BYTTER SMØRER: Svenske Perry Olsson blir ikke Petter Northugs skismører den neste sesongen. Det skjer etter en totalvurdering, ifølge smøresjefen. Foto: NTB Scanpix.
BYTTER SMØRER: Svenske Perry Olsson blir ikke Petter Northugs skismører den neste sesongen. Det skjer etter en totalvurdering, ifølge smøresjefen. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

- Vi har definitivt ikke dumpet noen

Derfor bytter Northug ut svensk suksess-smører.

(Dagbladet): Svenske Perry Olsson (57) har vært skismører på det norske langrennslandslaget siden 2003 og hjulpet norske løpere til 34 OL og VM-medaljer. Blant andre Petter Northug, Marit Bjørgen og Therese Johaug har fått hjelp av Olssons ferdigheter.

Før denne sesongen blir han derimot ikke smøreren til Northug og til svenske Expressen sier Olsson at Northug står bak valget.

- Vi har definitivt ikke dumpet noen. Vi har fått tildelt en ny smører og slik er det hvert år. Tidligere er Northug blitt tildelt Perry Olsson, men slik er det ikke i år. Dette er ikke dramatisk, sier Northug-manager Are Sørum Langås til Dagbladet.

Den kommende sesongen er det Stein Olav Snesrud som får ansvaret for den norske langrennsstjernen. Han ble en del av smøreteamet i 2011.

Ifølge lokalavisa Østlendingen ble Snesrud tilbudt jobben før sommeren.

- Jeg fikk tilbud om å være med som Petters nye smører. Han ønsket en forandring etter å ha samarbeidet med Perry i mange år, sier Snesrud til lokalavisa.

- Totalvurdering Den norske smøresjefen, Knut Nystad, mener det er en totalvurdering gjort av landslaget og teamet rundt Northug som ligger bak byttet av skismører.

- Vi har som mål å bli bedre og derfor har vi gjort enkelte endringer. Perry skal jobbe for flere og vi alle er et stort smøreteam. Men i renn er det Snesrud som har ansvaret for Petters ski, sier Nystad til Dagbladet.

- Hva ligger bak avgjørelsen om å bytte smører?

- Vi diskuterer slikt med alle løperne og hører hva de har å si. Perry kjenner godt til Petters skipark, men det kan også være fint å se på den med nye øyne, sier Nystad.

- Dyktig smører Northug brøt med landslaget i mai og satser privat før den kommende sesongen. I verdenscup og OL må han derimot være en del av landslaget og får derfor hjelp av landslagets skismørere i internasjonale renn.

IKKE NORTHUGS VALG: 
Petter Northugs manager Are Sørum Langås mener det ikke er langrennsløperen selv som har ønsket et bytte av smører.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
IKKE NORTHUGS VALG: Petter Northugs manager Are Sørum Langås mener det ikke er langrennsløperen selv som har ønsket et bytte av smører. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

- Vi har fått utdelt en smører og vi er fornøyd. Alle smørerne på det norske laget holder meget høyt nivå, sier Northugs trener, Eirik Myhr Nossum til Dagbladet.

- Det er en vurdering som blir gjort av skiforbundet og jeg vet ikke helt hvordan utvelgelsen er. Både Petter og jeg er fornøyd. Svein Olav (Snesrud) er en veldig dyktig smører, men vi har ikke hatt et spesielt ønske om et bytte fordi alle er kvalifisert til jobben, sier Nossum.

Perry Olsson uttalte følgende til Expressen:

- Ja, jeg har ikke ansvaret for Petters ski. Det er Petters valg, sa Olsson.

Både Nossum og Nystad mener det ikke er langrennsstjernen som står bak avgjørelsen.

- Nei. Det var ikke et ønske fra Petter, men en vurdering vi alle har gjort sammen, sier Nystad til Dagbladet.

SMØRESJEF: Smøresjef på det norske landslaget Knut Nystad mener en totalvurdering ligger bak bytte av Northugs smører. 
Foto:Erik Berglund
SMØRESJEF: Smøresjef på det norske landslaget Knut Nystad mener en totalvurdering ligger bak bytte av Northugs smører. Foto:Erik Berglund Vis mer