Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

Når du ser VM-finalen fra Lusail Iconic Stadium i dag,

send en tanke til Mosharaf Hossen. Firebarnsfaren dro til Qatar for å bygge stadioner til fotball-VM.

Han kom hjem i en kiste, 38 år gammel.

- Vi har mistet alt

Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

DHAKA, BANGLADESH/OSLO (Dagbladet): Det var den 13. august 2018 moren ringte ham. Hun skreik. Hulket. Det var vanskelig å forstå hva hun sa.

Til slutt stakk ordene i ham:

«Din pappa er død.»

Abdus Salam, sønnen, sank sammen.

- Jeg var knust. Helt ødelagt. Etter å ha hørt nyhetene var mor også utrøstelig. Hele familien var i sjokk. Vi kunne ikke fatte det. Det var ikke til å holde ut, forteller han til Dagbladet.

De fikk dødsbudskapet av en kollega av faren fra Bangladesh, også han migrantarbeider. Men det var nesten ingen informasjon å få. Om hvor han hadde dødd. Om hvor vidt han befant seg på sykehus.

De hadde bare fortalt moren at pappa var død. At han døde på arbeidsstedet.

Senere fikk de greie på mer.

Mosharaf Hossen hadde falt bevisstløs om under arbeid på et stadion som var under oppføring til fotball-VM i Qatar. Han døde kort tid etter, 38 år gammel.

ARBEIDET I QATAR: Mosharaf Hossen ble 38 år gammel. Foto: Privat
ARBEIDET I QATAR: Mosharaf Hossen ble 38 år gammel. Foto: Privat Vis mer

Avskjeden

Sønnen ser det for seg som et sterkt minne. Bilturen fra landsbyen Batamara i Bhola-distriktet, den julidagen i 2013, hvor Abdus Salam fulgte sin far inn til flyplassen i Dhaka, Bangladesh sin hovedstad.

Faren jobbet opprinnelig som bonde, men etter flere storflommer mistet han avlinger – og hele levebrødet. Han ble tvunget til å søke jobb utenlands.

Faren skulle dra til Qatar for å jobbe, for å tjene penger til familien på seks, og til utdannelsen til de de tre sønnene og datteren.

Abdus Salam ville være der sammen med faren da han dro fra flyplassen. Han husker at han ga ham en klem.

- Ta vare på deg selv, sa faren.

- Du også, pappa, svarte han.

Han var 13 år.

Fem år senere dro Abdus Salam til den samme flyplassen. For å hente kista med faren hjem.

STARTEN OG SLUTTEN: Den internasjonale flyplassen i Dhaka, Bangladesh. Foto: NTB
STARTEN OG SLUTTEN: Den internasjonale flyplassen i Dhaka, Bangladesh. Foto: NTB Vis mer

Knust

Selskapet faren jobbet for, var ifølge dokumentene entreprenør- og byggeselskapet Young Trad i Doha, Qatars hovedstad. En navngitt person i dette selskapet er også oppført som den som har organisert frakten av kista.

«Dead body Sent By Mr xxx» (anonymisert av Dagbladet, red.anm.), står det i dokumentene vi har sett.

I dokumentene er det fastslått at dødsdatoen er 8. august 2018. Det skulle gå noen dager før kista med faren kom flybåren hjem til Bangladesh.

Abdus Salam var utsendt fra familien til å ta imot kista da den ankom Dhaka flyplass.

Inne i kista lå de nevnte dokumentene. Bekreftelsen på dødsfallet utstedt av Bangladesh sin ambassade i Qatar.

- Der var passet. Dødsattesten. Alle dokumentene lå der, sier han.

Han tørker bort en tåre.

- Det var meg og en av onklene mine der på flyplassen. Jeg var så knust. Jeg signerte papirene, som en bekreftelse på at jeg hadde mottatt kista og dokumentene. Som hans sønn måtte jeg være der. Myndighetene krevde det, forteller han.

FYLT UT ETTER DØDSFALL: Ett av dokumentene som ble fylt ut etter at Mosharaf døde i august 2018, dette fra Bangladesh sin ambassade i Qatar.
FYLT UT ETTER DØDSFALL: Ett av dokumentene som ble fylt ut etter at Mosharaf døde i august 2018, dette fra Bangladesh sin ambassade i Qatar. Vis mer

Åpnet kista

Begravelsen kom. Det var over tusen mennesker der.

- Alle som bodde i området vårt, var der. Alle elsket ham, sier sønnen.

Kista skulle bli åpnet slik at de skulle få se ham en siste gang.

- Vi ville alle se ham. Før begravelsesbønnen ble kista åpnet, forteller han.

De så det fortsatt gjenkjennelige ansiktet til 38 år gamle Mosharraf Hossein, firebarnsfaren, ektemannen, sønnen, bestefaren. En av de hundretusenvis som bygde fotball-VM i Qatar, som avsluttes med finalen i dag.

- Det var veldig vondt for meg. Faren min hadde dratt dit med en drøm om å tjene penger til familien. Men nå var han kommet død tilbake. Det er ingen som forventer at noen skal gå på jobb og komme tilbake døde. Hvis min far hadde visst hva som møtte ham i Qatar, ville han ikke dratt. Ingen ville ha dratt, mener sønnen.

Han holder seg for ansiktet igjen.

MED BARNEBARNET: Mosharaf fikk aldri møte sitt barnebarn. Her er den lille jenta sammen med Mosharafs enke, Josna Begum, i nærheten av der asken etter Mosharafs døde kropp ble spredt. Foto: Privat
MED BARNEBARNET: Mosharaf fikk aldri møte sitt barnebarn. Her er den lille jenta sammen med Mosharafs enke, Josna Begum, i nærheten av der asken etter Mosharafs døde kropp ble spredt. Foto: Privat Vis mer

Han deler sin vonde historie over Teams mens han sitter i hjemmet til sin søster i Dhaka.

Han forteller at det var kolleger og medlemmer av Bangladesh-samfunnet i Qatar som samlet inn penger for å hjelpe familien med å sende kista hjem til Qatar. De fikk også et lite tilskudd fra myndighetene i Bangladesh til transport og begravelseskostnader.

- Det er en tøff situasjon familien vår har havnet i. Pappa var den eneste med inntekt i familien vår. Han betalte studiene våre. Med ham var familien vår fullstendig. Nå er han tatt fra oss.

Uro over lånet

Han forteller om morens sorgreaksjoner.

- Hun måtte bære de største smertene etter at far døde. Mannen hennes er borte. Hun føler livet som ganske meningsløst. Det tok lang tid før hun fungerte igjen.

Sønnen forteller om en annen tung bør de må bære.

- Far hadde lånt mye penger for å komme seg til Qatar. Vi er blakke på grunn av det. Hvem skal betale det lånet nå? Vi jobber ikke. Derfor er mor i perioder utrøstelig ennå.

BRYLLUPSBILDE: Mosharaf Hossen og kona Josna Begum. Foto: Privat
BRYLLUPSBILDE: Mosharaf Hossen og kona Josna Begum. Foto: Privat Vis mer

Penger til agent

Det var dette som skjedde den gang: Mosharaf betalte 500 000 bangladeshiske taka, ca 50 000 norske kroner, i rekrutterings- og migrasjonskostnader. Mesteparten av pengene hadde han lånt av en lokal organisasjon før avreise.

Pengene gikk først til en agent. Ifølge dokumentene som Dagbladet har sett, er agentselskapet M/S Star Manpower Service, «et reisebyrå og rekrutteringsselskap» med tilhold i Dhaka.

Hossen ble så ansatt som bygningsarbeider av nevnte Young Trad i Doha.

Hoseins arbeidsvisum er utstedt den 18. juli 2013. Han skal ifølge dokumentet ha blitt klarert for jobbing et par uker senere, 29. juli.

ARBEIDSVISUM: De essensielle dataene om Hossens arbeidsforhold.
ARBEIDSVISUM: De essensielle dataene om Hossens arbeidsforhold. Vis mer

Arbeidet på stadion

I de neste fem åra skulle han jobbe med å bygge fotballstadioner til VM.

Etter å ha reist til Qatar, holdt faren kontakten med familien gjennom en videosamtale-app.

Sønnen forteller at Mosharaf viste familien stadionet han jobbet på, under videosamtalene. Han filmet med mobiltelefonen sin.

- Han ville vise oss hvor og hva han gjorde gjennom de videosamtalene. Hver gang han hadde fri, ringte han oss. Men han kunne ikke gjøre det så ofte på grunn av arbeidsmengden.

Det var stort sett slik de kommuniserte, forteller sønnen.

- De fleste gangene han ringte mor, var jeg borte i forbindelse med studier i Dhaka. Men jeg snakket med ham jeg også, sier han.

DØD FAR: Sønnen holder fram bilde av sin kjære far. Hentet ut fra passet som kom med kista hjem. Foto: Mohammad Owasim Uddin Bhuyan
DØD FAR: Sønnen holder fram bilde av sin kjære far. Hentet ut fra passet som kom med kista hjem. Foto: Mohammad Owasim Uddin Bhuyan Vis mer

Så vidt sønnen vet, sier han, jobbet faren mest på ett enkelt fotballstadion i mesteparten av perioden. Bildene fra videosamtalene viste ham i arbeid på dette ene stadionet, forteller han. Men han var innom flere stadioner, inn imellom, slik sønnen har skjønt det.

- Det var mye arbeid og han var travelt opptatt. Han ville alltid prøve å få litt mer arbeid ettersom han dro dit med en gjeld han skulle tjene inn. Han dro dit for å jobbe hardt, forklarer han.

Men familien fikk også et lite inntrykk av at ting ikke gikk som det skulle.

«De betaler meg ikke ordentlig. Jeg sliter med å overleve», skal han ha sagt i en av samtalene, forteller familien til Dagbladet.

Han snakket også om den «ekstreme heten» han jobbet i.

Teoriene om dødsfallet

I de offisielle dokumentene utstedt fra myndighetene i Qatar, i dødsattesten, heter det at Mosharrafs dødsfall er «naturlig». I en parentes bak «naturlig», slik det framgår av dokumentene Dagbladet har sett, står det kardiogent sjokk, akutt hjerteinfarkt og akutt nyresvikt.

DET SISTE DOKUMENTET: Dødsattesten, slik den framsto. Foto: Privat
DET SISTE DOKUMENTET: Dødsattesten, slik den framsto. Foto: Privat Vis mer

69 prosent av dødsfallene blant migrantarbeidere i Qatar blir klassifisert som «naturlige dødsfall», gikk det fram av en gransking avisa The Guardian publiserte i 2021. En gransking som konkluderte med at 6500 arbeidere fra India, Pakistan, Nepal, Bangladesh og Sri Lanka døde i tiårsperioden fra Qatar fikk tildelt VM i 2010 til 2020.

The Guardian har tidligere rapportert at slike klassifiseringer, som vanligvis gjøres uten obduksjon, ofte ikke gir en legitim medisinsk forklaring på den virkelige årsaken til dødsfallene.

Vi spør sønnen om han tror på det som står i farens dødsattest. Om hans påståtte naturlige død og hjerteinfarkt.

- Medisinsk vitenskap sier at hjerteinfarkt kan skje med deg i ung alder hvis du har en medisinsk arv med infarkt og hjerte- og karsykdommer. Vår familie har ikke en slik historie. Min far var vant med hardt arbeid, var sterk og hadde ingen tidligere helseproblemer. Han hadde ingen underliggende sykdom heller. Det hadde vi visst om. Så vi tror ikke på det. Vi vet at det ikke er noe hold i det. Dette er bare en formell rapport. Han døde ikke av et naturlig hjerteinfarkt. Dette er fullstendig falskt, svarer han.

Hva er så hovedgrunnen til at han døde, tror du?

- Hovedårsaken er at jeg tror at arbeidsgiverne ikke brydde seg om arbeidsmiljøet og sikkerheten som burde vært på plass. Så jeg tror han døde som følge av at den manglet. Det forsvarlige arbeidsmiljøet eller tryggheten fikk han ikke der. Han gjorde dette harde arbeidet i høy varme, og på veldig lange dager. Det er derfor han døde.

