- Vi kan ikke gå rundt og være redde

Men Dale Oens bortgang sjokkerer norske OL-håp.

ENORME TRENINGSMENGDER: Hjertet til Alexander Dale Oen sviktet uten forvarsel natt til tirsdag. Dødsfallet har aktualisert spørsmålet om hvor sunt det egentlig er å drive toppidrett.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ENORME TRENINGSMENGDER: Hjertet til Alexander Dale Oen sviktet uten forvarsel natt til tirsdag. Dødsfallet har aktualisert spørsmålet om hvor sunt det egentlig er å drive toppidrett. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Alexander Dale Oen var en av Norges best trente personer.

Likevel ble han rammet av hjertestans natt til tirsdag norsk tid, noe som har aktualisert spørsmålet om hvor sunt det egentlig er å drive toppidrett.

Vitenskapelige undersøkelser tyder på at risikoen for plutselig hjertedød er høyere for de hardeste utholdenhetsutøverne.

- Maksimal toppidrettsutøvelse er ikke nødvendigvis helsebringende. Høy grad av trening kan disponere for hjerterytmeforstyrrelser, og man kan ikke utelukke at det kan påvirke andre former for hjertesykdom, sier seksjonsoverlege Per Ivar Hoff ved hjerteavdelingen på Haukeland Universitetssykehus til Bergens Tidende i dag.

Fikk panikk
I det norske langrennsmiljøet har Martin Johnsrud Sundby fortalt om sin skremmende opplevelse med et hjerte som oppførte seg unormalt. På en løpetur kjente han noe i brystet som han ikke hadde kontroll over, og Røa-løperen ble grepet av panikk og ble hentet av luftambulanse.

Han gjennomgikk grundige undersøkelser i etterkant og fikk konstatert ufarlige hjerterytmeforstyrrelser, som gjør at pulsen går høyere opp enn dem bør i enkelte situasjoner.

Dale Oens dødsfall var en påminnelse om hvor skjørt hjertet og livet kan være - og Sundby Johnsrud reagerte som de fleste andre i toppidrettsmiljøet: Med stor sorg.

- Vi er preget av sorg etter den forferdelige nyheten. Alle våre tanker går til familien til Dale Oen og menneskene som var rundt ham i miljøet. Vi er, som alle andre, i sjokk. Ønsker ikke å kommentere noe utover det, skriver han i en sms til Dagbladet.

Advarer mot hysteri
Eldar Rønning utsetter også kroppen for store treningsmengder, men bruker ikke tid på å tenke på om intensiv trening kan være skadelig for hjertet.

- Det har jeg aldri tenkt på. Folk kjører bil hver dag, og plutselig kan du krasje. Livet er en risiko i seg selv, så jeg blir ikke mer engstelig sånn sett. Men jeg tenkte på Martin (Johnsrud Sundby) da jeg hørte den tragiske nyheten. Når han har vært rammet litt selv, vil jeg tro han tenker på det, sier Rønning.

Han fikk en fysisk reaksjon da han fikk vite at Norges beste svømmer gjennom tidene hadde gått bort.

- Jeg fikk frysninger i hele kroppen, jeg skjønte det ikke. Det er fortsatt vanskelig å ta innover seg. Det er veldig spesielt når en av Norges best trente utøvere, et av våre største håp i OL, plutselig dør. Du lurer på hva som skjer når så friske, topptrente folk får hjertestans, sier han.

- Hva slags rutiner har dere langrennsløpere når det gjelder hjertescreening, og få avdekket eventuelle medfødte svakheter med hjertet?

- Det har ikke vært noe av det. Vi følges tett av leger og helseteam hele tida. De som kan det, får finne ut av om det er noe som er hensiktsmessig. Vi har fått en hjertestarter i smørebussen, den er med overalt på renn. Men det er neppe grunn til noe hysteri, heller, sier Rønning.

- Tror ikke noe kunne vært gjort annerledes
Roer Olaf Tufte kjente Alexander Dale Oen godt, og var på gråten da han lot seg intervjue om den avdøde kameraten i går. Dagen derpå er han fortsatt i sjokk.

- Jeg kjenner Alex ganske godt, og sleit meg helt ut etter nyheten. Jeg ble helt apatisk, sier han.

I SJOKK: Noen av Norges fremste utholdenhetsutøvere, fra venstre Niklas Dyrhaug, Eldar Rønning, Olaf Tufte og Martin Johnsrud Sundby. - Du tenker at det kunne vært deg selv, sier Olaf Tufte. Foto: Scanpix/NTB/Dagbladet
I SJOKK: Noen av Norges fremste utholdenhetsutøvere, fra venstre Niklas Dyrhaug, Eldar Rønning, Olaf Tufte og Martin Johnsrud Sundby. - Du tenker at det kunne vært deg selv, sier Olaf Tufte. Foto: Scanpix/NTB/Dagbladet Vis mer

- Det beste minnet er fra OL i Beijing, da han kom og hilste på meg etter semifinalen. Det bildet har jeg lagt ut på hjemmesida mi. Det man sitter igjen med av opplevelser er at han utstrålte lys og glede uansett hvor han var, enten han var skadet eller i toppform. Han var alltid blid og ga av seg selv til alle andre.

I likhet med Rønning minner Tufte om at det er umulig å gardere seg mot at noe fælt kan skje, selv om man tar alle mulige forholdsregler.

- Dette er noe vi gjør helt frivillig. Å drive ekstrem toppidrett har aldri vært helsebringende i utgangspunktet. Jeg vil ikke spekulere i det, annet enn å si at det ikke er vi som bestemmer hva som skal skje i verden.

- Blir du selv engstelig?

- Jeg har holdt på i snart 20 år og vet hva jeg har vært gjennom, og hva jeg utsetter familie og venner for. Du tenker at det kunne vært deg selv. Men hvis det er noen som var medisinsk kartlagt var det i hvert fall Alexander. Han har vært undersøkt opp og ned i mente de siste tre månedene i forbindelse med skadeperioden. Ved første tegn på at noe er feil, blir du screenet. Det blir helt feil å være etterpåklok før man vet hva som har skjedd. Jeg tror ikke på at man kunne gjort så mye annerledes, sier Tufte.

Fikk en tankevekker
Langrennskomet Niklas Dyrhaug, som er en god venn av Petter Northug og ble hentet opp på elitelaget til kommende sesong, innrømmer at Dale Oens hjertestans er en tankevekker.

Men han vil ikke la seg skremme av det.

- Selvsagt er det som skjedde med Dale Oen skremmende, men samtidig går det ikke an å tenke at man skal være redd heller. Hvis man går rundt og tenker på sånt i det daglige kan man like godt gi seg, sier han til Dagbladet.

- Hvordan reagerte du på dødsbudskapet?

- Det er forferdelig trist, jeg fatter det ikke. Han var jo Norges største OL-håp til sommeren. En 26-åring som driver med utholdenhetsidrett skal ikke bare dø som dette. Det er tragisk. Det er klart du får en tankevekker når slike ting hender, sier Dyrhaug.