Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Marit Bjørgen berømmer lagmoralen

- Vi har jaggu klart å stå sammen som et lag og vært der for hverandre, men det har vært tøft i år

Marit Bjørgen (36) om samholdet som sikrer gull etter gull.

STOLT: Marit Bjørgen bereømmer samholdet i det norske laget etter stafettseieren. Her er det imidlertid finske Aino -Kaisa Saarinen som får et oppmuntrende ord av den norske skidronninga. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
STOLT: Marit Bjørgen bereømmer samholdet i det norske laget etter stafettseieren. Her er det imidlertid finske Aino -Kaisa Saarinen som får et oppmuntrende ord av den norske skidronninga. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

LAHTI (Dagbladet): - Det har vært et turbulent år. Det har vært tøft, sier Marit Bjørgen, og tenker ikke på sine egne skader og problemer med å komme i gang med treninga igjen etter fødselen for et drøyt år siden.

Hun tenker på Sundby-saken, på Johaug-saken, på all kritikken mot Skiforbundet, om alt oppstyret om McLaren-rapporten, på utestengte russere og et støynivå langrennssporten knapt har sett maken til.

- Men jaggu har vi klart å stå sammen og bevare lagånden. Det er det som gjør det så deilig å vinne gull med dette laget.

«LETT» SEIER: Marit Bjørgen gikk ut på sisteetappen med over ett minutts ledelse. - Astrid er en fantastisk løper, sier hun om lagvenninna. Video: Øyvind Godø / Lise Rafaelsen Vis mer

Takker laget

- Hadde det ikke vært for de andre jentene, hadde jeg ikke konkurrert her nå. Laget, og samholdet vi har utviklet, betyr utrolig mye for meg. Vi utfyller hverandre, vi bakker hverandre opp, vi gjør en vanvittig jobb sammen, vi er der for hverandre hele tida, sier Bjørgen om fellesskapet på damelaget.

- Det har vært turbulent, men vi har klart å bevare samholdet vårt og holde fokus på den jobben vi skal gjøre sammen. Det er derfor vi er så sterke. Det betyr alt egentlig, sier Marit Bjørgen.

Vil trøste Ingvild

Ingvild Flugstad Østberg ble vraket fra stafettlaget til fordel for Maiken Caspersen Falla og opplevde sin kanskje største nedtur som skiløper.

En slik situasjon kunne fort ført til sinne og ubetenksomme kommentarer hvor som helst. Men ikke i det norske damelaget. Der var Ingvild Flugstad Østberg den første til å ønske både Maiken og de andre løperne lykke til.

- Hvordan klarer dere å beholde vennskapet framfor å bli bitre rivaler?

- Vi jobber mye med det, sier Bjørgen.

- Og det er klart det er leit for de andre å se hvor lei seg Ingvild blir, samtidig som vi gleder oss over at Maiken lykkes. Men vi har en regel om at laguttak er en sak mellom trener og utøver, og ikke for fellesskapet vårt.

- Og vi snakker aldri ned hverandre.

- Du som kaptein er ikke med på laguttak?

- Nei, jeg er nøytral. Vi har trenere til slikt. Jeg tror det er bra at det er på den måten. Så er det vårt ansvar å bakke opp den som blir skuffet. Det tror jeg vi er ganske flinke til.

TO GULL: Heidi Weng har tatt to gull i Lahti. Dagbladets reporter benyttet anledningen til å spøke med gullvinneren. Video: Øyvind Gosø / Lise Rafaelsen Vis mer

Glad det snart er over

Marit Bjørgens rolle i det norske laget kan knapt overdrives. Hun er limet, den som sørger for at fellesskapet er sterkere enn de enkeltes ego, den som passer på at alle har det bra, den som viser omsorg.

Det er ikke en jobb hun har tatt på seg, det er sånn hun er skrudd sammen.

Marit Bjørgen er ekstra stolt over at belønningen kommer i form av et stafettgull. Helst ville hun at alle jentene på laget skulle fått hver sin etappe og få kjenne på følelsen etter fokuset norske langrennsløpere har hatt på seg foran denne sesongen.

Det har vært en belastning, men ikke verre enn at norske dameløpere så langt står med fem VM-gull av fem mulige. Lørdag kommer trolig det sjette.

- Vi har klart å holde disse sakene som har vært på profesjonell avstand og holdt fokus på den jobben vi skal gjøre. Selv har jeg vært kynisk og ikke lest stort i media. Det får jeg igjen for nå, sier Marit, som etter nok en runde med medaljeutdeling og «Ja, vi elsker» dro hjem for å lade opp til nok et skirenn, og alt det fører med seg.

- Jeg kommer sikkert til å bli ubehagelig nervøs igjen før tremila. Og dessuten kjenner jeg at jeg begynner å bli sliten. Det har vært ei tøff uke. Men jeg vet jo at jeg har sjansen til å gjøre det bra, og den følelsen oppveier alle belastninger.

- På den annen side:

- Jeg kjenner jeg er glad for at VM snart er over, sier Marit Bjørgen.

IMPONERT: Maiken Caspersen Falla ble overrasket da hun fikk høre at Uhrenholdt Jacobsen fikk ett minutts ledelse på sin etappe. - Det var mye! Imponerende! Video: Øyvind Godø / Lise Rafaelsen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media