- Vi har lyttet til stemmen fra folkedjupet

Fotballforbundet har snudd i «dragestriden».

(Dagbladet.no): Aldri har en draktlansering bydd på like mye kontroverser som da landslagskapteinene Martin Andresen og Ane Stangeland Horpestad presenterte det som var ment å være kampantrekket til fotballandslagene de neste to årene, med en emblemdrage som et sentralt element.

«Alle» har hatt en mening om Norges Fotballforbunds (NFF) designgrep, og meningene har stort sett vært samstemte:

- Flagget må tilbake på brystet.

Nå har kritikerne, inkludert landslagssjef Åge Hareide og idrettsminister Trond Giske, fått viljen sin. NFF snur og gjeninnfører flagget på fremsiden av drakta.

- Det mener jeg er en veldig klok beslutning, og det viser jo at fotballforbundet lytter til de reaksjonene som er kommet fra folket, sier Trond Giske til NTB. 

• Stem på det fineste landslagsemblemet på Dagbladet.no.

Tar selvkritikk  

Dermed må dragelogoen vike plass, iallefall i sin nåværende form. NFF varsler imidlertid at man skal utvikle en ny logo i arbeidet med å skape en egen identitet for landslaget. I denne skal flagget være et bærende element.     

HELOMVENDING: Tirsdag kunne fotballpresident Sondre Kåfjord presentere de nye landslagsdraktene. Torsdag trakk han dem tilbake igjen. Foto: Lise Åserud/Scanpix
HELOMVENDING: Tirsdag kunne fotballpresident Sondre Kåfjord presentere de nye landslagsdraktene. Torsdag trakk han dem tilbake igjen. Foto: Lise Åserud/Scanpix Vis mer

Fotballpresident Sondre Kåfjord begrunner endringen i at Fotballforbundet hørte på folket, og vil nå ta med seg synspunktene videre i prosessen mot en ny logo.  

- Vi har lyttet til stemmen fra folkedjupet. Den var sterkere og klarere enn det vi hadde forestilt oss på at flagget burde være en del av landslagsemblemet. Emblemet legges derfor bort, og vi lager et nytt hvor flagget kommer tydelig fram. I så måte vil det fortsatt være mulig å si at vi spiller med flagget på brystet, sier Kåfjord til Dagbladet.no.

- Vi tar selvkritikk på at vi ikke skjønte hvor sterkt flagget stod, men engasjementet som har kommet ut av denne saken er fantastisk, fortsetter fotballpresidenten.

Kåfjord befinner seg i Moskva, og forteller at avgjørelsen ble tatt under en telefonkonferanse tidligere i dag. Hva som skjer videre i prosessen vil ikke bli avklart før Moskva-delegasjon kommer hjem i morgen.

Folkets landslag

Idrettsminister Giske er klar på viktigheten av at flagget, og ikke forbundsmerket, skal være en sentral del av landlagsemblemet. 

- Det handler om at dette er Norges landslag, og ikke NFFs. Toppidrett er mer enn bare idrett. Det er identitetsskapende og en del av historien og fellesskapet til Norge. Der har flagget en sterk verdi, sier Giske til NTB.

Nå får statsråden viljen sin, og de norske fotballherrene vil stille med gamle drakter med flagget på brystet under landskampen mot Uruguay på Ullevaal Stadion neste onsdag. Når en ny drakt med nytt emblem eventuelt er på plass, kan ikke fotballpresident Kåfjord si noe konkret om.

- Vi har lyttet til stemmen fra folkedjupet

- Det burde være på plass til VM-kvalifiseringen begynner til høsten, men ingenting er sikkert, understreker fotballpresidenten.  

Kostet NFF 300.000

Utviklingen av drageemblemet har kostet NFF cirka 300.000 kroner, og utvikleren, reklamebyrået Recommended Norway, er naturlig nok skuffet over at emblemet aldri finner veien til norske landslagsdrakter.

- Det er deres avgjørelse (NFF, journ.anm.), men det er ikke gøy. Vi har gjort en jobb etter beste evne, men forbundet har bøyd seg for flertallet og må stå for det, sier Bjørn Høydal, som designet drageemblemet, til Aftenposten.no.


•
Stem på det fineste landslagsemblemet på Dagbladet.no.