- Vi har vært usikre

NRK-journalistene er tilbake på norsk jord etter arrestasjonen i Qatar.

TILBAKE: NRK-journalistene Halvor Ekeland som sammen med Lokman Ghorbani ble arrestert i Qatar, møtte pressen etter ankomst på Gardermoen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har kommet sterke reaksjoner på at to NRK-journalister ble arrestert i Qatar.

Sportsjournalist Halvor Ekeland (32) og fotograf Lokman Ghorbani (45) var i landet for å dekke samfunnskritiske problemstillinger i forbindelse med fotball-VM som avholdes november og desember neste år. De ble blant annet fratatt kamerautstyr og annet utstyr av politiet i Qatar.

Idrettspresident Berit Kjøll kaller arrestasjonen for «rystende» og «sjokkerende», mens Guri Melby (V) ber regjeringen komme på banen.

Journalistene er nå tilbake i Norge etter 32 timer i politiets varetekt. De landet på Oslo lufthavn tidlig onsdag morgen, etter å ha reist via København. Der ventet norsk presse på dem.

- Vi har det greit. Det har vært slitsomme dager og vi har vært usikre, men det er veldig godt å være hjemme i Norge nå, være på norsk jord, sier Ekeland.

Han forteller at de skal ha møter i NRKs lokaler på Marienlyst for å ha en gjennomgang av saken og veien videre.

- Dagene har vært utfordrende, men vi har visst at det er mange som har jobbet for oss. Vi har hatt følelsen av at det kom til å gå bra, sier Ekeland videre.

- Jeg har det fint. Det er godt å se dere, sier Ghorbani.

- Vil overraske oss

Amnesty har onsdag invitert til seminar om Kina og sportsvasking i forbindelse med vinter-OL i Beijing neste år.

Generalsekretær i menneskerettsorganisasjonen, John Peder Egenæs, skulle egentlig vært på plass, men måtte melde avbud for å svare på mediehendelser på grunn av denne hendelsen.

Sindre Tollefsen, kommunikasjonssjef i Amnesty, forteller at de ikke kjenner innholdet eller detaljene i akkurat denne saken.

- For oss, slik vi kjenne disse NRK-journalistene, så er dette ansvarlige journalister som er godt briefet på hvor grensene går. Så at de skal ha tråkket grovt over noen streker, vil overraske oss veldig sterkt, sier Tollefsen til Dagbladet.

- Fryktelig autoritært

Han håper så store mesterskap ikke legges til slike regimer i framtiden.

- All diskusjon rundt Beijing-OL og Qatar-VM, går jo tilbake da disse beslutningene ble tatt i utgangspunktet. De fleste som tok disse beslutningene var klar over akkurat det, da de ble gjort. Så det er ikke noen nye problemer. Vi visste at Qatar lå på bunnen omtrent når det gjelder pressefrihet i verden, sier Tollefsen.

- Hvor skremmende er det at to journalister blir arrestert av myndighetene når de skal dekke dette?

- Det er fryktelig autoritært. Vi som jobber i Amnesty er oppe mot den type regimer hele tiden, så det er nyttig på et vis at resten av verden får sett hvor autoritært det faktisk er. Dette er regimer som ikke forstår det helt grunnleggende når det gjelder menneskerettigheter, ytringsfrihet og demokrati - og det får vi nå kjenne på kroppen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer