KRITISK:Nils Arne Eggen var til stede på åpningen av Arbeiderpartiets landsmøte i Folkets Hus i Oslo.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KRITISK:Nils Arne Eggen var til stede på åpningen av Arbeiderpartiets landsmøte i Folkets Hus i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

- Vi kan ikke gi bort de største talentene til Spania

Eggen om Ødegaard.

(Dagbladet): Dagbladet møtte i går den tidligere Rosenborg-treneren Nils Arne Eggen på Arbeiderpartiets landsmøte i Oslo. Der tok han seg også tid til en prat om Martin Ødegaard (16).

Eggen mener det er meningsløst av Strømsgodset å sende stortalentet til Real Madrid, hvor 16-åringen fortsatt ikke er i nærheten av å få spille på A-laget.

- Norsk fotball må jo utvikle spillerne selv. Vi kan ikke kjøpe dårlige utlendinger, det er direkte dumt. Det gjelder jo norsk fotball i det hele tatt. Vi må jo utvikle spillerne! Og vi kan jo ikke gi bort de største talentene til Spania!

Tredjelag - Så du mener det var feil av Strømsgodset å selge Martin Ødegaard til Real Madrid?

- Selvsagt. Ja, hvordan skal han få utviklet seg på tredjelaget til Real Madrid? Det er jo tredjelaget. Skal Real Madrid ha en norsk spiller, får de sette ham på A-laget, eller så får vi ha han her, sier Eggen, som insisterer på å kalle Real Madrids B-lag Castilla for klubbens «tredjelag».

- Det må vi tørre å si. Det der tøvet med at spillerne skal spille på andre- og tredjelag der nede, det er jo helt håpløst! Jeg ville holdt dem tilbake. Jeg måtte jo slippe Steffen (Iversen journ.anm.) tidlig, han var bare tyve år gammel. Ellers var de et par og tyve år før de reiste ut.

- Hvis utenlandske spillere skal ha norske spillere, må de ha bruk for dem. Og da er de villige til å betale. Nå henter de inn et knippe spillere, og håper at en av dem er god. Martin skulle holdt seg i Strømsgodset, det er jo der han er vokst opp! Du må ha tilhørighet og identitet, det gjelder i fotball som i politikk, slår Eggen fast.

God butikk - Jeg er enig med Nils Arne Eggen i at vi ikke kan kjøpe dårlige utlendinger. Det er dårlig butikk, sier Dagbladets fotballkommentator Morten Pedersen.

- Men når Strømsgodset selger Martin Ødegaard for en pakke på åtte millioner euro er det god butikk. Og før vi konkluderer med at gutten sitter fast som reserve på det tredje nivået i Spania, og ikke tar hensyn til treningshverdagen og det faktum at Martin Ødegaard lærer mer av å ha Benzema, Ronaldo, Bale og Modric rundt seg enn Rønning, Kovacs og Vikheim, må vi faktisk evne å gi gutten tid og holde døra åpen for at han kan bli utlånt til et nivå som er høyere enn Tippeligaen fra høsten av.

Pedersen fortsetter:

- Nils Arne Eggen har alltid ment at norske spillere utvikler seg best hjemme. Nesten uten unntak. Jeg er ikke så sikker på det. Jeg tror ikke Mats Møller Dæhli hadde vært vår beste landslagspiller i 2014 om han hadde vært i Stabæk. Ei heller tror jeg Omar Elabdellaoui hadde vært den han er om han hadde blitt værende i Norge. Så det er generaliseringen som er Eggens problem, og det faktum, at norsk fotball er mye dårligere i dag enn da han regjerte på Lerkendal.

- Nå er vi så langt nede på rankinglistene at folk har sluttet å bla i dem før de finner oss, påpeker Pedersen.

FOTBALLKOMMENTATOR:  Morten Pedersen
FOTBALLKOMMENTATOR: Morten Pedersen Vis mer