- Vi kan ikke gå rundt og være redde

Men Dale Oens bortgang sjokkerer norske OL-håp.

ENORME TRENINGSMENGDER: Hjertet til Alexander Dale Oen sviktet uten forvarsel natt til tirsdag. Dødsfallet har aktualisert spørsmålet om hvor sunt det egentlig er å drive toppidrett.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ENORME TRENINGSMENGDER: Hjertet til Alexander Dale Oen sviktet uten forvarsel natt til tirsdag. Dødsfallet har aktualisert spørsmålet om hvor sunt det egentlig er å drive toppidrett. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Alexander Dale Oen var en av Norges best trente personer.

Likevel ble han rammet av hjertestans natt til tirsdag norsk tid, noe som har aktualisert spørsmålet om hvor sunt det egentlig er å drive toppidrett.

Vitenskapelige undersøkelser tyder på at risikoen for plutselig hjertedød er høyere for de hardeste utholdenhetsutøverne.

- Maksimal toppidrettsutøvelse er ikke nødvendigvis helsebringende. Høy grad av trening kan disponere for hjerterytmeforstyrrelser, og man kan ikke utelukke at det kan påvirke andre former for hjertesykdom, sier seksjonsoverlege Per Ivar Hoff ved hjerteavdelingen på Haukeland Universitetssykehus til Bergens Tidende i dag.

Fikk panikk I det norske langrennsmiljøet har Martin Johnsrud Sundby fortalt om sin skremmende opplevelse med et hjerte som oppførte seg unormalt. På en løpetur kjente han noe i brystet som han ikke hadde kontroll over, og Røa-løperen ble grepet av panikk og ble hentet av luftambulanse.

Han gjennomgikk grundige undersøkelser i etterkant og fikk konstatert ufarlige hjerterytmeforstyrrelser, som gjør at pulsen går høyere opp enn dem bør i enkelte situasjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer