LEGENDEN: Robbie Fowler etter at Liverpool har slått Newcastle 4-3- Foto: Clive Brunskill/ALLSPORT
LEGENDEN: Robbie Fowler etter at Liverpool har slått Newcastle 4-3- Foto: Clive Brunskill/ALLSPORTVis mer

Premier League

Vi har kåret de 100 beste kampene i Premier League: 24-10

«Kanu believe it!» 

FourFourTwo teller ned de mest minneverdige kampene i Premier League-historien. Her finner du kampene fra nummer 24 og ned til 10. Her kan du lese om de andre kampene: 100-75, 74-50, 49-25.

24. Everton 2-4 Manchester United. 28.04.2007

Etter at Premier League-trofeet hadde vært utenfor rekkevidde til Manchester de foregående fire årene, men i 2007 hadde de igjen muligheten til å hente det hjem. En seier mot Everton ville sikre tittelen, men The Toffees gjorde det ikke lett for gjestene.

Vertene kan ha giret seg opp etter en kamp for å hylle avdøde Alan Ball. For først sendte Alan Stubb dem i ledelsen på et frispark. I andre omgang doblet Manuel Fernandes ledelsen med et spektakulært mål. United slo tilbake med stil da de scoret fire mål på reservekeeper Iain Turner: John O’Shea scoret på en corner før tidligere United-spiller Phil Neville scoret selvmål da han prøvde å klarere et skudd fra Cristiano Ronaldo.

Tidligere Everton-spiller ga United ledelsen i 78. minutt før unge Chris Eagles sikret poengene med et vakkert mål helt i det siste. De røde djevlene hadde et forsprang på fem poeng og fikk igjen Premier League-trofeet til odel og eie helt frem til 2010.

FJERDE: Chris Eagles feirer etter å ha scoret mot Everton. Foto:REUTERS/Phil Noble (BRITAIN)
FJERDE: Chris Eagles feirer etter å ha scoret mot Everton. Foto:REUTERS/Phil Noble (BRITAIN) Vis mer

23. Manchester City 2-3 Manchester United. 09.12.2012

Det var det første Manchester-derbyet i Sir Alex sin siste sesong, den samme sesongen som United tok tilbake ligatittelen fra sine lyseblå rivaler. Tungen på vektskåla i denne kampen var Robin Van Persie.

Wayne Rooney brøt rekorden over flest mål i Manchester-derbyet da han satt de to første målene i kampen, totalen hans steg dermed til ti mål. Yaya Toure og Pablo Zabaleta innhentet ledelsen. På overtid scoret Van Persie på frispark. Det var den kampen en supporter stormet banen og tilskuerne hev mynter på Rio Ferdinand.

Den sesongen scoret Van Persie 30 mål, tittelen ble sikret, Ferguson pensjonerte seg på topp, mens Roberto Mancini ble byttet ut med Manuel Pellegrini.

DERBY: United-spillerne feirer på Ethiad. Foto: FourFourTwo/Haymarket
DERBY: United-spillerne feirer på Ethiad. Foto: FourFourTwo/Haymarket Vis mer

22. Liverpool 3-3 Manchester United. 04.01.1994

United var inne i en god periode og hadde ikke blitt slått på 17 kamper da de dro til Liverpool, som slet på niendeplass. Steve Bruce, Ryan Giggs og Dennis Irwin ga de røde djevlene en 0-3 ledelse etter bare 23 minutter.

Hjemmelaget var i sjokk, men de ga ikke opp. Laget omstilte seg fort og Nigel Clough scoret to mål før pause. Begge lagene hadde flere sjanser i andre omgang, men bare Neil Ruddock klarte å score – en heading som nesten slo ham bevistløs i prosessen, men han sikret et viktig poeng.

21. Liverpool 4-3 Newcastle. 10.03.1997

Det var en nervepirrende kamp mellom Liverpool og Newcastle. Begge lagene var ute etter å utfordre United om tittelen. Liverpool var fire poeng bak rivalene og Newcastle lå fem poeng bak. Geordiene hadde også en kamp til gode. De helrøde tok ledelsen ved Steve McManaman, Patrik Berger og Robbie Fowler.

Men Kenny Dalglishs Newcastle var fleksible, og takket være katastrofale feil begått av Liverpools David James, hentet de inn ledelsen.

James klarte ikke å stoppe det tamme skuddet til Keith Gillespie. Så løp han ut av mål og Faustino Asprilla kunne lobbe ballen pent over hodet hans og inn i buret. Som om ikke det var nok prøvde han igjen å løpe ut for å ta plukke opp ballen, men Warren Barton nådde den først og utlignet for gjestene. Takket være Fowler som scoret, ble ikke James gjort til syndebukk.

VIKTIG: Robbie Fowler og Steve McManaman feirer i denne viktige seieren mot Newcastle. Foto: Clive Brunskill/ALLSPORT
VIKTIG: Robbie Fowler og Steve McManaman feirer i denne viktige seieren mot Newcastle. Foto: Clive Brunskill/ALLSPORT Vis mer

20. Manchester United 8-2 Arsenal. 28.08.2011

Arsenal stilte med et svekket lag etter nok en skadekrise, men det var ingen unnskyldning for den patetiske innsatsen de gjorde på Old Trafford. Danny Welbeck sendte de røde djevlene i ledelsen før David De Gea reddet straffen til Robin Van Persie. Etter straffebommen til Arsenal scoret Ashley Young før Wayne Rooney dundret inn et frispark.

Da Theo Walcott scoret så det ut som Arsenal var klare til å kjempe tilbake, men nok et frisparkmål fra Rooney og en scoring av Nani drepte håpet til Arsenal. Park Ji-Sung noterte seg med en scoring før Van Persie fikk ett trøstemål for de miserable gjestene. Carl Jenkinson ble utvist etter to gule kort og United ledet 6-2. Fergies menn var ikke ferdig med å ydmyke The Gunners. Rooney scoret sitt tredje for kvelden, og Ashley avsluttet det hele med et nydelig mål. Nederlaget tvang Arsene Wenger til å hente forsterkninger i januarvinduet. Mikel Arteta, Per Mertesacker og Andre Santos ble signert, men London-laget klarte ikke helt å få tilbake selvtilliten før utpå våren.

OVERLEGNE: Nani feirer i storseieren mot Arsenal. Foto: Ian Hodgson/Daily Mail/SOLO Syndication
OVERLEGNE: Nani feirer i storseieren mot Arsenal. Foto: Ian Hodgson/Daily Mail/SOLO Syndication Vis mer

19. Liverpool 1-4 Chelsea. 02.10.2005

Lagene møttes mange ganger denne sesongen og det var alltid en kamp om poengene, men denne kampen var annerledes. Chelsea viste seg frem fra sin beste side og viste hvorfor de var regjerende mestere i denne overlegne seieren på Anfield. Det var også Liverpools eneste tap på hjemmebane den sesongen.

Didier Drogba var i siget og skaffet en straffe som Frank Lampard scoret på. Så ga spissen målgivende da Damien Duff, Joe Cole og Geremi scoret gjestenes mål.

Liverpool hadde klart å utligne til 1-1 takket være Steven Gerrard, men kvaliteten i José Mourinhos mannskap og spesielt ivorianeren var for overlegne for europamesterne. Chelsea var for øvrig overlegne igjennom store deler av 2005/06-sesongen.

18. Arsenal 4-4 Tottenham. 29.10.2008

Til tross for at Spurs endelig hadde fått en seier etter åtte kamper to dager før storkampen på Emirates så var de underdogs i derbyet. Tidligere Arsenal-spiller David Bentley ga gjestene en sjokkledelse da han sendte en nydelig loop over Manuel Almunia hele 37 meter fra mål.

