- Vi har kanskje en med ukeskurs i massasje

Kjelling-kompis slakter oppfølgingen.

DRAMMEN (Dagbladet.no): Den spanske eliteserien er sammen med tyske Bundesliga verdens beste. I løpet av de tre siste sesongene har tre forskjellige spanske lag spilt i Champions League-finalen.

Men det er ikke alt som er like proft i vinlandet.

Den danske landslagsspilleren Lars Jørgensen slakter den medisinske oppfølgingen han har fått i Portland San Antonio.

- Nede hos oss har de verken leger, fysioterapeuter, sykepleiere eller noe sånt. Det er kanskje noen som har et ukeskurs i massasje, og det er det, sier han til dansk TV 2.

Presser spillerne

Lagkameraten til Kristian Kjelling er ikke nådig i sin kritikk av opplegget rundt laget som før EM-pausen ligger på 3. plass. Dagbladet.no har videreformidlet Jørgensens uttalelser til Kjelling, men han vil ikke betegne situasjonen på samme måte.

- Jeg har ikke hatt noen problemer. Da jeg trengte behandling før jul, fikk jeg det av det medisinske støtteapparatet til landslaget, sier venstrebacken.

Både det norske og danske landslaget har et helprofesjonelt opplegg på den medisinske siden. Slik er det ikke rundt i alle de europeiske toppklubbene.

HAR VÆRT SKADD: Kristian Kjelling har slitt med skader denne sesongen, men han vil ikke kritisere klubben sin slik lagkamerat Lars Jørgensen gjør. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX
HAR VÆRT SKADD: Kristian Kjelling har slitt med skader denne sesongen, men han vil ikke kritisere klubben sin slik lagkamerat Lars Jørgensen gjør. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX Vis mer

En kilde Dagbladet.no har snakket med forteller at Jørgensen har helt rett og at det er svært slapt i Spania. Klubbene bryr seg ikke om verken forebygging eller behandling, og flere legger stort press på spillerne for å få dem på banen så fort som mulig igjen.

Noe som fort kan resultere i at skadene slås opp på ny.

Mer proft i Tyskland

Heller ikke landslagsmålvakt Ole Erevik vil kritisere den medisinske oppfølgingen i Spania. Rogalendingen spiller nå i tyske Magdeburg, men han har tidligere spilt i Ademar Leon og Bidasoa.

- Jeg fikk bra oppfølging i begge klubbene da jeg slet med noen småskader, sier Erevik til Dagbladet.no.

Han legger likevel ikke skjul på at tyskerne ligger foran spanjolene på den medisinske siden.

- Profesjonaliteten i klubbene er av en annen verden i Tyskland. Klubbene legger mer vekt på å ha et stort og godt støtteapparat.

Landslagslege Thomas Torgalsen forteller at han deler Lars Jørgensens bekymring.

- Vi har kanskje en med ukeskurs i massasje

- Det er en grunn til at vi ønsker spillerne hjem hvis de er alvorlig skadd. På dette feltet er det en ganske stor kulturforskjell på Skandinavia og Tyskland - og de sydligere landene. Vi er opptatt av å rehabilitere skadde idrettsutøvere, mens de kanskje er mer opptatt av å hvile dem friske, sier Torgalsen til Dagbladet.no.

Sykkel ikke nok

I november reiste Kristian Kjelling til Oslo for å behandle en lyskeskade. Det hadde ikke Portland-ledelsen noe problem med.

- Det gikk veldig fint å få Kristian hjem denne gangen, men det har vært vanskeligere tidligere. Nå ga de ham full backing, sier Torgalsen.

Dermed fikk landslagets støtteapparat gitt ham den behandlingen de mente var best i forhold til å få backen klar til EM. Kjelling sier selv han er i rute nå, men at han kjenner litt til en gammel jumpers knee-skade. Han regner derimot han vil være 100 prosent klar når mesterskapet starter om ei uke.

- Målet vårt når en spiller er skadet er å få ham i aktivitet så fort som mulig, slik at han kan trene tett opp mot den belastningen kroppen skal gjennom seinere. Det holder ikke å bare sitte på en ergometersykkel, sier landslagslegen.

IKKE NÅDIG: Lars Jørgensen (til venstre) mener Portland har et ikke eksisterende medisinsk tilbud.
GOD OPPFØLGING: Ole Erevik sier han fikk god oppfølging da han spilte i Spania.