Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vi kalte dem Fotball-Norges 30 største talenter

Nå er de 25 år, men ingen er i nærheten av Drillos landslag.

EN TRØSTENDE HÅND: Per Ciljan Skjelbred (t.v.) storspilte mot Real Madrid og David Beckham som 18-åring. Men som 25-åring er ikke Bundesliga-reserven aktuell for Drillos landslag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
EN TRØSTENDE HÅND: Per Ciljan Skjelbred (t.v.) storspilte mot Real Madrid og David Beckham som 18-åring. Men som 25-åring er ikke Bundesliga-reserven aktuell for Drillos landslag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet:) I 2012 har landslagssjef Egil Drillo Olsen gitt en rekke nye spillere sjansen. I den troppen som setter seg på flyet til Zürich i ettermiddag, finnes fem spillere som fortsatt holder U21-alder.

Men én årgang mangler.

30 uaktuelle landslagsspillere Her er Fotball-Norges 30 største talenter, skrev Dagbladet 17. januar 2006.

Vi tok for oss det eldste av Norges aldersbestemte landslag - G19-gjengen som ble trent av Tor Ole Skullerud.

«Les om spillerne som kan forme framtidas fotball», sto det videre i artikkelen. Det var bra vi la inn forbeholdet «kan»:

De 30 spillerne vi omtalte som Norges største talenter for seks år siden, er i dag 25 år. De burde vært sentrale i fornyelsen av det norske A-landslaget, de burde vært med på å hamle opp med Sveits på fredag og Kypros på tirsdag, og de burde preget den norske VM-drømmen fram mot sommeren 2014.

De er i sin beste fotballalder - 25-27 år - i den kvalifiseringa som startet for fire uker siden.

Men ingen av de 30 deltar på den pågående landslagssamlinga. Ingen av dem er en gang med i diskusjonen for en plass i Drillos tropp.
5 av 30 fast i Tippeligaen Den eneste Drillo-spilleren født i 1987 er Alexander Søderlund. Haugesund-spissen var ikke en del av Skulleruds uttak på nyåret 2006.

Per Ciljan Skjelbred leget et alvorlig beinbrudd akkurat da, men Rosenborg-profilen - som hadde briljert borte mot Real Madrid som 17-åring noen måneder i forveien - var like fullt 1987-generasjonens fremste stjerne. Han er nå i Hamburg, hvor han ikke får spilletid.

Derfor er han bare et uinteressant støvkorn på Drillos radar.

Bestemann spiller for Ghana Utenlands spiller også Mats Solheim (skadd i Kalmar). Bare seks av de som var «Fotball-Norges 30 største talenter» i 2006, har spilt i Tippeligaen i 2012:

Jo Nymo Matland (Aalesund), Ole Jørgen Halvorsen (Fredrikstad), Jørgen Horn (Fredrikstad), Hans Norbye (Tromsø), Andreas Lie (tre kamper for Odd) og Adam Larsen Kwarasey (Strømsgodset).

Kwarasey er trolig den fra det nevnte G19-landslaget som kan si seg mest fornøyd med karriereutviklingen.

Han er en viktig mann for gulljagende Strømsgodset, og ville garantert vært med i Drillos vurdering om han ikke hadde valgt bort Norge til fordel for Ghana - hvor han nå er landslagskeeper.

- Drar snittet ned Toppfotballsjef Nils Johan Semb opplyser at det kommer omtrent ti tippeligaspillere fra hvert årskull.

ET HAKK NED: Start-stopper Jesper Mathisen er i det minste på vei tilbake til Tippeligaen. Foto: Thomas Andersen / NTB scanpix
ET HAKK NED: Start-stopper Jesper Mathisen er i det minste på vei tilbake til Tippeligaen. Foto: Thomas Andersen / NTB scanpix Vis mer

- Noen årganger er det flere, andre ganger er det færre. Den 1987-årgangen er det veldig få tippeligaspillere fra. Det er en årgang som drar snittet ned, sier Semb.

- Mens det for eksempel fra 1990-årgangen er kommet mange profiler, legger han til.

- Siden det mangler en del spillere midt i 20-åra i troppen, blir det da sånn at de yngste må bråmodnes?

- Det er i hvert fall en interessant problemstilling å dra opp, sier Semb.

- Men at det kommer opp så mange fra U21-laget, tror jeg er en effekt av den profesjonelle - men relativt ferske - spillerutviklingsmodellen i toppklubbene våre. Vi vil se enda mer av dette. Dessuten har den økonomiske nedgangen tvunget klubber til å satse på egne spillere i stedet for å hente fra utlandet.

Mange utlendinger Antallet utlendinger i Tippeligaen var på sitt høyeste i åra 2006-2010. Akkurat i den fasen skulle 1987-generasjonen tatt steget fra lovende juniorer til etablerte seniorer.

- Kan det være en direkte sammenheng her, at utlendingene blokkerte for den årgangen i en fase av karrieren hvor de skulle etablert seg som seniorspillere?

- Det er i alle fall en meget interessant hypotese. Jeg kan ikke bekrefte eller avkrefte den her og nå. Men det er udiskutabelt at når talenter kommer opp, i de åra de er mellom 19 og 22, så må de ha spilletid. Det er helt avgjørende. Da må du etablere deg, du må ha spilletid, og ta det neste steget for å bli en fast tippeligaspiller. Hvis ikke stopper utviklinga, sier Nils Johan Semb.

Positiv Hangeland Landslagskaptein Brede Hangeland velger å se positivt på at så mange U-spillere nå melder seg på i Drillo-sammenheng, men ser også at mangelen på spillere mellom 22 og 30 år gjør at de nye får dårlig tid til å kjenne på nivået.

- Ja, det kan godt hende. Og det kan være bra. Ofte er det sånn at du må bli kastet ut på dypt vann for å lære å svømme. Vi får håpe disse guttene vokser fortere enn de kanskje ellers ville gjort, sier Fulham-stopperen.

Jørgen Horn var fersk i G19-troppen da Dagbladet publiserte saken i 2006. Seks år seinere er han kaptein for Fredrikstad i Tippeligaen.

- Det er vrient å svare på hvorfor ingen av de 30 er på A-landslaget nå. Skader på enkeltspillere er én årsak, men jeg har også en følelse av at det er lettere for de som er 19 i dag, enn det var for oss, sier Horn.

MÅ SKJE SNART: Jørgen Horn tror ikke det for seint for en eller flere av 87-årgangen å slå gjennom på landslaget. Men han innser at tida jobber mot dem. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
MÅ SKJE SNART: Jørgen Horn tror ikke det for seint for en eller flere av 87-årgangen å slå gjennom på landslaget. Men han innser at tida jobber mot dem. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix Vis mer

- Vi kom opp på seniornivå rett før finanskrisa. Nå som økonomien er en annen, må klubbene i større grad ta sjansen på å bruke yngre spillere. En annen forklaring er talentarbeidet. De som nå er 16 til 19 år, har bedre basisferdigheter enn vi hadde. Det jobbes bedre med spillerutvikling nå.

Skjelbred var størst - Hvem hadde du mest tro på fra 87-generasjonen den gangen?

- Per Ciljan Skjelbred var selvsagt talentet foran alle. Han har jo også hatt en god karriere, selv om han ikke får spille så mye i Tyskland nå. Dessuten husker jeg at Magnus Lekven (født januar 1988) var god da han ble med oss. En spiller som jeg var sikker på skulle bli storstjerne, er Christian Aas, men han var uheldig med både overtrening og skader, sier Horn.

- Er det for seint for noen av dere 30 å bli landslagsstjerner?

- Nei, det er ikke umulig. Se på Kjetil Wæhler og Jon Knudsen. To gode eksempler som etablerte seg seint på landslaget. Men skal det være mulig, må man vel nærme seg å storspille på et høyt nivå snart.