- Vi har mest å tape på nedrykk

Vålerenga stjal seieren på overtid og jublet som om de hadde vunnet prinsessa og halve kongeriket. Med svært god grunn.

BRYNE (Dagbladet): Slitne var Vålerenga-spillerne etter kampen, men åh så lykkelige - og i garderoben feiret de med feite snuslepper. Sjøl svære, tunge Kjetil Siem danset lett på tå.

- Jeg har ikke ord, helt utrolig. Vi er det laget i Norge som har mest å tape på nedrykk. Vi gjennomfører en ekstrem økonomisk hestekur, og må holde plassen i Tippeligaen. For en lagmoral vi har! Dette er stort, nesten størst av alt, åh herremingud, sier Vålerenga-direktør Siem og vil helst gi en klem til alle han ser.

- Vi er midt i en prosess der vi skifter eierstruktur, forteller Siem.

- Alt dette vil rase sammen hvis vi rykker ned. Men akkurat nå blir det en deilig følelse å kjøre hjem over fjellet til Oslo, sier han.

Vålerenga har jobbet i et helt år med å få flere investorer enn John Fredriksen med på laget. Dagbladet vet at to- tre investorer er nær ved å bli med på en emisjon som har vært varslet siden sommeren. Men alt er avhenging av at Vålerenga beholder plassen.

Mange i VIF tror at aksjeselskapet kommer til å bli slått konkurs ved et nedrykk.

Gamlingene inn

I går så det stygt ut lenge, for Bryne ledet komfortabelt 3- 1 og Kjetil Rekdal reiv seg i håret av fortvilelse på sidelinja.

Så gjorde han sjakktrekket som kanskje berget seieren.

Inn på banen med herr Rekdal og den gamle traveren Lars Bohinen - to lett rustne mannfolk som snart har sparket ball i et par generasjoner.

- Det var viktig å få innpå friske bein, og både jeg og Lars har rutine og kan holde på ballen, forklarer Rekdal og er så glad at han nesten ikke vet hvilken fot han skal stå på.

Lars Bohinen kvitterte raskt med et vakkert mål fra 20 meter. Vålerenga øynet håp på 3- 2 og fikk belønning for strevet på overtid. Morten Berre snappet et løst tilbakespill og plutselig sto det 3- 4. Da humpet jærfolk hjemover på traktorene sine mens byguttene fra Oslo øst klinte i gledesrus på våt grasmatte.

Morten Berre var usynlig i nesten 90 minutter, bortsett fra da han falt veldig lett og fikk straffespark. Plutselig dukket han opp med ballen og duppet den i mål. Jubler gjør han sikkert ennå.

- Deilig å se ballen gå i mål, en fantastisk følelse for meg og laget og Klanen og klubben, smiler Berre, som vel aldri har fått så mange gutteklemmer som i går.

Bohinen har vært med på mye med sko med knotter under, men seieren på Jæren tar nesten kaka.

- Oj, dette kan nesten ikke beskrives. Nå får vi et voldsomt løft og skal suge på karamellen i to uker - helt til neste viktige kamp. Vi gir oss ikke, men pisker hverandre til å gi alt i 90 minutter. Det skylder vi Klanen, klubben og laget, seieren er en flott belønning for ekstrem vilje, forklarer han.

Beinhardt slit

Vakkert spill var det ikke så mye av på Jæren. Det var et slit, hard jobbing, knuffing og beinharde dueller. To bunnlag som ikke hadde råd til å tape, to lag uten sjøltillit, to lag som scorer få mål og er gjerrige bakover.

Plutselig haglet bare målene inn.

- Jeg har sjelden vært så glad etter å ha sluppet inn tre mål, gliser Vålerenga-keeper Øyvind Bolthof.

Trener Rekdal har måttet tåle pepper, i går priset han lagmoralen og var glad for at stang ut endelig ble stang inn.

- Bryne kriget godt og er farlige på dødballer og lange innkast. Det visste vi. Vi klarte å yte maksimalt for seieren, men vi har ennå tre viktige kamper igjen, slår han fast.

Tre poeng er gull verdt for Vålerenga, mens Bryne nå virkelig sitter fast i gjørma.

- For dårlig av oss. Vi blir usikre, og Vålerenga kjemper oss i senk. Fryktelig bittert. Men vi legger oss ikke ned og dør, vi har ennå håp om å berge plassen, sier Bryne-kaptein Ragnvald Soma.

EKSTATISKE: Raio Piiroja, målscorer Morten Berre, David Hanssen og Kjetil Rekdal da det er klart at seieren er sikret på overtid.