Therese Johaug gir klar beskjed:

- Vi kan ikke holde på sånn i 2022

Therese Johaug slår et slag for kvinnelige kombinertløperes rettigheter.

GIR KLAR BESKJED: Therese Johaug. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GIR KLAR BESKJED: Therese Johaug. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Kombinert er den eneste idretten på OL-programmet i Cortina og Milano i 2026 hvor den internasjonale olympiske komité (IOC) ikke tillater kvinnene å konkurrere.

På Beitostølen lørdag vil kombinertsporten aksjonere mot IOC for å markere norsk kombinertsports klare standpunkt.

- Jeg tror ikke så mange er imot oss i denne saken, utenom de som bestemmer, da, sier kombinertløpernes sportssjef Ivar Stuan til Dagbladet.

Tidligere har utstyrsleverandøren SWIX initiert en underskriftskampanje for å hjelpe kombinertkvinnene til vinter-OL i 2026.

Håpet om at IOC skal snu, lever fortsatt. Kampånden er sterk.

Verdensmester Gyda Westvold Hansen (20) er en av frontfigurene i likestillingskampen, slik især Anette Sagen var da kvinnehopp omsider kom inn på VM- og OL-programmet.

- Denne uka har vært overveldende. Jeg opplever at tusenvis ser hvor urettferdig et OL-nei til kombinertjentene er, sier den 20 år gamle verdensmesteren til Dagbladet.

KJEMPER FOR KVINNENES RETTIGHETER: Gyda Westvold Hansen ble den aller første kvinnelige verdensmesteren i kombinert i Oberstdorf i 2021. Nå vil hun kjempe for at kombinertkvinnene også skal få konkurrere i OL. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KJEMPER FOR KVINNENES RETTIGHETER: Gyda Westvold Hansen ble den aller første kvinnelige verdensmesteren i kombinert i Oberstdorf i 2021. Nå vil hun kjempe for at kombinertkvinnene også skal få konkurrere i OL. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Johaug med klar beskjed

Hun er søskenbarnet til mangeårig langrennsdronning Therese Johaug, som nå viser sin klare støtte til kombinertkvinnene.

I en video publisert av kombinertlandslaget på Instagram, sier Johaug i samtale med søskenbarnet Gyda Westvold Hansen:

- Du er utrolig tøff og modig som tar den kampen, for at kombinertjentene skal få gå vinter-OL i 2026. Du er et stort forbilde for alle rundt deg, sier Johaug og kommer med sin klare støtte til oppgjøret som kombinertkvinnene nå tar:

- Jeg håper at verden med denne kampanjen får øynene opp. Vi kan ikke holde på sånn i 2022. Det skulle bare mangle at dere får støtte og får delta i vinter-OL, proklamerer Therese Johaug.

DOPINGSJOKKET: Therese Johaug kommer med erkjennelse. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

- Rørende

Westvold Hansen forteller at hun blir rørt av støtten.

- All støtten vi har fått av Therese og så mange andre, betyr enormt mye. I tillegg er det rørende å se at så mange bryr seg. Det gjør også at det er mye lettere å stå i kampen med så mange i ryggen. Sammen kan vi få kraften som får IOC til å snu, sier verdenseneren til Dagbladet.

Også Stuan er veldig takknemlig for støtten.

- Det betyr veldig mye. Det er nydelig at de står opp for oss, sier kombinertløpernes sportssjef om støtteerklæringen fra Johaug.

Lang kamp

Kampen om likestilling og et fullverdig konkurranseprogram i de store mesterskapene, har pågått i mange år i kombinertsporten.

Dagbladet møtte den da 15 år gamle Westvold Hansen og resten av kombinertjentene tilbake i 2017, med det samme temaet på bordet. Da var målet VM i 2021 og OL i 2022, samt å få en egen verdenscup i tillegg til junior-VM og ungdoms-OL.

  • Du kan lese mer om bevegelsene som begynte å røre seg i 2017 her:

VM ble det i Oberstdorf i 2021, endog med et historisk VM-gull til Westvold Hansen, men OL i 2022 røk.

I tillegg sa IOC i sommer enda en gang nei til kombinertkvinnenes drøm om å delta i OL i 2026.

Men den kampen gir de altså ikke opp - og opprøret er i full gang.

Kombinertkvinnene vil sprenge nye grenser og skape ny historie, som de har gjort en rekke ganger de siste åra.

Blant annet var 20. januar 2018 en merkedag, også den gang med Johaugs kusine Gyda Westvold Hansen i en hovedrolle.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer