HAR SUKSESS: Vikings fem islendinger har tatt Tippeligaen med storm denne sesongen. Selv mener de det er nok islendinger i Viking nå, mens sjefen ser etter flere.Foto: Lars Kristian Aalgaard / Dagbladet
HAR SUKSESS: Vikings fem islendinger har tatt Tippeligaen med storm denne sesongen. Selv mener de det er nok islendinger i Viking nå, mens sjefen ser etter flere.Foto: Lars Kristian Aalgaard / DagbladetVis mer

- Vi har nok islendinger nå, sier islendingene i Viking

Men sjefen er så imponert at han vil ha enda flere.

ÅLESUND (Dagbladet): Viking har skutt en rekke gullfugler på Island. Indridi Siggurdsson har fått selskap av Sverrir Ingason, Björn Sverrisson, Steinthor Thorsteinsson og Jon Dadi Bödvarsson i Viking.

Sammen har de satt sitt tydelig preg på Viking. Sammen har de satt sitt preg på Tippeligaen, og sammen senket de AaFK på Color Line Stadion.

På begge Vikings scoringer var det islendinger som stod for både siste, nest siste og tredje siste ballberøring. Likevel ønsker de ikke flere islendinger til klubben.

- Vi har nok islendinger nå, sier Sverrisson og ler.

- Vi har en god kjemi, men det er ikke så viktig hvor spillerne kommer fra. Det er ikke det fotball handler om. For meg betyr nasjonalitet ingenting på fotballbanen, fortsetter 23-åringen.

Saumfarer det islandske markedet Trener Kjell Jonevret kan imidlertid tenke seg enda flere islendinger.

- Vi mistet mange spillere før sesongen, men har vært heldige med de vi har hentet inn. Så gode som islendingene har vært, skal du ikke se bort ifra at vi retter øynene dit når vi skal hente vår neste spiller, avslører Jonevret.

- Islendingene har vært glimrende så langt. Men resten av laget består i stor grad av lokale spillere, så jeg føler at vi har funnet en fin balanse, mener Viking-treneren.

Brukt kun 2,5 millioner på to år Med seieren over AaFK sendte Viking tangotrøyene helt til bunns på tabellen. Den økonomisk sterke klubben har hatt mye penger i omløp med kjøpet av Abderrazzaq Hamed-Allah på sju millioner kroner, etterfulgt av salget av samme mann på 34 millioner kroner.

Under Jonevrets ledelse i Viking har det bare vært småpenger i omløp i forhold.

- Vi har brukt 2,5 millioner kroner på spillerkjøp på to sesonger. Det er ingenting sammenlignet med mange av de klubbene vi skal konkurrere med i toppen. Heldigvis har våre islandske ess gitt virkelig valuta for pengene, sier Jonevret.

Så gode har de vært at Viking er i ferd med å seile opp som en outsider i gullkampen. Mens Jonevret og Viking aldri turte å snakke om medaljer i fjor, er tonen en annen denne sesongen.

- Vi har ikke noe krav fra klubben om at vi skal havne så og så høyt på tabellen. Jeg har vært litt forsiktig med å gå ut med våre mål tidligere, men nå er spillerne veldig tydelige på at de skal kjempe der oppe, sier Viking-treneren.

- Det er tidlig å si om vi kan kjempe om gull, men målet er utvilsomt medalje, supplerer Björn Sverrisson.

Spillerne vil ha medalje Keeper Iven Austbø, som mot AaFK startet sin første Tippeliga-kamp i 2007, vil også være med på medaljejakten.

- Det er helt fantastisk å være tilbake. Dette er en kjempegjeng med veldig gode kvaliteter i laget. Det er klart at vi skal kjempe om medaljer! sier Austbø.

Kaptein Indridi Siggurdsson nøler heller ikke når medaljetemaet dukker opp.

- Vi er et godt lag som har truffet godt med formen. Målet vårt er medalje. Vi satser på å gå helt til topps, sier stopperbautaen.

Krise i AaFK Mens Viking satser på å gå helt til topps, ligger AaFK foreløpig helt i bunn.

På tilsvarende tidspunkt i fjor ledet tangotrøyene Tippeligaen med erkerivalen Molde i motsatt ende av tabellen. Nå er situasjonen snudd helt på hodet.

- Vi må bare stikke fingeren i jorden og erklære at vi er sist på tabellen. Den lyver ikke, og vi kan ikke klandre noen andre enn oss selv, sier en svært skuffet AaFK-kaptein, Jonatan Tollås Nation.

I mai er kampprogrammet knalltøft. Det betyr at det haster å finne formen for skadeplagede AaFK.

- Vi er inne i den delen av sesongen som er den aller gøyeste. Vi skal spille mange kamper. Ingenting er bedre enn det. Hvis vi ikke har den holdningen, har vi et problem, sier Tollås.

- Jeg håper alle spillerne føler det samme ansvaret som meg. Vi må slutte å snakke om fjoråret, Hamed-Allah og alt det der. Det er den neste kampen som gjelder, avslutter han.