Pelé:

- Vi kan ikke beskrive det

NRK-legenden Arne Scheie (78) husker tilbake til minnene og opplevelsene med den nylige avdøde Pelé.

DEN STØRSTE AV DEM ALLE: Arne Scheie forteller at det var uvisst om Pelé ville rekke VM i 1970. Foto: AP Photo, file
DEN STØRSTE AV DEM ALLE: Arne Scheie forteller at det var uvisst om Pelé ville rekke VM i 1970. Foto: AP Photo, file Vis mer
Publisert

Nylig ble det bekreftet at den brasilianske fotballegenden Pelé er død. Han ble 82 år gammel.

Etter legendens dødsfall har hyllestene strømmet på fra fjerne og nær for spilleren som er den eneste til å vinne tre VM-gull i fotball.

Blant dem som husker Pelé aller best er NRKs legendariske kommentator Arne Scheie.

Så Pelé i VM

Han er en av de som kan si at han har sett Pelé i aksjon i en offisiell VM-kamp.

- Det er mange som har sett Pelé, men jeg har sett ham i levende live i en VM-sluttspillskamp. Det slo meg litt nå: Det er jeg glad for å kunne si at jeg har, forteller Scheie til Dagbladet.

Sammen med noen kamerater tok han nemlig turen til Liverpool og England for å se det brasilianske laget i aksjon i 1966. Den gang var Brasil regjerende verdensmestere, etter å ha vunnet i 1958 og 1962.

- Jeg hadde fulgt med Pelé gjennom radio og aviser under VM i 1958 og 1962, selv om han var skadet gjennom det mesterskapet. Jeg så ham på Goodison Park mot Bulgaria i 1966 fra tribuneplass, forteller Scheie.

HUSKER PELÉ: Arne Scheie fulgte Pelés karriere siden begynnelsen i 1958. Foto: Mariam Butt / NTB
HUSKER PELÉ: Arne Scheie fulgte Pelés karriere siden begynnelsen i 1958. Foto: Mariam Butt / NTB Vis mer

- Han ble sparket ned gjentatte ganger, og det ble ikke et godt VM for ham. Men å vite at man har sett ham i levende live er ganske stort. Spesielt i et VM.

Det tar litt tid, men etter hvert kommer NRKs legendariske kommentator på at oppgjøret var mot Bulgaria, endte 2-0 i favør brasilianerne og at både Pelé og Garrincha scoret i oppgjøret.

- Den kampen ble han sparket ned og så sparket ned igjen på Goodison Park. Det var helt grusomt. Dommerne beskyttet ikke de store spillerne den gangen. Det var en lidelse å se ham bli sparket ned så mange ganger.

Den største noensinne?

Scheie forteller at han husker da Pelé, sammen med New York Cosmos, gjestet Oslo og Vålerenga i 1975. I forkant gikk NRK-kommentatoren glipp av en stor mulighet.

- De var i Norge, men jeg ble invitert til å intervjue ham i Stockholm før kampen, men jeg måtte si nei av andre grunner. Det er veldig, veldig trist. Det ble ingenting av, men minnene av ham lever evig. Han var min barndomshelt, sier Scheie.

Debatten rundt tidenes største fotballspiller er en fotballsupportere, og fotballeksperter ikke kommer utenom. Og få har sett flere av de store enn Scheie.

PÅ BESØK: Pelé var flere ganger i Norge. Her i 1989, i forbindelse med åpningen av Norway Cup. Foto: Tor Richardsen/ NTB
PÅ BESØK: Pelé var flere ganger i Norge. Her i 1989, i forbindelse med åpningen av Norway Cup. Foto: Tor Richardsen/ NTB Vis mer

Enten det er Pelé på 60- og 70-tallet, Cruyff og Beckenbauer på 70-tallet eller Maradona på 80-tallet har Scheie hatt gleden av å se dem alle.

Likevel mener han at debatten må anses på en annen måte.

- Jeg setter dem heller opp i den tida de spilte. Man sier at fotballen går framover og utvikler seg, men i sin tid var Pelé en ener, sier Scheie.

Han mener at det spesielt er én ting som gjør at Pelé fint kunne blandet seg inn i diskusjonen blant tidenes største fotballspiller.

- For folk som opplevde Pelé vil han være blant de største. Han var enestående. Den ene tingen jeg tror man virkelig hadde trengt i dagens fotball er fart, men det hadde Pelé! Han hadde farten, han hadde alt, sier Scheie, som oppsummerer:

- Du har Maradona, og flere av dagens helter. Men Pelé er noe helt spesielt. Det han har betydd for hele verden, vi kan ikke beskrive det. Pelé er lik fotball.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer