Omar Elabdellaoui testet positivt

Vi kan ikke la viruset vinne alle kampene

Omar Elabdellaouis positive coronatest viser at UEFA-protokollen virker. Den forteller også at det er umulig å regulere seg bort fra covid-19.

TEAM ERNAS FOKUS: - Vi vil at Erling Braut Haaland skal score mål, ikke at han blir syk, sier statsminister Erna Solberg. Når fotballandslaget reiser til Romania og Østerrike, er det akkurat det fokuset fotballandslaget kommer til å ha. Smittevernet er overordnet slik situasjonen er. Norges medisinske apparat ivaretar det. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
TEAM ERNAS FOKUS: - Vi vil at Erling Braut Haaland skal score mål, ikke at han blir syk, sier statsminister Erna Solberg. Når fotballandslaget reiser til Romania og Østerrike, er det akkurat det fokuset fotballandslaget kommer til å ha. Smittevernet er overordnet slik situasjonen er. Norges medisinske apparat ivaretar det. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
  • Romania - Norge, TV2 søndag kl. 20.45

VALGET OM Å reise til Romania og Østerrike med redusert tropp, og på den måten ikke utfordre helsemyndighetenes tanker om innreisekarantene ved ankomst Norge, er en klok beslutning av Norges Fotballforbund. Så lenge enigheten i Europa er så unison, er det også vanskelig å hisse seg opp over de neste dagenes Nations League-kamper.

Det er land som mener Norge er i overkant hysterisk i sitt nasjonale smittevern, og at tiltakene som gjøres her til lands, mest handler om myndighetenes ønske om å ha ryggen fri.

Man kan ikke se bort ifra at de har et poeng.

UEFAS SMITTEVERNPROTOKOLL ER garantert grundig, detaljert og meget god, men covid-19s evne til å spre seg er dessverre veldig mye bedre. Det finnes ikke noe forsvar mot den usynlige fienden.

Norges Fotballforbund, som trodde de levde i ei ugjennomtrengelig boble og i det lengste ønsket å spille onsdagens treningskamp mot Israel, fikk en advarsel om det da viruset kom og banket på døra tirsdag ettermiddag.

Med Omar Elabdellaouis positive coronatest er virusets overlegenhet bevist.

DU KAN GJØRE mye rundt det å begrense smitten, men du kan ikke garantere deg mot noe som helst. Det beste du kan gjøre, er å være så ansvarlig som overhodet mulig. Faren for akselererende smitte er overhengende over hele verden, per nå er over 13 millioner mennesker smittet i Europa, og situasjonen krever innsats fra alle.

Dermed ikke sagt at lockdown er svaret.

HELSEDIREKTØR BJØRN GULDVOGS innstendige anbefaling om å avlyse Norge-Israel seks timer før avspark onsdag kl. 18.00 var på mange måter en pistol rettet mot Norges Fotballforbunds tvilende hoder. Nå vet vi hvorfor Guldvog agerte som han gjorde.

Kunne Israel få smitte i laget, kunne Norge få det.

Helsedirektøren gjorde bare jobben sin.

DET VAR RIKTIG å skrote onsdagens landskamp selv om enkelte tok fram megafonen for fyre av noen salver om en overilt og meningsløs avgjørelse. Pappa Haaland var en av dem. Tidligere landslagsspiller Alfie, med sønnen som eksempel og UEFAs smittevern i hånd, var av den oppfatning at fotballen har kontroll på pandemien.

Sånn vil det alltid være, det er mye følelser i fotball.

Når engasjementet er høyt, er viljen til å se det store bildet gjerne lav.

MED OMAR ELABDELLAOUIS positive test tror jeg den ballen har sluttet sprette. Det finnes ingen vanntette skott mot covid-19. Uansett hvor god en protokoll er, vil den aldri være god nok. Spesielt ikke nå som smittesituasjonen i mange land er opp mot 40 ganger større enn tilfellet var da UEFA innførte sin strenge kjøreplan for avviklingen av internasjonale kamper.

Det hjelper ikke hvor ofte du tester deg.

Det du gjør mellom testene, når du senker guarden i et uomtenksomt øyeblikk, vil alltid gi viruset en mulighet til å nå deg.

JEG HAR VÆRT av den oppfatning at spillere på norske landslag har levd i ei boble sikrere enn tilsvarende bobler i andre land. Alt fordi tilliten til NFFs medisinske apparat har vært stor. UEFA-protokollen er blitt håndhevet til siste bokstav når landslaget har vært samlet.

Pluss litt til.

DEN TILLITEN ER ikke svekket. Fotballandslagets første positive test skyldes ikke en svikt i det strenge regimet, snarere tvert om. Den beviser heller at medisinerne har fulgt boka og gjort akkurat det de skal.

Problemet med dette viruset er at man bare kan gjøre så mye.

Resten er opp til tilfeldigheter - marginer som gjerne sorterer under den enkeltes ansvarsfølelse, forsiktighet, maskebruk, håndhygiene, hell og lykke.

Igjen, ingen stopper covid-19.

Det kan bare bremses,

REGJERINGA, GULDVOG OG gjengen holder ikke pressekonferanse etter pressekonferanse for moro skyld. De gjør det fordi noen av oss vil dø av det om vi ikke skjerper oss. Eller som statsminister Erna begrunnet helsedirektørens gode råd til NFF rundt avlysningen av Israel-kampen:

- Vi vil at Braut Haaland skal score mål, ikke at han blir syk. Derfor er det viktig å ikke utsette spillerne for risiko.

DET ER MØRKT nok som det er uten aktiviteter som engasjerer, samler og gleder. Selv om situasjonen er mørk må ikke alt mørklegges.

Så lenge smittevernet blir ivaretatt kan vi ikke tenke massespredning selv om det dukker opp en positiv test her og der.

God tur til Bucuresti og Wien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer