- Vi har vært forfulgt under hele Norway Cup

Bombardert med rasistiske meldinger. Politiet og juryen står på sitt.

FØLER SEG URETTFERDIG BEHANDLET: Spillerne fra Suot IL mener de har blitt forfulgt under Norway Cup, og at de har blitt fratatt sjansen til å vinne. Nå har de lagt det bak seg, og hygger seg i Oslo før hjemreise. I forgrunnen lagets kaptein Mosa Al-Hussiny (20). Foto: Øistein Norum Monsen /Dagbladet
FØLER SEG URETTFERDIG BEHANDLET: Spillerne fra Suot IL mener de har blitt forfulgt under Norway Cup, og at de har blitt fratatt sjansen til å vinne. Nå har de lagt det bak seg, og hygger seg i Oslo før hjemreise. I forgrunnen lagets kaptein Mosa Al-Hussiny (20). Foto: Øistein Norum Monsen /DagbladetVis mer

JORDAL SKOLE/EKEBERGSLETTA (Dagbladet.no): Det ble ikke den uka de hadde sett for seg for gutta på Suot IL fra Trondheim.

Etter å ha imponert med bra spill i Norway Cup, ble de i går først diskvalifisert fra turneringen på grunn av reglementsbrudd og senere utvist fra Ekebergsletta i 24 timer etter bråk i forbindelse med en kamp hvor det brasilianske laget Karanba spilte.

Karanba leverte kvelden før en protest mot Suot-laget, etter at sistnevnte slo ut det brasilianske laget av sluttspillet. Protesten pekte på bruk av ikke spilleberettigede spillere og ble tatt til følge.

Dagbladet møtte i dag spillerne og lederen for laget som har hatt med både et guttelag og et juniorlag i turneringen. De føler seg kraftig urettferdig behandlet, og reagerer sterkt på det bildet som er skapt av laget.

Ville kose seg med fotballen
- Dette er flotte gutter på et lag som gir en sjanse til alle som ønsker det. De er blitt veldig urettferdig behandlet og vi har blitt møtt med taushet og totalt mangel på respekt. Jeg har med med 40 gutter som kom hit for å kose seg med fotballen, sier Ismail Muyhadin, leder og ildsjel for laget med spillere med opprinnelse i 25 forskjellige land.

Muyhadin har jobbet i flere år med laget og mottok i 2007 Trondheim Kommunes frivillighetspris for arbeidet. Siden i går har han mottatt mange sinte e-poster. Dagbladet har sett e-postene med sterkt rasistiske angrep.

Både politiet og vitner fra banene hevdet i går at spillere fra Suot IL opptrådte aggressivt både ved spisesalen og ved banen. De skal ha stormet ut på banen mot Karanba-spillere. Stasjonssjef ved Manglerud politistasjon , Gro Smedsrud, beskrev i går oppførselen som «utrolig truende». Karanba-leder Tommy Nilsen beskrev opptrinnet som «skrekkelig». En av spillerne ble anmeldt, politiet hevder det kunne vært langt flere om ikke situasjonen hadde vært så kaotisk.

Vitner har fortalt Dagbladet at de oppfattet ropene og bevegelsene som «svært truende».

Selv hevder de at det ikke var de som startet bråket.

- De fortalte de var redde
- Ved spisesalen var vi to som var på toalettet sammen med spillere fra Karanba. Jeg var sammen med en kamerat fra Argentina som forsto hva de sa. Da jeg forsto de var redde og ikke ville komme ut, tok jeg ham i hånda og sa vi ikke ville dem noe ondt. Da de gikk ut kysset de emblemet på drakta og provoserte oss med å rope om laget sitt og mot oss, sier Murat Kara (19) til Dagbladet.

Kameraten Cahit Karaman (20) forteller at de så bevegde seg mot bussen for å reise hjem. De sang og ropte Suot-slagord, og gikk så til banen hvor Karanba spilte mot Fana. Politiet fulgte etter.

- Jeg forstår at det vi ropte der kan oppfattes som provoserende, sier Karaman.

- Vi gikk dit fordi vi ville fortelle at vi vant på banen, de vant bare på papiret, sier Mosa Al-Hussiny (20), som er juniorlagets kaptein.

Suot-spillerne hevder bråket startet da politiet dro med seg en av guttene bort fra gjengen, fordi han ikke ville snakke der han sto sammen med kameratene.

BRÅK: Det oppsto håndgemeng mellom politi og Suot-spillere i forbindelse med en Karanba-kamp under Norway Cup i går. Foto: Vidar Alfarnes
BRÅK: Det oppsto håndgemeng mellom politi og Suot-spillere i forbindelse med en Karanba-kamp under Norway Cup i går. Foto: Vidar Alfarnes Vis mer

- Da politiet tok kvelertak på en av våre spillere, prøvde vi å skille dem. Det var ingen knuffing og slåssing før politiet kom og tok tak i kameraten vår, sier Karaman.

- Hvis det er galt å juble og rope navnet på laget vårt, så er vi skyldige, sier Al-Hussiny, som mener de har blitt forfulgt hele uka.

- Det var alltid inspektører som fulgte oss på hver eneste kamp. Hvorfor gjorde de det bare mot oss, og ikke mot Karanba? spør Al-Hussiny.

- Veivet med merkepinne
Politiet sier spillerne stormet banen ved siden av der Træff spilte mot Alvdal.

- Politiet ble tilkalt da det oppsto en situasjon utenfor sekretariatet på Norway Cup. Flere skal der ha følt seg truet. Når politiet ankom stedet sto laget og brølte, hoiet, hyttet med neven og viste fingeren, sier Gro Smedsrud, stasjonssjef ved Manglerud politikammer.

Politiet ga Sout-spillerne marsjordre og laget gikk da mot bussholdeplassen for å reise tilbake til skolen.

På strekningen fra sekretariatet som ligger i Ekeberghallen, og bussholdeplassen, ligger flere fotballbaner. På bane 18 spilte et yngre Karanba-lag mot Fana.

Her skal spillerne ha stått på sidelinjen og ropt slagord og ukvemsord. Smedsrud forteller at politiet på stedet beslagla en halv meter lang merkepinne.

- En av spillerne veivet med denne og slo den mot målstanga. Det ble ikke gjort noen utfall mot noen, sier Gro Smedsrud, men mener at dette kan ha blitt oppfattet som truende.

- Løp ut på bane
Smedsrud forteller at politiet ble tilsnakket av Karanbas trenere med beskjed om at politiet måtte ta seg av «bråkmakerne».

- Trenerne var redde og ba politiet om å gripe inn. Både spillerne og de som var på banen følte seg redde, sier Smedsrud.

- Deretter strente de inn på banen der en annen kamp foregikk. Her kom det til håndgemeng mellom Sout-spillerne og politiet da spillerne satte seg til motverge, sier Smedsrud.

Sout-kaptein Mosa Al-Hussiny avviser at de løp inn på banen.

- Alle var på vei til bussen, vi klappet og ropte, men ville ikke lage bråk, hevder han.

- Stolt av hvordan vi håndterte dette
NRK var på stedet og filmet episoden der politiet forsøker å fjerne spillerne fra banen. Klippet kan du se her.

- Denne situasjonen har gutta skapt helt selv. De forsøker å hindre politiet å gjøre jobben sin. Blant annet oppga en person falskt personalia. Politiet forsøkte å få en og en til å oppgi personalia, men dette hindret spillerne, sier Smedsrud.

Påstandene om at politiet skal ha provosert frem situasjonen ved å ta kvelertak på en av Sout-spillerne avviser hun på det sterkeste.

- Jeg er stolt av hvordan vi klarte å håndtere dette og roe det ned, sier Smedsrud.

- Bare én hadde legitimasjon
Ismail Muyhadin og spillerne ble diskvalifisert for ikke å ha spilleberettigelse for mange av sine spillere. De ble bedt om å fremlegge legitimasjon for spillerne sine etter at protesten mot Suot ILs guttelag ble mottatt av Norway Cup-juryen.

- Vi viste frem legitimasjon på de spillerne vi kunne, men alle 14-åringer går ikke med legitimasjon på seg. Vi ringte også til de vi kunne for å bekrefte det, hevder Muyhadin.

Dette benekter juryformann Arnor Dingen.

DISKET: Suot IL fra Trondheim har vært på Jordal Skole i dag etter at de ble diskvalifisert og bortvist fra Norway-Cup i går. Fra venstre Murat Kara, Reich Mani, Cahit Karaman, Mosa Al-Hussiny og lagets leder Ismail Muyhadin. Foto: Øistein Norum Monsen /Dagbladet
DISKET: Suot IL fra Trondheim har vært på Jordal Skole i dag etter at de ble diskvalifisert og bortvist fra Norway-Cup i går. Fra venstre Murat Kara, Reich Mani, Cahit Karaman, Mosa Al-Hussiny og lagets leder Ismail Muyhadin. Foto: Øistein Norum Monsen /Dagbladet Vis mer

- Det var bare en del av laget som møtte opp, og bare én hadde legitimasjon. En del av spillerne på guttelaget sto også oppført på juniorlaget til klubben, sier Dingen.

- Sto oppført i andre klubber
Årsaken til at begge lagene ble diskvalifisert i fra turneringen var spillernes manglende spilleberettigelse.

- Vi sjekket den innleverte spillerlisten opp mot spilleberettigelsen på spillerne. Godt over halvparten av spillerne sto oppført hos andre klubber, sier Dingen videre, og legger til:

- Reglene sier at en spillers nye klubb skal sende inn et skjema til fylkets fotballkrets for å få spilleberettigelse for den aktuelle spilleren.

Muyhadin innrømmer at dette kan ha manglet, men hevder spillerne er blitt kastet ut av de klubbene de tilhørte i Trondheim.

- De ble bortvist fra de klubbene de tilhørte. De fikk ikke være med, og det er derfor de kom til oss. Jeg forstår ikke hva som er galt med at de er med oss da, sier Muyhadin, som selv leverte protest mot Karanba fordi de mente at de brukte overårige spillere.

Han hevder Norway Cup ikke engang ville se den. Muyhadin skryter av opptredenen til Frode Kyvåg, men mener juryen og styret har motarbeidet dem.

- En protest skal leveres 30 minutter innen kampslutt og det skal betales et gebyr på 500 kroner som fås igjen om protesten tas til følge. Her var ingen av delene oppfylt og vi må behandle likt og etter de formelle reglene, sier juryformann Dingen.

- Har hatt det morsomt
Til tross for bråket har Suot-guttene hatt mye moro.

De skal kose seg i Oslo til og med lørdag før de reiser hjem til Trondheim. Og de skryter voldsomt av rektoren ved Jordal Skole som de beskriver som «gjestfri og støttende».

- Dette er den eneste sommerferien de fleste av disse guttene har. Det er utrolig synd at det endte slik, men vi har også hatt mye moro før dette skjedde, sier Ismail Muyhadin.

- VIL BARE KOSE OSS: - Vi vant på banen, men tapte på papiret, sier Suot-gutta. Foto: Øistein Norum Monsen /Dagbladet
- VIL BARE KOSE OSS: - Vi vant på banen, men tapte på papiret, sier Suot-gutta. Foto: Øistein Norum Monsen /Dagbladet Vis mer

Guttene nikker samtykkende ved siden av.

- Nå har vi vært her i dag, vi er ikke ute etter å lage bråk. Vi er stolt over at vi slo et brasiliansk lag.


- UTROLIG TRUENDE: Stasjonssjef Gro Smedsrud er stolt over måten politiet håndterte situasjonen på.
- UTROLIG TRUENDE: Stasjonssjef Gro Smedsrud er stolt over måten politiet håndterte situasjonen på. Vis mer