- Vi har lært

JUVASSHYTTA (Dagbladet): - Vi har tatt lærdom av noe av det som skjedde med Siri Halle. Det er vel ganske åpenbart at det var en feil avgjørelse å ta henne inn på seniorlaget rett etter at hun ble verdensmester som junior, sier landslagstrener Inge Andersen til Dagbladet.

Andersen var ikke i sjefsposisjon i perioden Siri Halle beskriver i boka si. Men han har vært tilknyttet topplangrenn i ti år, og gjør seg sine refleksjoner.

- Jeg er ydmyk overfor Siris påstander, og må ha respekt for at et enkelt individ har opplevd flere ubehagelige episoder.

- Men jeg stiller meg uforstående til kritikken som blir rettet mot daværende trener Erik Røste. Skulle det være slik at han satte seg selv i sentrum framfor utøvernes beste, vil det overraske meg stort. Slik kjenner ikke jeg den mannen, det tror jeg vel ingen andre gjør heller, sier Andersen og minner om at en sak har alltid to sider - minst.

- Mener du at Halle var for ung til å bli seniorløper?

- Hun var sikkert fysisk og sportslig moden nok. Spørsmålet er om hun var psykososialt moden nok. De to tingene går ikke alltid hånd i hånd.

- Kanskje hadde Siri Halle hatt bedre av å ta et år på rekruttlandslaget i stedet for å hoppe rett fra junior til senior. Det kunne gjort henne bedre i stand til å tåle den voldsomme trøkket det er rundt et elitelag i langrenn, sier Inge Andersen.

- Nils Arne Eggen uttalte i Dagbladet at han var overbevist om at Steffen Iversen ville vært enda bedre om han hadde blitt lengre i Rosenborg. Jeg oppfatter det på samme måte med Siri Halle, overgangen til elitetilværelsen ble for brå.

- Hva er lærdommen?

- At langrenn er en voksenidrett der utøverne er best når de er 25-30 år. Og at utviklingen dit må gå gradvis. Det skal ikke bli for alvorlig for tidlig.

- Idrettens grunnpillar må være at barne- og ungdomstiden må være av en slik art at man ikke må helbredes for den i voksen alder, sier Inge Andersen.

- Har dere lært?

- Ja, det mener jeg. Hilde Glomsås ble juniorverdensmester for snart to år siden. Sist vinter var hun på rekruttlaget. Først i år er hun på elitelaget.

- Tror du Siri Halles karrieremuligheter ble ødelagt av at Skiforbundet satte henne på feil lag?

- Så langt vil jeg ikke trekke det. Til sjuende og sist er det utøveren det kommer an på.

- Hva med det påståtte slankepresset?

- Det er ingen grunn til å legge skjul på at det var problemer på 80-tallet. I langrenn som i andre idretter. Skiforbundet har tatt dette skikkelig på alvor og lederne bør være bra skolert.

- Og ser du på dagens vinnertyper, de som er forbilder i kvinnelangrenn - som Bente Martinsen og Katarina Neumanova - så ser du velproposjonerte og veltrente sunne jenter.