- Vi har mer å gjøre i Champions League enn Stabæk

Ståles FCK gjorde akkurat nok.

GODT PASSET PÅ: Fredrik Berglund hadde Stabæks største sjanser mot FCKs Oscar Wendt og Mikael Antonsson på Telenor Arena, men et gjerrig dansk lag kobinert med misbrukte hjemmesjanser førte til at Stabæk er ute av årets Champions League-kvalifisering.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
GODT PASSET PÅ: Fredrik Berglund hadde Stabæks største sjanser mot FCKs Oscar Wendt og Mikael Antonsson på Telenor Arena, men et gjerrig dansk lag kobinert med misbrukte hjemmesjanser førte til at Stabæk er ute av årets Champions League-kvalifisering. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

FORNEBU (DAGBLADET.NO): Stabæk - FC København 0-0, 1-3 sammenlagt.

Selv med to mål å hente inn levde Stabæk i håpet om et lite Champions League-mirakel på hjemmebane mot FC København. Og da Fredrik Berglund traff nær perfekt med headingen fra kloss hold etter fem minutter av andre omgang, var hjemmefansen på vei opp av stolsetene for å juble laget fram på et langvarig stormløp.

Det var bare det at danskemålvakt Jesper Christiansen hentet fram et tigersprang av de sjeldne, og stoppet den ballen helt nede ved stolperota. Og da ble det med håpet.

- Det var som å se Gordon Banks. Jeg så den ballen inne. Der hadde det vært perfekt med et mål, sier Stabæk-trener Jan Jönsson til Viasat etter kampen.

- En fantastisk redning. Vi manglet marginene i dag og må bare ta med oss dette videre som en bra erfaring, sier Daniel Nannskog.

For et Stabæk-lag som skapte mer enn nok til å score på hjemmebane, gjorde det ikke. Og et FC København-lag som kom til Bærum for å gjøre akkurat nok til å avansere, de gjorde det.

- Jeg er ikke så veldig skuffet, selv om vi har ambisjoner. Jeg er stolt etter disse to kampene, sier Jönsson.

«Ståle elsker Drillo», ropte Stabæk-fansen med tjue minutter igjen å spille. Det var nok mest i frustrasjon over at laget deres aldri kom opp på det nivået, aldri leverte den bevegelsen, som skulle til for å bryte gjennom et kompakt dansk lag i balanse.

For FCK trengte jo ikke å score på Fornebu, de trengte bare å ikke tape med 2-0. Og et målløst oppgjør var mer enn nok til å sende danskene til neste kvalikrunde i Champions League.

- Ikke for å være stygg, men vi har mer å gjøre i Champions League enn hva Stabæk har. Vi er på 70 %, de er nær 100, sier Ståle Solbakken etter kampen.

FCK-boss Flemming Østergaard skryter av Stabæk-laget.

- De er et godt teknisk lag som jeg håper lykkes videre. Vi ønsker å ha med flere skandinaviske lag ut i Europa, sier Østergaard.

I treverket før minuttet
Daniel Nannskog har etterlyst bakrom å boltre seg i i hjemlig serie den siste tida, og etter bare 40 sekunder var det et bakromsløp fra svensken som sørget for Stabæks første sjanse. Nannskog presset fram en corner, som Daigo Kobayashi slo inn i feltet.

Serven skapte problemer for FCK-forsvaret, som måtte klarere ut i returrom, der Pontus Segerström ventet med en nesten-innstilt volleyfot. Ballen duppet ned bak målvakt Jesper Christiansen, men dessverre for håpefulle hjemmefans spratt den på tverrliggeren og forsvant bak nettryggen.

Spissmakker Fredrik Berglund fikk muligheten like etter, nok en gang etter en Stabæk-pasning bak danskenes forsvar. Avslutningen noen meter utenfor fra skrått hold.

Men det var etter 14 minutter Berglund absolutt burde ha gitt Stabæk ledelsen. Nannskog vinklet en flikk mot makkeren på vei alene gjennom, og Berglund fikk komme helt fri med Jesper Christiansen. Fra elleve meters hold prøvde svensken å tre ballen i hjørnet, men en god beinparade fra målvakten hindret scoring.

Flere Berglund-muligheter
FC København presenterte seg i hovedsak på dødball det første kvarteret, og tenkte nok mest på å være sikre bakover. Derfor var også den eneste noterte sjansen før pause Cesar Santings heading noen meter over fra skrå posisjon.

Utover i førsteomgangen falt tempoet noe. FCK lå trygt og kompakt for å hindre norske gjennombrudd, men da Stabæk vartet opp med vakkert en-berøringsspill etter drøye halvtimen ble det likevel farlig.

KUNNE SCORET: Daigo Kobayashi testet målvakt Jesper Christiansen med et tungt skudd i andreomgang, men dansken stoppet scoring også der. Her i duell med Zdenek Pospech.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
KUNNE SCORET: Daigo Kobayashi testet målvakt Jesper Christiansen med et tungt skudd i andreomgang, men dansken stoppet scoring også der. Her i duell med Zdenek Pospech. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Fredrik Berglund ble til slutt siste Stabæk-bein på en ball som hadde vært innom flere blå på vei inn i sekstenmeteren, men kanskje litt merket av sine første brente sjanser, valgte svensken å forsøke å finne lagkamerater med en stikker ut i feltet. Det lyktes han ikke med, og ballen forsvant forbi alle.

Men dette var unntaket den siste halvtimen før pause. Stabæk slet mot etablert FCK-forsvar, bevegelsen ble for dårlig, og de lange pasningene som ofte ble forsøkt som lindring. ryddet det danske midtforsvaret enkelt unna. 0-0 til hvilen.

De brente sjanser
Fem minutter ut i andreomgangen smalt det i stengene igjen. Daniel Nannskogs innlegg fra venstre fikk passere første forsvarer, bak lurte Fredrik Berglund, igjen, og headingen var god. Men Jesper Christiansens tigersprang og redning nede i høyre hjørne var enda bedre.

Målvakten slo ballen i stolpen, ingen Stabæk-bein rakk fram på returen. Kampens største så langt.

Vi måtte vente tjue minutter på neste store Stabæk-sjanse. Men den kom med trøkket.

Pontus Farnerud utnyttet to-mot-en til å dra seg inn i feltet fra høyre, fikk så vidt dyttet ballen videre til en umarkert Daigo Kobayashi på tolv meter, og japaneren fyrte av. Skuddet hadde god retning mot høyre kryss, men igjen var Christiansen god. En halvmeter til mot høyrestolpen, og Stabæk hadde hatt uttelling.

Men det ble med forsøkene. Stabæk utnyttet ikke de sjansene de fikk, og FCK gjorde det de måtte for å komme seg til neste kvalikrunde.

Perfekt kontroll
- Jeg føler vi har perfekt kontroll på angriperne deres, og det lille som kom forbi tok jo Jesper (Christiansen) seg av, sier FCKs stopperkjempe Mathias "Zanka" Jørgensen til Dagbladet.

-Jeg fryktet at vi skulle knekke etter en time for gutta slet med pusten. Da ble det litt italiensk forsvarsspill, men det var vi gode på, sier Ståle Solbakken.

BARE NESTEN: Stabæk-trener Jan Jönsson måtte nok en gang se laget sitt misbruke store muligheter mot FCK.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
BARE NESTEN: Stabæk-trener Jan Jönsson måtte nok en gang se laget sitt misbruke store muligheter mot FCK. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Det går kanskje an å trøste seg litt med at mannen bak danskenes taktiske triumf i Bærum i det minste er norsk, men den trøsten er nok tynnere enn mager for Stabæk i kveld.

Da er det hyggeligere å tenke på at spillet Europa ikke er over for i år riktig ennå.

- Vi skal først se hvem vi trekker, men vi vinner erfaring hele veien her, sier Jan Jönsson.

- Stabæk er nødt til å begrense nederlaget borte, men det er åpenbart at det er flere enn oss som kommer til å få problemer inne på denne arenaen, sier Ståle Solbakken.

TAKTISK TRIUMF: "Ståle elsker Drillo" ropte Stabæk-fansen. Men det var nok mest i frustrasjon over et FCK som så akkurat så kompakt og sikkert ut som det behøvde for å avansere til neste kvalikrunde i Champions League.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
TAKTISK TRIUMF: "Ståle elsker Drillo" ropte Stabæk-fansen. Men det var nok mest i frustrasjon over et FCK som så akkurat så kompakt og sikkert ut som det behøvde for å avansere til neste kvalikrunde i Champions League. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer