- Vi har ingenting å forsvare

Svendsen og lagkameratene lar seg ikke knekke etter ny nedtur.

EN BOM FOR MYE: Emil Hegle Svendsen var ett bomskudd unna å kjempe om VM-gullet på 20 kilometeren.Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
EN BOM FOR MYE: Emil Hegle Svendsen var ett bomskudd unna å kjempe om VM-gullet på 20 kilometeren.Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

(Dagbladet): I fjor måtte han se VM i Khanty-Mansijsk fra TV-stolen på grunn av en frostskade som i ytterste konsekvens kunne kostet ham avtrekkerfingeren og skiskytterkarrieren. I år har Jakov Fak så defintivt vært med å sette preg på konkurransene i Ruhpolding.

Den 24 år gamle kroaten med slovensk pass var først over mål på torsdagens mixed-stafett, men endte opp med sølv da Norge fikk tidstrekk. Mandag gikk han helt til topps på normaldistansen med en gnistrende sisterunde og bare ett minutt tilleggsminutt på 20 skudd.

Det var Faks første verdenscupseier og første gullmedalje i karrieren. Han henviste den «evige toer» Simon Fourcade til sølvplass, etter at franskmannen ledet ut fra siste skyting. Fourcade gikk ut sammen med sin lynraske lillebror Martin på sisterunden, men klarte ikke henge med på kjøret. Det kostet ham en etterlengtet seier.

Bronsen gikk til overraskelsesmannen Jaroslav Soukup, som tilbrakte hele distansen under radaren til TV-produsenten. Tsjekkeren kom nemlig ut av intet og knep tredjeplassen åtte tideler foran hjemmehåpet Andreas Birnbacher.

- God stemning For de norske løperne ble det en ny tung dag på standplass, selv om Emil Hegle Svendsen bare var ett bomskudd unna å kjempe om gullet. Med to tilleggsminutter totalt ble han beste nordmann på en åttendeplass - 49 sekunder bak Fak. Norges bestemann føler at det ikke er nødvendig å gjøre de store forandringene for å oppnå suksess i de to gjenværende VM-øvelsene.

SLO TIL: Jakov Fak var først over mål på mixed-stafetten, men måtte nøye seg med sølv bak Norge. Tirsdag kunne imidlertid kroaten, som representerer Slovenia, juble for gull på normaldistansen. Foto: SCANPIX/EPA/PETER KNEFFEL
SLO TIL: Jakov Fak var først over mål på mixed-stafetten, men måtte nøye seg med sølv bak Norge. Tirsdag kunne imidlertid kroaten, som representerer Slovenia, juble for gull på normaldistansen. Foto: SCANPIX/EPA/PETER KNEFFEL Vis mer

- Jeg går et helt greit løp, og trenger ikke snu så mye. Det er positiv stemning i laget, og det skal vi fortsette å ha. Det er ikke sikkert media har lyst til å skrive det, men uansett hva som skjer er det god stemning. Nå skal vi bare ha det gøy og angripe stafetten. Det er eneste måten å gjøre det på. Vi har ingenting å forsvare, i hvert fall, sier Svendsen til Dagbladet.

Smerter i leggen Samtidig røper han at smertene i leggen igjen har begynt å melde seg.
 
- Jeg har jævlig vondt i leggene, selv om jeg ikke skal bruke det som noen unnskyldning. Det er på samme sted som før. Heldigvis er det ikke like ille som før jul, så det hindret meg ikke så veldig mye, sier Svendsen.

- Er det fare for resten av VM?

- Nei, det er ikke vondt.

Godt langrenn av Bø Tarjei Bø gikk et godt langrenn, men med fire bom på 20 skudd ble det bare en 18.-plass, men i det minste tredje beste langrennstid bak Martin Fourcade og Arnd Pfeiffer.

VM-debutant Lars Helge Birkeland skjøt i likhet med Svendsen to bom, og ble nummer 38. Ole Einar Bjørndalen og Rune Brattsveen endte opp som listefyll med henholdsvis fem og fire bom.