Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Vi har i realiteten skapt menneskelige missiler

Nå frykter til og med NFL volden som kan kreve liv og varige hjerneskader.

• Alt om NFL-sesongen: Dette er idretten der bare de sterkeste overlever

(Dagbladet): Selv om NFL-sesongen tjuvstartet med oppgjøret mellom New York Giants og Dallas Cowboys natt til torsdag, var søndag dagen da amerikanerne kunne sette seg godt til rette i sofaen tidlig på ettermiddagen og bli sittende til langt på kveld for å få med seg de første kampene for året i nasjonens desidert største TV-idrett.

I et knalltøft TV-marked, hvor den jevne husstanden har et hundretalls kanaler å velge i, valgte hele 18 prosent av dem å få med seg superstjernen Peyton Mannings comeback i Denver Broncos-drakt mot Pittsburgh Steelers etter halvannet år på sidelinja med skade. Det utgjør 25 millioner mennesker, noe som er historisk gode tall for kanalen, og forteller noe om hvilken enestående standing NFL har ute blant folk flest.

Samtidig er det flere som nå stiller spørsmål om hvorfor idretten har den populariteten den har, og at noe av forklaringen gir grunn til bekymring. Det amerikanerne kaller «player safety» har blitt et hett diskusjonstema med tanke på alle senskadene tidligere spillere har opplevd etter endt karriere.

- Det er en fantastisk kombinasjon av rå huleboerstyrke, gladiatorenes kampglød og det mest kompliserte sjakkspillet du kan tenke deg. Men selv om jeg gleder meg over sesongstarten, er vi nødt til å være ærlige på det faktum at fotball er en voldelig sport, og det mange liker ved det, meg selv inkludert, er volden. Men det er ikke bare uskyldig vold: Det er faktisk menneskeliv som blir enormt påvirket av dette, sier etikkprofessor Charlie Camosy til BBC.

Naturstridig Regelverket er i stadig endring for å gi særlig de offensive spillerne mer beskyttelse for å forhindre alvorlige skader. Samtidig har den idrettsvitenskapelige utviklingen skapt utøvere som nærmest utfører naturstridige øvelser ute på banen, størrelse og vekt tatt i betraktning. Det har ikke bare gjort amerikansk fotball mer spektakulært, men også farligere, selv om beskyttelsen i utgangspunktet har blitt bedre.

BEKYMRINGSVERDIG: Superatletiske spillere har gjort NFL farligere, mener mange. Her lander Baltimore Ravens' safety Bernard Pollard for kjært etter en kamp om ballen med Cincinnati Bengals' wide receiver A.J. Green en kamp tidligere i uka. Foto: Patrick Smith / Getty Images / AFP / NTB Scanpix
BEKYMRINGSVERDIG: Superatletiske spillere har gjort NFL farligere, mener mange. Her lander Baltimore Ravens' safety Bernard Pollard for kjært etter en kamp om ballen med Cincinnati Bengals' wide receiver A.J. Green en kamp tidligere i uka. Foto: Patrick Smith / Getty Images / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Vi har skapt det som i realiteten er menneskelige missiler som dundrer sammen på de mest dramatiske måter. Vi har aldri tidligere sett menn med 300 pund (136 kilo) tunge kropper som kan løpe 40 yards (36,6 meter) på 4,6 sekunder (en vanlig test utøverne må igjennom, journ. anm.). Den type krefter vi aldri tidligere fått fram i den menneskelige kroppen, sier Will Leitch.

Leitch er redaktør i New York Magazine og svoren fotballfan. Han er bekymret på idrettens vegne. I en kronikk i egen publikasjon stiller han spørsmålet om amerikansk fotball er på ville veier, og setter ord på hvordan han synes det bare blir vanskeligere og vanskeligere å se på sporten han elsker.

