runde legges sammen.

- Det er klart det er litt vanskeligere (å spille på lag) - men vi får se. Det positive er at det ikke alltid er jeg som trenger å være den som vinner. Hvis jeg spiller remis og lagkameratene gjør jobben, er det glimrende. Det er også mye bedre enn om jeg vinner og de feiler, sier Carlsen til Dagbladet, før han legger til:

- Men jeg har ikke planer om å tape noen partier.

Ble historisk Det er bare en drøy måned siden det norske sjakkfenomenet ble historisk ved å sikre seg den tredje og siste tilgjengelige verdensmestertittelen. På spørsmål om det betyr at han reiser til OL med en helt ekstraordinær selvtillit, kommer svaret kontant i retur:

- Selvtilliten pleier å være bra uansett, den - men det er godt å ha de titlene i beltet. Det er noe som har vært et mål for meg lenge.

Nå er fokuset rettet mot OL på hjemmebane. Mye står på spill. Prestisjen er stor. Ingen forsøker å legge skjul på det. For å stille best mulig forberedt, er Norges fem beste menn nå samlet for å styrke både sjakkunnskapene og samholdet i gruppa. I den sammenheng får Carlsen massiv skryt for å ha kommet med helt uvurderlige bidrag.  

- Magnus har øst ut av kunnskapene sine. Det har vært utrolig lærerikt. Jeg er blitt veldig positivt overrasket over måten han forsøker å bygge opp lagkameratene sine opp på. Han er blitt en veldig god leder, forteller Johannessen.  

Gleder meg Kvartetten er klar på at det kommende mesterskapet betyr utrolig mye. Det inkluderer ringreven Simen Agdestein.  

- Det er noe med at det er på hjemmebane. Jeg har aldri vært så målrettet innen sjakk noen gang. Jeg har siktet mot det i to år. Nå skjer det. Det blir utrolig stort, sier Agdestein til Dagbladet.  

KLAR FOR OL: Fra venstre Kjetil Lie, Magnus Carlsen, Jon Ludvig Hammer, lagleder Ole Christian Moen, Leif Erlend Johannessen og Simen Agdestein. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet

Så gjelder det bare å holde nervene i sjakk og unngå at frykten for å skuffe den største stjerna går ut over evnen til å prestere.  

- Vi håper det ikke er vi som blir redde, men motstanderne, når de vet at vi har verdensmesteren på laget, sier Johannessen.  

FRYKTINNGYTENDE: Magnus Carlsen er kravstor, men vil ikke legge ekstra press på lagkameratene før OL. - Jeg forventer bare at de er topp motiverte, sier 23-åringen. Foto: Christian Roth Christiensen / Dagbladet
FRYKTINNGYTENDE: Magnus Carlsen er kravstor, men vil ikke legge ekstra press på lagkameratene før OL. - Jeg forventer bare at de er topp motiverte, sier 23-åringen. Foto: Christian Roth Christiensen / Dagbladet Vis mer