KAN FÅ SE DETTE IGJEN: OL i Lillehammer var en folkefest. Nå kan Norge nok en gang bli arrangør for OL. Foto. Odd R. Andersen / Dagbladet
KAN FÅ SE DETTE IGJEN: OL i Lillehammer var en folkefest. Nå kan Norge nok en gang bli arrangør for OL. Foto. Odd R. Andersen / DagbladetVis mer

Vi kan få oppleve dette igjen

Idrettsforbundet har bestemt seg for å gå inn for å søke om muligheten til å arrangere vinter-OL i 2022.

ULLEVAAL (Dagbladet):

Det ble klart på en pressekonferanse holdt av Norges Idrettsforbund i dag.

Dersom idretten stiller seg bak en eventuell søknad og politikerne er med på laget, kommer det endelige vedtak om en eventuell OL-søknad til å bli fattet på et ekstraordinært idrettsting i juni neste år.

Idrettsforbundet regner med at regjeringen og kulturdepartementet vil bruke rundt 15 måneder på en kvalitetssikring. Det er altså opp til regjeringen hva som nå vil skje videre.

Mye gjenstår fortsatt Norge må melde interesse til IOC, med en statsgaranti, innen obtober 2013 for å være en fullverdig søkerkandidat. Dette er ca et halvt år før selve OL-søknaden som må leveres en gang før 2014. Disse datoene er ikke helt endelige ennå, og opplysningene skal være hentet fra et brev fra IOC.

- Vi kan kanskje si at vi har konkludert i styret med at det er mulig, men bare såvidt. Så dette er fortsatt avhengig av at denne prossessen er ønsket og villet, hvis ikke blir det ikke noe av, sa Inge Andersen.

Europa står sterkt Idrettspresident Børre Rognlien mener at Europa står sterkt for å bli tildelt vinter-OL i 2022, siden Sør-Korea fikk lekene i 2018. Men forbundslederne venter konkurranse fra byer som München, Salzburg, St. Moritz, Annecy og kanskje «våre svenske venner», som Seeberg uttrykker det.

- Vi må handle raskt. Beslutningen blir fattet av IOC i juni 2015. Nå har vi fått en entydig beskjed, en marsjordre, fra de sju forbundene. Saken er dermed blitt mye klarere fra idrettens side. Neste skritt blir å få reaksjoner fra Kulturdepartementet og Oslo kommune, men også fra Stortinget og idretten for øvrig, sier idrettspresidenten.

De sju særforbundene som driver med vinteridrett, er enige om at Oslo bør være søkerby for vinter-OL i 2022.

Norge hadde sist vinter-OL i 1994, etter at Juan Antonio Samaranch hadde uttalt de uforglemmelige ord: «the decision is Lilli'ammer».

Dagbladet kommer tilbake med mer