«Etter hvert som bevisene bygger seg opp og de kritiske røstene blir høyere, må enhver som følger med på NFL på et eller annet tidspunkt spørre seg selv: Er det umoralsk å være en fotballfan? Kan en intelligent, engasjert, sosialt oppegående person legge alt ved sitt eget verdensbilde til side fordi han liker å se på Giants på søndager? Dette er høyst legitime spørsmål, fordi du ikke kan late som lenger. Hver gang det er en voldsom takling ute på banen, kan jeg ikke tøyle min menneskelige side lenger: Den siden som lurer på hva dette vil bety for spilleren når han er 45. Glem at dine egne barn spiller amerikansk fotball. Spørsmålet er om noe barn burde spille i det hele tatt.», skriver Leitch.

Høyrisikogruppe Et ferskt studium publisert i det medisinke tidsskriftet Neurology viser at Leitch og andre skeptikere har grunn til å bekymre seg. Særlig når det kommer til hvordan gjentatte hjernerystelser fører med seg varige helsemessige konsekvenser for amerikanske fotballspillere. Disse har langt større risiko enn resten av befolkningen for å dø av sykdommer som knytter seg til ødelagte hjerneceller, som for eksempel amyotrofisk lateralsklerose eller alzheimers.

Dessuten er det blant medisinske eksperter sterk mistanke om en klar årssakssammenheng mellom hodeskader, psykiske lidelser og selvmord, noe som tragisk nok har forekommet hyppig blant tidligere spillere, med Junior Seau som det ferskeste eksempelet i mai.

Seau spilte 20 sesonger i NFL uten registrerte hjernerystelser, men enken sa etter mannens bortgang at så på langt nær var tilfelle.

HARD MEDFART: Derrick Johnsons (nr. 56) takling under knehøyde av Rob Gronkowski i fjorårets kamp mellom New England Patriots og Kansas City Chiefs er et eksempel på hvilke påkjenninger NFL-spillerne må regne med å bli utsatt for. Heldigvis gikk det bra med Gronkowski etter å ha landet på nakken.  Foto: Brian Snyder /  REUTERS / NTB Scanpix
HARD MEDFART: Derrick Johnsons (nr. 56) takling under knehøyde av Rob Gronkowski i fjorårets kamp mellom New England Patriots og Kansas City Chiefs er et eksempel på hvilke påkjenninger NFL-spillerne må regne med å bli utsatt for. Heldigvis gikk det bra med Gronkowski etter å ha landet på nakken. Foto: Brian Snyder / REUTERS / NTB Scanpix Vis mer

- Selvfølgelig hadde han dét (hjernerystelser). Han bare reiste seg og fortsatte å spille. Han var en kriger. Det var ikke noe som stoppet ham. Jeg vet ikke hva en fotballspiller ikke har hatt (av skader). Det er ikke ballett. Det er en del av spillet, sa Gina Seau i et telefonintervju tidligere i sommer.

En annen tragisk skjebne, den tidligere Chicago Bears-spilleren Dave Duerson sendte en tekstmelding til familien der han ba om at hjernen hans skulle doneres bort til et forskningsinstitutt som forsker på fotballrelaterte skader før han skjøt seg selv i brystet for at hjernen skulle være intakt. Det er et eksempel Leitch trekker fram til skrekk og advarsel.

- Han var en av mine favorittspillere. Tanken på at han var helt grøtete på slutten, måten han begikk selvmord på for å forsikre seg om at hjernen hans kunne bli tatt vare på... Da er det vanskelig å juble for harde taklinger, sier Leitch til BBC.

Bekymrede spillere Ligaadministrasjonen bedyrer at de gjør det de kan for å begrense alle skadene. Nylig donerte NFL 30 millioner dollar (cirka 170 millioner kroner) til National Institutes of Health for å forske på hjerneskader.

- Vi føler oss forpliktet til å være ledende innen helse- og sikkerhetsforskning. Vi ønsker å sette standarden og være vårt ansvar bevisst, sier Clare Graff i NFL til BBC.

Men selv om ligaen anstrenger seg for å gjøre idretten tryggest mulig, er både nåværende og tidligere spillere bekymret for utviklingen. Bart Scott er en kompromissløs linebacker for New York Jets, men også en bekymret forelder.

DONERTE BORT HJERNEN TIL FORSKNING: Den tidligere NFL-profilen Dave Duerson skrev i en tekstmeldingen til den nærmeste familien at han ønsket at hjernen hans skulle doneres til forskning på hodeskader etter at han hadde begått selvmord.Foto: Sue Ogrocki / REUTERS / NTB Scanpix
DONERTE BORT HJERNEN TIL FORSKNING: Den tidligere NFL-profilen Dave Duerson skrev i en tekstmeldingen til den nærmeste familien at han ønsket at hjernen hans skulle doneres til forskning på hodeskader etter at han hadde begått selvmord.Foto: Sue Ogrocki / REUTERS / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg ønsker ikke at sønnen min skal spille fotball. Jeg spiller fotball så han skal slippe... Jeg vil ikke oppleve å måtte håndtere at han skulle pådra seg en hjernerystelse og hva det vil betyr seinere i livet, er Scott sitert på.

Den tidligere stjernequarterbacken Kurt Warner, som delvis la opp på grunn av bekymring for hodeskader, deler samme syn.

- Når du forstår størrelsen, farta og volden i idretten, og når du knytter det opp mot tilfeller som Junior Seau, stiller du deg spørsmål om etterspillet av alle disse årene du spilte. Det skremmer meg som far, sier Warner, ifølge BBC.

Utrente dommere I natt norsk tid fortsetter NFL-sesongen med det tradisjonsrike rivaloppgjøret mellom Green Bay Packer og Chicago Bears, kamper som tradisjonelt har en tendens til å bli svært så fysiske med tanke på historikken mellom lagene.

Et moment i den forbindelse, er at det for tida pågår en uløst arbeidstvist mellom ligaadministrasjonen og dommerstanden, noe som betyr at det har blitt hentet dommere fra lavere nivåer der farta og fysikken er en helt annen enn blant proffene.

Det gir enda større grunn til frykt for at kampene skal havne ut av kontroll. Både preseason-kampene og den første runden ga tallrike eksempler på dommere med manglende evner til å henge med i svingene, som denne videoen er et eksempel på.

DEN SISTE I EI LANG REKKE: Med sine 20 sesonger i NFL - de fleste og beste av dem i San Diego Chargers - var Junior Seau en av de mest respekterte og avholdte spillerne i amerikansk fotball. I mai ble han på tragisk vis siste tilskudd til en dyster statistikk av tidligere spillere som har begått selvmord etter endt karriere.Foto: Mike Blake / REUTERS / NTB Scanpix
DEN SISTE I EI LANG REKKE: Med sine 20 sesonger i NFL - de fleste og beste av dem i San Diego Chargers - var Junior Seau en av de mest respekterte og avholdte spillerne i amerikansk fotball. I mai ble han på tragisk vis siste tilskudd til en dyster statistikk av tidligere spillere som har begått selvmord etter endt karriere.Foto: Mike Blake / REUTERS / NTB Scanpix Vis mer

Reservedommerne har heller ikke fått den samme treningen i å gjenkjenne symptomer på hjernerystelse som de faste pipeblåserne, og frykten er derfor reell for at farlige situasjoner kan oppstå som en konsekvens av manglende kunnskaper.

- I kontaktsporter som boksing og MMA er dommerens hovedoppgave, framfor alt annet, utøvernes sikkerhet. Jeg er bekymret for spillernes sikkerhet. Spillerne er i mye større fare nå enn det de ville ha vært med dommere som har fått trening i å håndtere hjernerystelser, sier en av USAs fremste eksperter på området, dr. Robert Cantu til Time Magazine.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media