Olav Lundanes i VM i orientering

- Vi har litt samme stilen, Karsten Warholm og jeg

Orienteringsmesteren Olav Lundanes jakter sitt åttende VM-gull.

GULL PÅ GANG: Om VM i Latvia skulle bli en nedtur, blir det gull i 2018 på Olav uansett. I november blir Olav nemlig og samboer Ida Marie Næss Bjørgul far og mor. Foto: Jens O. Kløvrud
GULL PÅ GANG: Om VM i Latvia skulle bli en nedtur, blir det gull i 2018 på Olav uansett. I november blir Olav nemlig og samboer Ida Marie Næss Bjørgul far og mor. Foto: Jens O. Kløvrud Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Karsten Warholm er nok litt større i kjeften enn meg, men ellers har vi litt den samme stilen, sier orienteringsmesteren Olav Lundanes og smiler.

- Vi går ut hardt, så ser det kanskje ikke like fint ut på slutten. Det er kult at han gjør det på samme måte som meg – litt typisk sunnmørsk, men litt unorsk.

Orienteringsmesteren kommer fra Eikenos ved Ålesund, en fergetur unna Dimna der gullhåpet i EM i friidrett, sju år yngre Karsten Warholm, la sitt treningsgrunnlag.

Taper mot friidretten

Mens medias fokus hovedsakelig rettes mot friidretts-EM der Warholm er gullhåp, jakter Olav Lundanes nytt VM gull i Sigula, Latvia. Han har sju av dem fra før, i tillegg til tre EM-gull.

Olav Lundanes (30)

Yrke: Orienteringsløper
Sivilstand: Samboer med Ida Marie Næss Bjørgul
Klubb: Paimon Rasti, Finland
Meritter: Sju VM-gull (to av dem stafett), fire EM-gull
Aktuell: Løper VM2018, Latvia tirsdag, torsdag og lørdag.

- Føler du det er urettferdig at o-idretten blir litt glemt av media?

- Det er veldig synd. Først og fremst fordi vi ikke får vist oss fram med tanke på neste års VM på hjemmebane i Østfold. Det blir et stort høydepunkt, sier han.

Sikret gull

Denne gangen går Olav Lundanes inn i VM-uka med et annerledes utgangspunkt. Han er sikret gull i 2018 allerede før VM starter i Latvia. I november blir 30-åringen nemlig pappa.

- Hva som blir størst – å bli pappa eller et nytt VM-gull? Å bli pappa. Helt klart, sier Olav Lundanes.

- Jeg får et «gull» uansett og har noe å se fram til selv om VM skulle bli en nedtur.

Nå pleier ikke mesterskapene å bli nedturer for sunnmøringen som de to siste årene har bodd og satset i finske Åbo med samboer Ida Marie Næss Bjørgul.

Problemfri oppladning

Normalt strever sunnmøringen som allerede har to EM-gull denne sesongen, med skade eller sykdom foran et mesterskap. I år har problemene uteblitt.

- Det var på tide også. Kanskje har jeg knekt noen koder som jeg nå får betalt for.

Kontinuiteten i treningen har gjort ham fysisk sterkere enn noen sinne. Han er utvilsomt den store favoritten foran lørdagens VM-langdistanse i latviske Sigulda.

I dag gikk den første av øvelsene av stabelen i VM, mellomdistansen. Lundanes hadde som håp å starte med seier der i tillegg til langdistansen senere i mesterskapet.

Det har han ikke klart tidligere.

- I fjor, da jeg hadde problemer inn mot VM, var jeg helt desperat på oppgaven da jeg sto på startstreken. Det var «enkelt» å være fokusert. Selv om jeg nå føler meg trygg, er jeg er veldig bevisst på å gjøre den samme, gode jobben. Det er helt nødvendig.

Lundanes ble nummer seks på mellomdistansen, 43 sekunder bak landsmannen Eskil Kinneberg som tok sitt første individuelle VM-gull på seniornivå.

Plan framfor penger

For å gjøre jobben mot VM best mulig, hoppet han av gigantkonkurransen «Oringen 5-dagers» i Sverige med totalt 16 000 deltakere etter seire de to første dagene.

En sammenlagtseier vill gitt ham 80 000 kroner – det er en god slump penger i o-miljøet.

- Det var ikke enkelt å følge planen om bare to løp, men helt klart det sikreste med tanke på VM-formen. «O-ringen» er stort å vinne og fantastiske konkurranser. Jeg skulle gjerne fullført, men om VM går dårlig, ville det blitt en tung høst. Nå følger jeg i alle fall planen…

- Blir en ivrig far

Etter mesterskapet i Latvia går flyttelasset hjem fra Åbo til huset i Halden. Neste år avgjøres VM i Østfold – der har både den blivende mor og den blivende far tenkt å kjempe om nye medaljer.

- Hva slags far blir du?

- Det er vanskelig å si, men jeg har tenkt masse på det. Jeg vil nok være ivrig på mange områder, men må ikke bli for ivrig. Jeg får bruke noen av triksene pappa brukte, så går det vel bra.

Forberedelsene har vært problemfri. Nå håper han å bringe nye gull til sunnmøre og håper Karsten Warholm gjør det samme.

- Karsten Warholm er en god ambassadør for Sunnmøre og viser at det går an å få det til også i utkantnorge. Det er viktig for idrettsnorge, sier orienteringsmesteren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer