- Vi jobbet i motbakke

OL-søkerne gir media og Tove Paule skylden for avslaget.

(Dagbladet.no) I begynnelsen av oktober ble det klart at det ikke ville bli søkt om vinter-OL i Tromsø 2018.

Evalueringen av prosessen er nå utgitt og overlevert kulturminister Trond Giske. I rapporten innrømmes det at det ble gjort tabber. Tabber som ble avgjørende for at OL-søknaden ble trukket.

Les alle punktene i faktaboksen!

Jobbet i motbakke 

Komitéen bak evalueringen legger litt av skylden på avslaget på media. NRK avdekket i mai at Jonas Gahr Støre hadde lovt Tromsø Romsa 2018 større økonomisk støtte per SMS. 

«NRKs Brennpunkt-dokumentar i februar 2008 endret opinionen i negativ retning
for Tromsø Romsa 2018 AS. Dokumentaren ga opinionen - og media - en følelse av at Tromsø hadde vunnet fordi vi var best på lobbyvirksomhet, ikke fordi vi var den beste kandidaten. På mange måter mistet Tromsø sin attraktivitet gjennom dette NRK-programmet.»

Videre utrykkes det at Tromsø Romsa 2018 AS føler de har arbeidet i motbakke etter at dokumentaren hadde blitt vist.

«Konsekvensen av dokumentaren ble en ytterligere splittelse mellom kandidatbyene og ødelagt relasjon mellom store deler av norsk media og søkerselskapet. Fra dette tidspunkt jobbet vi i motbakke i forhold til media-Norge og det politiske miljøet.»

Paule får kritikk

AVSLÅTT: Tromsø fikk avslag på sin søknad om et vinter-OL i 2018. Foto: SCANPIX
AVSLÅTT: Tromsø fikk avslag på sin søknad om et vinter-OL i 2018. Foto: SCANPIX Vis mer

Rapporten gir også NIF-president, Tove Paule, noe av skylden.

Komitéen skriver at de ville gjøre OL til en felles sak for Norges Idrettsforbund og Tromsø Romsa 2018 AS, men at de manglet støtte fra Paule.

«Med unntak av to telefonmøter, har NIF-presidenten kun møtt en eneste gang på styremøte i Tromsø Romsa 2018 AS. Det innebærer at i prosjektets mest avgjørende fase var presidenten fraværende på 5 styremøter, frem til kvalitetssikringen ble lagt frem. Våre forsøk på å gjøre OL til en felles sak for oppdragsgiver (NIF) og operatør (Tromsø Romsa 2018 AS) har åpenbart ikke lyktes. Presidenten har uttalt seg uklart og negativt om Tromsø-OL på en slik måte at det har åpnet for omkamp.»

Feil fokus
I evalueringen kommer det også frem at gruppen hadde for stort fokus på nærings- og miljøutvikling i Nord-Norge. Dette skal ha bidratt til at de fikk arbeidet for lite med de grunnleggende forutsetningene for å få en statsgarantist. Nemlig:

• Idretten må ville det.
• Det nasjonale næringsliv må ville det.
• Folket må ville det.
• Politikken må ville det.

Lett å selge Tromsø

I konklusjonen av evalueringen skrives det at Tromsø var lett å selge internasjonalt og at byen oppfyller alle kravene IOC stiller til deltakerbyene.

«Tromsø kan vise til tidenes mest kompakte konsept, der publikum vil kunne spasere mellom de fleste arenaene. I Tromsø vil utøverne kunne samles i én deltakerlandsby. Tromsø tilbyr ett mediesenter der man samler medier for både skrivende presse, radio og TV. Dette vil være i tråd med fremtidens krav.»

- Vi jobbet i motbakke

Komitéen anbefaler en eventuell neste søker å bruke lenger tid på søknaden. De oppfordrer også norsk idrett til å skaffe seg en «internasjonal posisjon» og trekker frem Gerhard Heibergs posisjon som IOC-president som et verv som kunne vært bedre utnyttet.

• Les hele rapporten HER.

MOTBAKKE: Administrerende direktør, Petter Rønningen, føler at komitéen arbeidet i motbakke.
PAULE: Tove Paule må tåle kritikk i rapporten fra Tromsø Romsa 2018 AS.