- Vi har vært uproffe

CARDIFF (Dagbladet): Under sommerens EM gjorde svake prestasjoner og et massivt mediekjør Tore André Flo til en usikker og dårlig fotballspiller. Nå har NFF lært. Og etter en rundspørring blant mange av våre europeiske motstandere sitter Nils Johan Semb igjen med følgende konklusjon: - Vi har vært uproffe til tusen.

Medienes tilgjengelighet til det engelske landslaget begrenser seg til manager Kevin Keegan og maksimalt to spillere daglig. Da er det fest. Dørene til den norske troppen har stort sett stått på vidt gap. For under kvalifiseringskamper og privatlandskamper har alle vært tilgjengelige på treninger og en times pressekonferanse hver eneste dag.

I de tre sluttspillene vi har deltatt i har man delt seg i to og gjort mediejobben halvparten så belastende.

Men nå er det slutt - nå skal det strammes inn. Og grunnen er klar. Spillerne sier de ikke orker det konstante kjøret. Og derfor møtte bare et utvalg på seks spillere og Nils Johan Semb oss norske mediefolk i går ettermiddag.

I dag kommer seks nye.

Nyttig rundspørring

- Vi kan ikke fortsette med å la folk være i skuddlinja hele tida, sier Nils Johan Semb og trekker Tore André Flo fram som et eksempel. - Det sier seg jo sjøl at når du sliter med prestasjonene - som Tore André gjorde under EM - så blir det ikke bedre av at du blir bombardert med spørsmål om saken hver eneste dag. Og derfor har vi forhørt oss med nasjoner som Italia, Frankrike, Sverige og Danmark for å finne ut hvordan de løser det stadig økende kjøret fra media.

- Konklusjonen vi sitter igjen med er altså at vi har vært uproffe til tusen.

- Da vi fortalte hvordan vi har holdt på, trodde de ikke det de hørte.

Ødelegger psyken

I Nederland og Belgia ble trykket på Tore André Flo til slutt så stort at han før den avgjørende kampen mot Slovenia fikk trenings- og mediefri. Fikk fri - fordi han ikke orket mer.

- Da vi snakket med svenskene fikk vi høre at to spillere truet med å slutte på landslaget hvis det ikke ble en bedre ordning i forhold til media, sier Nils Johan Semb. - Fordi antallet medier har eksplodert de siste årene er vi nødt til å ordne opp.

- Jeg skjønner at avisene skal selge nyheter og aviser, sier Norges lagkaptein Henning Berg. - Jeg har heller ikke problemer med at dere skriver om oss hele tida. Men det jeg ikke skjønner er at vi spillerne skal bli brukt til det. Hver dag.

Fordi:

- Det blir slitsomt i lengden. Og spesielt under sluttspill hvor vi er samlet over en lang periode er det tungt å måtte svare på de samme spørsmålene fra minst ti forskjellige journalister hver dag. Derfor ønsker vi nå å finne en form som passer oss spillerne bedre. Slik det har vært - hvor vi har stilt opp på nesten alt - har det kanskje gått ut over spillernes psyke, sier Henning Berg.

Myggen vil bremse

- Medieoppmerksomheten er større og det er mer fokus nå enn det var for ti år siden, sier Erik Mykland. - Og presset er stadig økende. Så derfor er tida inne for å bremse litt. Det kan ikke fortsette som det har vært til nå.

- Det er ikke det at vi ikke skal være tilgjengelige, supplerer Henning Berg. - Det handler om at vi ikke skal bruke for mye energi utenfor fotballbanen. Og spesielt i sluttspill er det veldig viktig. Når vi er samlet noen få dager til en enkelt landskamp, er det annerledes.

Nils Johan Semb påpeker, understreker og presiserer at Norge ikke skal låse seg inne fra media. Det er fortsatt opp til spillerne om de vil stille opp for den ene eller den andre. Men møteplikten - den daglige timen - skal ikke, kan ikke og må ikke påtvinges noen.

Fordi erfaringene nå viser at det går ut over det som tross alt er det viktigste - prestasjonene på fotballbanen.

<B>BARE SEKS MANN:</B> Det kom bare seks spillere på gårsdagens pressekonferanse. Slik blir det også i fortsettelsen.