Spurs ledet i store deler av første omgang, men Mikael Silvestre og William Gallas scoret for Gunners og tok ledelsen. Emmanuel Adebayor og Darren Bent scoret hvert sitt mål og det stod 3-2 før Robin Van Persie scoret vertenes fjerde. I det Spurs-supporterne var på vei ut dørene sørget Jermaine Jenas ene og alene for at kampen levde. Det var bare sekunder igjen av tilleggstiden: Aaron Lennon reagerte fort da Luka Modrics skudd kom på retur. Gjestene hadde sikret seg ett poeng og Harry Redknapp feiret som en galning på sidelinja.

COMEBACK: David Bentley og Jeremaine Jenas etter kampen mot Arsenal. Foto:REUTERS/Kieran Doherty 
COMEBACK: David Bentley og Jeremaine Jenas etter kampen mot Arsenal. Foto:REUTERS/Kieran Doherty  Vis mer

17. Southampton 6-3 Manchester United. 26.10.1996

Etter å ha blitt knust 5-0 borte mot Newcastle var det ventet at Manchester United skulle ta ut all sin frustrasjon på Southampton – spesielt siden de hadde gått på et pinlig 3-1 tap på The Dell forrige sesong. Det gikk ikke som forventet, for Saints overrasket fotballverden nok en gang ved å overgå Newcastle og score seks mål på Peter Schmeichel.

Laget til Graeme Souness ledet 3-1 til pause etter mål fra Eyal Berkovic, Matt Le Tissier og Egil Østenstad. David May scoret Uniteds andre mål og det ble en spennende andre omgang. Selv om Roy Keane ble utvist så det lenge ut til at gjestene skulle utligne, men så scoret Berkovic og Østenstad hvert sitt mål og roet nervene til supporterne. Paul Scholes scoret for gjestene, men et selvmål av Gary Neville gjorde nederlaget til United komplett.

THE DELL: Egil Østenstad feirer foran supporterne. Foto: AP Photo/PA-David Giles
THE DELL: Egil Østenstad feirer foran supporterne. Foto: AP Photo/PA-David Giles Vis mer

16. Aston Villa 0-1 Oldham. 02.05.1993

Med tre kamper igjen av sesongen visste Oldham at de måtte vinne alle dersom de skulle beholde sin plass i Premier League. Aston Villa var på sin side prøvde desperate etter å holde følge med Manchester United i toppen av tabellen.

Villa klarte ikke å bryte ned Oldhams forsvar selv om de hadde angrepstalenter som Dalian Atkinson og Dean Saunders. Det var en dramatisk ettermiddag på Villa Park og Nick Henry ble matchvinner. Resultatet var nesten som å servere tittelen til Manchester United. Det var også denne kampen som ble vendepunktet for Oldham, som klarte å redde plassen sin i ligaen på målforskjell.

15. Manchester United 1-6 Manchester City. 23.10.2011

Dette var den legendariske kampen hvor City virkelig fikk vist byrivalene hva de var i stand til.

City tok ledelsen da Mario Balotelli banket ballen i mål rett på utsiden av 16-meteren – og vi husker alle t-skjorten «Why always me?». Italieneren var i knallform. Johnny Evans taklet Balotelli og United-forsvareren ble utvist. Etter den hendelsen raknet det for hjemmelaget, og United-supporterne vil huske det som en mørk dag i klubbens historie. Balotelli scoret 2-0 og det begynte å bli pinlig da Sergio Agüero økte til tre.

Nå har det seg slik at United ikke er det laget som legger seg ned selv om slaget er tapt og Darren Fletcher reduserte. Med bare ti minutter igjen oppstod det et håp blant supporterne om at de røde djevlene kunne snu kampen. De tok grundig feil: City kjørte over vertene og scoret tre raske mål på et forvirret og patetisk United-forsvar. Det var klubbens verste hjemmetap siden 1955.

WHY?: Mario Balotelli feirer sitt første mål i kampen. Foto: AFP PHOTO/ANDREW YATES
WHY?: Mario Balotelli feirer sitt første mål i kampen. Foto: AFP PHOTO/ANDREW YATES Vis mer

14. Chelsea 2-1 Liverpool. 11.05.2003

Kampen ble omtalt som «20 millioner kampen» av engelsk presse. Liverpool besøkte Chelsea på sesongens siste dag. Vinnerne av kampen var garantert fjerdeplassen og en kvalifisering til Champions League.

Liverpool lå under på målforskjell og måtte vinne: Gjestene tok ledelsen ved Sami Hyypia, men Marcel Desailly utlignet bare et minutt etter. Så scoret Jesper Grønkjær det som viste seg å bli vinnermålet. Det som var større enn kampen var at danskens mål sikret Chelsea en ny eier i Roman Abramovich – som visstnok vurderte å investere i Tottenham på den tiden.

13. Manchester City 2-3 Fulham. 26.04.2008

Det var tre runder igjen av serien: Fulham var fem poeng unna å sikre seg videre Premier League-spill, City kjempet for en plass i Europa. Kampen var typisk for Sven-Göran Erikssons lag den sesongen. Hjemmelaget tok ledelsen ved Stephen Ireland og Benjiani etter 20 minutter – samtidig tok Fulhams nedrykkrivaler, Bolton og Birmingham, ledelsen i sine kamper.

I andre omgang halverte innbytter Diomansy Kamara ved å sende ballen mellom beina på Joe Hart. Keeperen reddet straffen til Danny Murphy, men midtbanespilleren scoret på returen. Begge lagene jobbet nå for å score vinnermålet. Murphy spilte inn til Kamara som banket ballen opp i taket på buret og Fulham sikret seg de tre poengene. London-laget sikret seg også videre Premier League-spill da de vant mot Portsmouth i sesongens siste kamp.

COMEBACK: Diomansy Kamara gjorde en knall innsats da Fulham slo City. Foto: AP Photo/Jon Super
COMEBACK: Diomansy Kamara gjorde en knall innsats da Fulham slo City. Foto: AP Photo/Jon Super Vis mer

12. Chelsea 2-3 Arsenal. 23.10.1999

«Kanu believe it!» skrek en engelsk kommentator da Kanus siste mål i et hattrick hadde snudd kampen på hodet. Etter at Tore André Flo og Dan Petrescu hadde gitt hjemmelaget ledelsen scoret Kanu to i løpet av kampens siste 15 minutter.

Ingen kunne forutse det som skulle skje: Nigerianeren kom seg fri på overtid og løp forbi De Goey, ned til cornerflagget og skrudde ballen vakkert inn i mål – over både Frank Leboeuf og Desailly.

FRA HJØRNET: Kanu reddet Arsenal fra tap mot Chelsea. Foto: FourFourTwo/Haymarket
FRA HJØRNET: Kanu reddet Arsenal fra tap mot Chelsea. Foto: FourFourTwo/Haymarket Vis mer

11. Liverpool 3-2 Manchester City. 13.04.2014

Den dagen Anfield markerte at det hadde gått 25 år siden Hillsborough-tragedien tok Liverpool et stort skritt mot sin første tittel på 24 år. De vant sin tiende strake seier mot Manchester City.

De helrøde startet dagen på toppen av tabellen, men City var bare fire poeng bak og hadde to kamper til gode. Mannskapet til Brendan Rodgers forbauset gjestene da de dominerte første omgangen med mål fra Raheem Sterling og Martin Skrtel. Etter pausen var det gjestene som dominerte og i det 62. spilleminuttet hadde David Silva scoret utligningen.

Sergio Agüero hadde kommet fra benken og var nær å gi Silva målgivende. Så svarte Liverpool. Vincent Kompany sparket bort ballen i noe som var en dårlig klarering og Philippe Coutinho utnyttet sjansen til å score. Det var en emosjonell seier for hjemmelaget og Steven Gerrard tørket bort noen tårer da dommeren blåste av.