HELT NY SITUASJON: Tord Asle Gjerdalen, Petter Northug ,Sjur Røthe og Eldar Rønning, laget som vant Norges forrige viktige stafett, den i VM i Val di Fiemme. Nå er den eneste som er sikker på laget en som ikke var med den gangen, Martin Johnsrud Sundby. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
HELT NY SITUASJON: Tord Asle Gjerdalen, Petter Northug ,Sjur Røthe og Eldar Rønning, laget som vant Norges forrige viktige stafett, den i VM i Val di Fiemme. Nå er den eneste som er sikker på laget en som ikke var med den gangen, Martin Johnsrud Sundby. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer

- Vi har ingen gode alternativer til Northug på sisteetappen

Faktaene som gjør usikkerheten total.

SOTSJI (Dagbladet): Petter Northug har vært vår mann på stafettens sisteetappe i fire strake mesterskap på rad. Tre gull og et sølv er fasit.

Nå er det plutselig usikkerhet rundt om han får være anker i OL i Sotsji.

I dag hadde langrennsledelsen testløp for å se an formen til de tilgjengelige utøverne, og Finn Hågen Krogh, Sjur Røthe, Martin Johnsrud Sundby, pluss skiskytter Lars Berger, skal alle være aktuelle for å avslutte for Norge.

Sundby har allerede sagt nei.

Og ser man på Petter Northugs resultater i det siste versus de to andre nevnte langrennsspesialistene, gir heller ikke det noen voldsomt gode argumenter for å vrake mosvikingen:

Sjur Røthe kom i mål over 20 sekunder etter Petter Northug på åpningsdistansen i Sotsji, den der Northug fikk kritikk for å ha dasset i mål den siste kilometeren etter siste bakke.

- ALDRI VÆRT MER USIKKERT: TV 2s langrennsekspert Fredrik Aukland følger spent med i Sotsji. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
- ALDRI VÆRT MER USIKKERT: TV 2s langrennsekspert Fredrik Aukland følger spent med i Sotsji. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Finn Haagen Krogh, som var 30 sekunder bak resten på testløpet i dag, har heller ikke voldsomt tillitvekkende resultater i det nær fortid. Han ble nummer 41 i siste sprint før OL, og på duathlon i NM kom han aldri til mål etter å ha kollapset ute i løypa.

- Ingen gode alternativer Legg til at Petter Northug hadde åttende beste tid av samtlige som gikk kvartfinale i sprint for to dager siden, og plutselig er det vanskelig å se hvem som er reelle alternativer til skistjernen.

- Det er akkurat det. Selv når Petter ikke leverer, er han faktisk nest best av våre, sier TV 2s Fredrik Aukland til Dagbladet.

- Vi er så vant til å ha Petter på sisteetappen, at det aldri har vært tema. Og per dags dato har vi ingen gode alternativer. Således har landslagsledelsen et dilemma: De kan sette inn en løper som ikke har vist noe form, eller de kan stole på Petter. Det er egentlig et valg mellom to usikre kort. Stafettlaget har aldri vært mer usikkert, sier Aukland.

Martin Johnsrud Sundby går etter alle solemerker en klassisk etappe, fort den andre. Han er i sterk form - men han kan ikke gå alle etappene, heller.

- Han ville vært det beste kortet på sisteetappen, sånn det er nå. Han har en medalje og har vist at han kan være med i den siste bakken, men hvis han gjør det, er vi med i toppen før den siste bakken etter de tre første etappene da?, spør Fredrik Aukland retorisk.

- Har landslagsledelsen skapt ekstra usikkerhet ved å vrake Northug til 15, og ikke være klare med tanke på sisteetappen?

- I så fall for seg sjøl. I det øyeblikket Petter er usikker, da er alle usikre. Jeg tror Petter vil være ærlig om sin egen form før de tar ut stafettlaget, men vi hadde fått et tydelig svar om han hadde godt 15 km, da hadde han hatt et bedre grunnlag for å melde noe om formen, sier Aukland.

Må overbevise i morgen Han legger til at det blir en kjempetung løype på søndag dersom forholdene er som i dag, og at vi da trenger formsterke løpere. Akkurat nå mangler vi et par av dem.

- De fire som skal gå i morgen, de må vise seg fram. De norske må gå bedre enn de har gjort. Blir det en dårlig dag for alle andre enn Martin Johnsrud Sundby i morgen, da er jeg kjempeglad det ikke er jeg som skal ta ut stafettlaget, sier Fredrik Aukland.

I tillegg til de nevnte, er Chris Jespersen og Didrik Tønseth aktuelle for etapper, dersom de overbeviser på 15-kilometeren. Jespersen har andreplass i Tour de Ski tidlig i januar som siste tellende resultat, og gikk stafett da Norge ble nummer to på Lillehammer i desember.

Tønseth har 28. plass på 15 kilometer klassisk (morgendagens disiplin) i Toblach før OL som siste tellende. Han ble nummer tre med Norges andrelag i samme nevnte stafett på Lillehammer.