BLE INFORMERT I FORKANT: NFFs nye generalsekretær Kjetil Siem og president Yngve Hallén understreket begge alvoret etter arrestasjonen av to klubbledere i dag. Foto: Morten Holm / Scanpix
BLE INFORMERT I FORKANT: NFFs nye generalsekretær Kjetil Siem og president Yngve Hallén understreket begge alvoret etter arrestasjonen av to klubbledere i dag. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer

- Vi kan ikke leve med at folk blir dømt

NFF-toppene om pågripelsene i VIF og Stabæk.

ULLEVAAL (Dagbladet): Tidligere TV Norge-direktør Kjetil Siem ble presentert som Norges Fotballforbunds nye generalsekretær i ettermiddag.

Pressekonferansen med den tidligere VIF-toppen ble delvis overskygget av politiets pågripelser av VIFs permitterte direktør Truls Haakonsen og Stabæk-leder Inge Andre Olsen.

Konsekvenser NFF-president Yngve Hallén fikk beskjed om ransaking og arrestasjon rett før han stilte opp i fotballens egne lokaler på Ullevaal stadion.

Hallén varsler at det må bli konsekvenser i fotballklubbene dersom siktelsene i den mye omtalte Gunnarsson-saken fører fram.

- Meldingen fra politiet er selvfølgelig en eskalering, og dette understreker at dette er alvorlig. Ingen er dømt her ennå, det er viktig å understreke. Men vi kan ikke leve med at folk blir dømt i slike saker, det vil være veldig ødeleggende for vårt omdømme, sier Hallén.

- Kan Olsen og Haakonsen fortsette som sportsdirektører?

- Det er i så fall opp til klubbene, men det tydelige signalet fra meg er at om folk blir dømt, ser det vanskelig ut.

- Ingen er dømt Nyansatte Siem var forsiktig da han ble spurt om Haakonsen og Olsen.

- Nå er vi bare klare over dette på samme måte som dere, men det er klart pågripelser er alvorlig. Ingen er dømt, men alvorligheten er der likevel. Dette er ikke bra for omdømmet til fotballen, sier Siem.

Han ser imidlertid ikke bare mørkt på at fotballspillersalg havner hos politiet og Økokrim.

PÅGREPET: VIF-direktør Truls Haakonsen er i dag i avhør i Gunnarsson-saken. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
PÅGREPET: VIF-direktør Truls Haakonsen er i dag i avhør i Gunnarsson-saken. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

- Samtidig tenker jeg at det kan være preventivt, alvorlighetsgraden kan gjøre at andre ikke tenker i disse baner. Dette rammer de involverte hardt, det er naturlig nok fryktelig tøft for dem, men det er fordi dette på mange måter er den første saken.

NFFs påtalenemd har vært sentral i etterforskingen av Gunnarson-saken, og for to uker siden møtte nemda politiet.

- Selvjustisen er en nødvendig konsekvens av utvalgene som allerede er opprettet, sier Siem.

Regulering
Fotballpresident Yngve Hallen sier samtidig at det kan bli nødvendig å se på reguleringstiltak, i tillegg til den avskrekkende effekten denne saken har hatt.

- Jeg har ikke tenkt rent konkret, det må jurister i så fall være med på å avgjøre. Men det jeg tenker ut fra personlig erfaring, er at man kan bli nødt til å styrke kravene om god dokumentasjon i forbindelse med overganger: «Hva gjør man i disse prosessene, hvem gjør hva i disse prosessene» - slike opplysninger kan gjøre det lettere å etterprøve, sier Hallén til Dagbladet.

- Da blir man også mer bevisst på hvilke steg man tar underveis i en slik overgangsprosess, på hvilke grep man gjør, og om de samsvarer med de verdiene norsk fotball står for, og selvfølgelig også lovverket, sier fotballpresidenten.

PÅGREPET: Inge André Olsen, sportslig administrativ leder i Stabæk.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix
PÅGREPET: Inge André Olsen, sportslig administrativ leder i Stabæk. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix Vis mer