ET TOMROM: Savnet etter faren er stort. Foto: Mohammad Owasim Uddin Bhuyan
ET TOMROM: Savnet etter faren er stort. Foto: Mohammad Owasim Uddin Bhuyan Vis mer

- Arbeidet for to

Sønnen snakker om «sikkerhetsproblemer» og at arrangørlandet «viste uaktsomhet i utøvelsen av ansvaret sitt».

Hvilken type uaktsomhet tenker du på?

- Jeg tenker på jobbsikkerheten til arbeiderne. På verneutstyr og nødvendige arbeidsklær som ikke var på plass. Men verst av alt: De presset folk til å jobbe lange dager. Jeg tror uaktsomheten i ansvaret her for eksempel går på at de fikk én person til å gjøre et arbeid som var for to.

Vet du noe mer om hvilke forhold han jobbet under?

- Mens han jobbet blødde han ofte neseblod av heten og den intense varmen. Det fortalte han oss. Det var veldig varmt i perioder. Varmere enn han noen gang hadde opplevd.

STADIONBYGGERE: Bare 40-50 000 har offisielt jobbet med FIFA-prosjekter som stadionbygging i Qatar. Men et utall av underleverandører, gjør at tallet er ekstremt mye større. Arbeidere i den siste gruppa har på langt nær hatt den samme rettighetene. Foto: NTB
STADIONBYGGERE: Bare 40-50 000 har offisielt jobbet med FIFA-prosjekter som stadionbygging i Qatar. Men et utall av underleverandører, gjør at tallet er ekstremt mye større. Arbeidere i den siste gruppa har på langt nær hatt den samme rettighetene. Foto: NTB Vis mer

Dagbladets undersøkelser viser med tydelighet denne dimensjon ved Hossens sak. August er den varmeste måneden i Qatar. Den aktuelle dagen da han døde, 8. august 2018, var temperaturen i Doha stabilt på mellom 38 og 39 grader Celsius fra kl 08.00 på morgenen til 16.00 på dagen. Dagen før var det opp mot 46 grader, ifølge rapporter.

I 2019 konkluderte rapporter med at Qatars intense sommervarme sannsynligvis vil være «en betydelig faktor i mange arbeiderdødsfall». The Guardians funn ble støttet av forskning bestilt av FNs internasjonale arbeidsorganisasjon som avslørte at arbeidere i minst fire måneder i året ble utsatt for et betydelig varmestress når de jobbet ute.

Tror du at din far døde som et resultat av arbeidet i varmen? Av et heteslag? spør vi sønnen.

- Nei, det vet jeg ikke sånn direkte. Han jobbet i heten, men det gjorde andre arbeidere han jobbet med den dagen også. Han hadde jobbet utenlands under høy varme før. Det vi vet, er at han døde på arbeidsstedet sitt – uten noen underliggende sykdommer.

PRAKTRESULTATET: Resultatet av migrantarbeiderne (med flere) sin jobb med stadionene i Qatar-VM. Et resultat som kom til ekstreme menneskelige omkostninger, i følge flere menneskerettighetsorganisasjoner og granskinger i internasjonal presse. Foto: NTB
PRAKTRESULTATET: Resultatet av migrantarbeiderne (med flere) sin jobb med stadionene i Qatar-VM. Et resultat som kom til ekstreme menneskelige omkostninger, i følge flere menneskerettighetsorganisasjoner og granskinger i internasjonal presse. Foto: NTB Vis mer

Og det er en annen ting han har tenkt på, sier sønnen.

- På jobben var han under et visst stress og press, ikke bare fra arbeidsgiverne. Han kom dit i tillegg etter å ha lånt en stor sum penger. Kanskje han fryktet at han ikke kunne betale tilbake pengene.

Abdus Salam stopper. Han sier det gjør ham trist.

Ingen kjente vitner

De har ingen 100 prosents verifisering av hvor faren døde. Men, som sønnen sier:

- Vi var ikke til stede der. Og vi kjenner ingen av de som var til stede da han døde. Det eneste vi har fått vite, er at han falt om inne på stadionet der og at han ble fraktet bort derifra. Det er dette vi har blitt fortalt.

Men før det, sier sønnen, finnes det også andre få vitneobservasjoner:

Etter at Mosharaf falt bevisstløs om, ble han først fraktet til et rom i arbeidsleiren hvor han bodde. Etter noen timer der kom han til sykehuset, hvor han straks ble erklært død.

Dette forteller også enken etter Mosharaf Hossen til Dagbladet. Ingen kan gi et klart svar på hvorfor han ikke umiddelbart ble fraktet til sykehus.

ASKEN SPREDT: Asken etter Mosharafs kremerte kropp et spredt her. Kista ble brent på et bål i dette området. Foto: Privat
ASKEN SPREDT: Asken etter Mosharafs kremerte kropp et spredt her. Kista ble brent på et bål i dette området. Foto: Privat Vis mer

Skylden og ansvaret

Vi spør sønnen til Mosharraf Hossein om hvem han først og fremst klandrer for sin fars død.

- Jeg vil gi Qatar-regjeringen skylden for hans død. De jobber med et så stort prosjekt, og klarte ikke å organisere det helt. FIFA bør også ta det fulle ansvaret, siden de ga VM til Qatar. Det er ikke bare jeg som vil si det, tror jeg.

OMSTRIDT: FIFA-president Gianni Infantino under pressekonferansen foran VM-finalen. Foto: NTB
OMSTRIDT: FIFA-president Gianni Infantino under pressekonferansen foran VM-finalen. Foto: NTB Vis mer

Han har gjort seg mange tanker om dette, sier han.

- Jeg synes sport er en virkelig god ting. Det er nødvendig for alle mennesker og ethvert land trenger at det blir fokusert på idrett og gleden ved sport. Men sportsverdenen er skitten når man ødelegger noen andres liv og medvirker til at andres liv går tapt på veien. En arbeidsplass bør være slik at den ikke er til skade for noen. Bare hvis arbeiderne er ok på veien, kan de anse en oppgave som fullført.

SISTE HVILE: Abdus Salam og moren Josna Begum i området der faren ble kremert. Foto: Privat
SISTE HVILE: Abdus Salam og moren Josna Begum i området der faren ble kremert. Foto: Privat Vis mer

Det spilles kamper og et VM i fotball på denne stadion hvor din far døde mens han bygde det. Så hva er din mening om dette mesterskapet?

- Han døde mens han jobbet for å bygge dette mesterskapet. Alle verdens fotballspillere vil elske å spille et VM. Verden vil se på kampene og mesterskapet. Aktører vil tjene penger og profittere på at folk ser på mesterskapet. Men vi tapte alt. Faren min som jobbet der, for å tjene litt penger til familien, døde. Vi mistet alt.

Abdus Salam bare rister på hodet. Skjuler fjeset. Tar en pause.

FESTEN: Slik så det ut like før VMs semifinale mellom Argentina og Kroatia ble satt i gang på Lusail Stadium. Foto: NTB
FESTEN: Slik så det ut like før VMs semifinale mellom Argentina og Kroatia ble satt i gang på Lusail Stadium. Foto: NTB Vis mer

Han fortsetter:

- I denne forbindelse vil jeg si at jeg ønsker en kompensasjon. Alle vil se på dette mesterskapet, på fotballspillerne som spiller. Mange vil tjene mye penger på VM, mens vi er hjelpeløse. Hvis regjeringen i Qatar og FIFA kompenserer oss for at vi mistet pappa, kan livene våre bli bedre. Vi kan klare oss ganske bra. Det ville være riktig om vi kunne få en slik støtte.

FORTVILET SITUASJON: Familien til Mosharaf Hossen ber om kompensasjon fra FIFA og qatarske myndigheter. Men de møter stengte dører. Foto: Mohammad Owasim Uddin Bhuyan
FORTVILET SITUASJON: Familien til Mosharaf Hossen ber om kompensasjon fra FIFA og qatarske myndigheter. Men de møter stengte dører. Foto: Mohammad Owasim Uddin Bhuyan Vis mer

Ingen erstatning

Vi merker oss følgende rubrikk langt ned på dokumentet som utstedt av Bangladesh sin ambassade i Qatar etter dødsfallet – før kisten ble sendt hjem.

«Possibility of Compensation: No»

Med en liten merknad om at utestående lønn på 2500 qatarske rijal «har blitt sendt til den dødes kone av arbeidsgiveren.»

Det tilsvarer 7124 kroner med dagens kurs.

Hosseins sønn sier at familien fortsatt ikke har fått noen kompensasjon fra Qatar etter at faren døde.

- Nei, nei. Vi fikk ingen hjelp og vi kan fortsatt ikke betale gjelden hans. Vi sliter. Vi må jobbe oss gjennom økonomiske vanskeligheter. En av brødrene mine som er yngre enn meg, har ikke engang råd til å gå på skole.

Har du kontaktet noen for å søke om kompensasjon?

- Vi har ikke funnet den riktige instansen i Qatar å kommunisere med. Eller, vi er ikke i posisjon til å få det til.

Hører du om andre familier som har opplevd at familiemedlemmer har dødd på jobb for fotball-VM i Qatar?

- Ja, jeg har hørt om mange. Det er mange familier som vår, som opplever å få sine kjære hjem i kister. Folk fra forskjellige land som jobbet på stadioner, som døde etter å ha reist til Qatar. Det er tusenvis av andre. Egentlig ville jeg ta kontakt med noen av dem, for å vite hvordan de hadde det. Jeg ville gjerne høre om de hadde samme problemer som oss, og høre hvordan det sto til med de gjenlevende familiene. Jeg ville vite mest mulig. Men jeg har ikke hatt kontaktdata til noen, sier han.

Det skal være mer enn nok folk å spørre: Mer enn 1000 bangladeshiske arbeidere har dødd i Qatar siden 2009, ifølge Business Insider.

Bare i 2018 var Mosharaf Hossen en av 123 arbeidere som kom i kiste hjem til Bangladesh.

TRANGT: Malcolm Bidali var migrantarbeider i Qatar i to perioder frem til 2021. Her viser han frem hvordan arbeiderne bodde. Vis mer

Minnene

Mosharafs eldste sønn, Abdus Salam, er 22 år gammel nå. Salam jobber som budbilsjåfør ved siden av studiene i Dhaka. Han bor sammen med sin søster i byens Mirpur-område.

- Vi er triste over at det ikke er noen som tar vare på oss akkurat nå, sier han.

Han forteller om hvordan faren var som person. Og om fine ting han husker fra barndommen.

- Han var aktiv og ærlig. Han elsket å tjene til livets opphold gjennom hardt arbeid. Før han dro til Qatar, insisterte faren min på at jeg skulle studere. Være aktiv.

Sønnen stopper opp - før han sier:

- Han prøvde å få oss til å forstå at i Bangladesh, enten du er en gutt eller jente, kommer livet med et ansvar. Han ville at vi skulle være det ansvaret bevisst.

Han savner omsorgen faren viste ham.

- Han var opptatt av at jeg skulle forstå verden, og ikke blir redd for noe. Han ville bare at jeg skulle fortsette å være meg selv, og ta vare på familien mens han var borte. Han visste at jeg kunne håndtere det, sa han. Han sa at det ikke kom til å være noe problem for meg.

Det var slik han var, sier Abdus Salam. Slik han husker ham, fra den gang han var 12 og 13 år, før han klemmet ham farvel og sa «god tur til Qatar». Hvorpå faren svarte: «Jeg vil ha deg i tankene.»

- Han ville prøve å forklare og vise meg alt. Disse minnene om ham vil ikke forsvinne noen gang. Men jeg kan fortsatt ikke tro at han skulle forlate oss så tidlig.

Han stopper opp, samler seg på ny – før han gjentar ordene.

- Jeg kan ikke tro det.

***

FIFA har kommet med et svar til Dagbladet, hvor de benekter at Mosharaf Hossen har vært en av deres arbeidere i forkant av VM. Les FIFAs svar her eller i bunn av denne saken, og les også om responsen på FIFAs påstander.
- FIFA er useriøse, sier internasjonal gravejournalist som Dagbladet har snakket med.


Dagbladet har også kontaktet qatarske myndigheter og VMs organisasjonskomite i forbindelse med saken om Hossen. De har ikke besvart vår henvendelse. Vi har også kontaktet Hossens siste arbeidsgiver i Qatar og rekrutteringsbyrået som formidlet jobben i Bangladesh, men de har avvist å kommentere.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer