Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Vi har plikt til å underholde

Rosenborg-trener Åge Hareide ser opp til Alex Ferguson. Vålerenga-sjef Kjetil Rekdal beundrer Johan Cruyff. Men begge mener at det viktigste i fotball er å angripe.

pab@dagbladet.no

TRONDHEIM (Dagbladet): Dagbladet stilte Tippeligaens to fremste trenerprofiler ti spørsmål for å finne ut hva de står for, rett før avspark i Tippeligaen.

- Hva er generelt viktigst på 0- 0, å få 1- 0, eller unngå 0- 1?

Rekdal: Å score 1- 0 sjøl, fordi fotball handler om å vinne. Alltid. Selv om forutsetningene ikke alltid er til stede for at du er god nok til å gjøre det.

Hareide: Det er å gjøre 1- 0. Verdien av mål i fotball er stor. Det er viktig for publikum, og grunnleggende for all fotball å tenke sånn.

- Hva er viktigst om du leder 1- 0, jage 2- 0, eller unngå baklengs?

Rekdal: Lage 2- 0, for da kan du avgjøre kampen. Det er klart at det er en del logiske ting som av og til strider imot dette. Men vi angriper ikke med alle mann hvis man leder 1- 0 og det er to minutter igjen.

Hareide: Det er mer en vurderingssak. Hvordan kampen er. Hvilke spillere som er trøtte, og hvilke som er friske. Jeg ville ikke nødvendigvis gått for 2- 0.

- Har et fotballag plikt til å underholde?

Rekdal: Ja. Vi skal selge en vare. Driver du i underholdningsbransjen er det logisk å tenke sånn. Vi oppfordrer spillere til å spille på intuisjon og kreative ting, gjerne gjøre driblinger og finter for publikum. Men du prøver aldri tunnel innafor egen 16-meter.

Hareide: Helt klart. Vi er et live-produkt som folk betaler for. Vi kan ikke bli et dataspill. Å se et skuespill eller musikal på dvd, er ikke det samme som å se det live. Fotball skal være atmosfære og opplevelse for publikum. Men jeg gir aldri spillerne beskjed om å drible for galleriet.

- Hvilke menneskelige faktorer/egenskaper som trener betyr mest for lagets prestasjon?

Rekdal: At man er hard, bestemt, og tydelig. Har man styrke og sjøltillit, vil det smitte over på spillerne. Får man problemer skal de løses med glede, prøve å ta det som ei utfordring.

Hareide: Evnen til å skape trivsel og hygge er det viktigste for å få til ei sammensveiset gruppe.

- Hvilke reaksjonsformer praktiserer du overfor spillere som ikke «leverer varene»?

Rekdal: Den sportslige konsekvensen er å sette ham ut av laget. Men spilleren får alltid begrunnelse om hvorfor. Så tar vi det opp i plenum, så alle får høre det. Folk er forskjellige, og behandles på ulik måte for å få fram det beste i seg.

Hareide: Det er en kontinuerlig dialog. Dessuten har vi faste spillersamtaler hver tredje måned der de får veldig konkrete tilbakemeldinger på hva de skal jobbe med. Å sette spiller ut av laget er jo et klart signal. Så må vi jobbe hardt på trening med å få spillere til å bli mest mulig stabile.

- Hvor viktig er klubbens økonomi for den jobben du gjør?

Rekdal: Det påvirker ikke direkte, men i Vålerenga er det slitsomt å hele tida svare på spørsmål og forholde seg til det. Mitt mål er å gjøre laget så sportslig bra, at det også blir økonomisk robust. Med 100 millioner på bok hadde det vært lett å gjøre feilkjøp også.

Hareide: Ja, det er viktig. Og det gir meg en enorm trygghet som ikke mange klubber har. Det å kunne handle økonomisk hvis det trengs, er et privilegium for oss i Rosenborg.

- Er det viktig å ha vært en god fotballspiller for å bli en god trener?

Rekdal: Ja. Bare unntaksvis leser folk seg til å bli topptrenere. Jeg hørte en skoletrener si at vi skulle bli best i verden på restitusjon. Hva? Det er da i kampen det er viktigst å være best, he, he. Erfaring er viktig.

Hareide: Der er jeg enig med Rekdal. Som toppspiller vet man hvordan spillerne tenker i garderoben, og under kampen. Man kan sette seg inn i deres situasjon. Men Svennis er et godt eksempel på en god trener som aldri var toppspiller. Likevel er det nok en fordel å ha spillererfaring.

- Hva er ditt foreløpige høydepunkt som trener?

Rekdal: Det er mange, nesten hver dag gleder jeg meg over ting. At en enkeltspiller eksploderer og kommer i form, eller at laget løser en krevende oppgave. Gledene i hverdagen er viktigst.

Hareide: Da vi vant seriegullet med Helsingborg i 1998. Det var så spesielt fordi tradisjonen gikk tilbake til 30-40-tallet da laget vant masse, og hadde ikke vunnet siden. Å oppleve den gleden var stort og spesielt.

- Hvem er verdens beste fotballtrener? (Å svare I er forbudt...)

Rekdal: Umulig å svare konkret på. Men jeg skulle gjerne opplevd å ha trent under Johan Cruyff. Han var en enestående fotballspiller, og som trener bygde han opp Ajax-akademiet, og laget sin egen spillestil.

Hareide: Det er mange gode. Personlig har jeg veldig sans for Alex Ferguson. Da vi solgte Ole Gunnar Solskjær til United i 1996, så ble jeg blitt kjent med ham. Hver gang jeg er på Old Trafford blir jeg invitert på kontoret hans. Han har turt å sats på unge spillere, og vært flink til å knytte dem til hverandre. Så er han flink til å balansere gode offensive holdninger med godt forsvar. Jeg definerer ham som en god venn, og den største myten om han er at han drikker Whisky. Han er skotte, men hater Whisky, he, he.

- Hvis du var trener for landslaget, hvilke eventuelle endringer ville du gjort?

Rekdal: Det kan jeg ikke kommentere, fordi jeg ikke kjenner miljøet. Det verste jeg vet er at folk legger seg oppi ting de ikke har noe med. Derfor sier jeg ingenting.

Hareide: Ikke store endringer nå, fram mot Danmark. Men hvis jeg skulle lede Norge i et sluttspill, ville jeg satt i gang en sjarmoffensiv for å vise at vi kan spille på andre måter enn i dag, at vi har store offensive kvaliteter, og vise hvor gode spillere vi egentlig har i dette landet.

TRENERDUELLEN: To av Norges store trenerprofiler, Kjetil Rekdal i Vålerenga og Åge Hareide i Rosenborg, svarer på 10 spørsmål om fotball. I dag møtes de i serieåpningen på Lerkendal.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media