TAR GREP: Linda Hofstad Helleland, barne- og likestillingsminister, mener debatten om seksuell trakassering og overgrep innen idretten har hatt for lite oppmerksomhet i Norge. Foto: AP / NTB Scanpix
TAR GREP: Linda Hofstad Helleland, barne- og likestillingsminister, mener debatten om seksuell trakassering og overgrep innen idretten har hatt for lite oppmerksomhet i Norge. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Ny kampanje mot overgrep mot barn:

- Vi kan ikke være naive og tro at det ikke foregår overgrep i norsk idrett

Regjeringen og Norges idrettsforbund går sammen for å bryte stillheten rundt seksuelle overgrep i idretten.

Den 18. november hvert år markeres den europeiske dagen for barns beskyttelse mot seksuell utnytting og overgrep. I år rettes det spesielt fokus på beskyttelse av barn i idrett.

Regjeringen og Norges idrettsforbund lanserer i dag kampanjen #StartToTalk som belyser seksuell trakassering og overgrep i idretten.

- Vi vil at trenere, ledere og foreldre tar ansvar, bryter stillheten og gjør det lettere å si i fra om seksuell trakassering og overgrep, sier Kristin Kloster Aasen, 1. visepresident i Norges Idrettsforbund.

Ifølge Aasen, skjer seksuell trakassering og overgrep dessverre også i idrettssammenheng.

- Det skjer også ofte uten at det blir rapportert, håndtert og reagert på. Vi må senke terskelen for å si ifra, enten det gjelder egne opplevelser, eller uønsket oppførsel mot andre, sier hun.

«Vi må senke terskelen for å si ifra» Kristin Kloster Aasen

Fått for lite oppmerksomhet

Tidligere denne uka skrev Dagbladet om det statsadvokat Guro Hansson Bull beskrev som norgeshistoriens største overgrepssak. Tirsdag ble tiltalen i den rystende saken kjent: En mann i 20-åra fra Østlandet er tiltalt for å ha begått nettovergrep mot omkring 300 unge gutter i Norge og andre nordiske land. Mannen skal også ha begått fysiske overgrep mot et titall av dem i sitt eget hjem.

Linda Hofstad Helleland, barne- og likestillingsminister. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Linda Hofstad Helleland, barne- og likestillingsminister. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Linda Hofstad Helleland, barne- og likestillingsminister, mener seksuell trakassering og overgrep innen idretten har hatt for lite oppmerksomhet i Norge.

- Jeg er glad for at Norges Idrettsforbund sammen med regjeringen ønsker å skape oppmerksomhet rundt et viktig tema, sier hun.

- Hva synes du om «norgeshistoriens største overgrepssak»?

- Jeg vil ikke kommentere enkeltsaker som dette, sier Helleland.

Utsatt miljø

Helleland tok initiativet til kampanjen da Europarådet kontaktet henne. De fortalte at én av fem barn i Europa er utsatt for overgrep, og at idretten kan være et utsatt miljø.

«Vi må tørre å tro at overgrep skjer - også i idretten» Linda Hofstad Helleland

- Vi kan ikke være naive og tro at det i norsk idrett ikke foregår overgrep. Dette må vi ta på alvor, sier hun.

Den første oppfordringen er derfor at foreldre snakker med barna sine, mener hun.

- Snakk om hvilke grenser barna må sette for seg selv, og tydeliggjør viktigheten av å varsle dersom en voksen gjør de ukomfortable. Barn har ofte et sterkt lojalitetsbånd til treneren, og tør ikke å si ifra, men det er straffbart å utsette barn for misbruk eller overgrep, sier Helleland.

I tillegg er det viktig det spres informasjon til foreldre om tema.

- Idrett skal være utelukkende positivt for barn, men vi er nødt til å tro det verste. Vi håper derfor at kampanjen kan være en øyeåpner. At idretten alltid er det tryggeste stedet for barna våre er naivt å tro, sier hun.

Aktuell problemstilling

Norges idrettsforbund har de siste årene opplevd en økning i antall henvendelser knyttet til seksuell trakassering og overgrep i idretten.

- Temaet er relevant i alle idrettslag. Enten har det skjedd i ditt idrettslag, eller så skjer det nå, eller så vil det skje i fremtiden om du ikke tar opp temaet, sier Håvard Øvregård, rådgiver i Norges Idrettsforbund.

Håvard Øvregård, rådgiver i Norges Idrettsforbund. Foto: Nif
Håvard Øvregård, rådgiver i Norges Idrettsforbund. Foto: Nif Vis mer

Norges Idrettsforbund er opptatt av at trenere, ledere og dommere er bevisst på hvordan de kommuniserer med utøverne. Særlig de mindreårige.

- Idrettslaget oppfordres til å diskutere hva som er greit og ikke. Seksualisert chatting over SMS, Snapchat eller andre chatteverktøy er noe ansvarspersoner aldri skal gjøre, men dessverre kjenner jeg til flere eksempler på dette i idrettsmiljøet, sier Øvregård.

Idrettsforbundets råd er klart:

- Mistenker noen i idretten lovbrudd eller vet om lovbrudd, så varsle politiet med en gang. Å ikke følge opp en mistenksom sak, er å bidra til at overgrep kan fortsette, sier han.

Fotballtrener: - Vil gjøre det lettere for barn å si ifra

Daniel Folkøy er fotballtrener i Ready, og mener at filmen kan være med å bevisstgjøre voksnes forhold ovenfor barn.

- Det er viktig å synliggjøre oss voksnes rolle ovenfor barn, og spesielt hvordan barn skal kunne gi beskjed tilbake til de voksne. Filmen er med på å belyse et viktig tema, og er med på å gjøre flere bevisste på dette problemet. Med en gang det er mer normalt å snakke om det, vil det også bli lettere for barna å si fra, sier Folkøy.

Idrettsklubben Ready jobber aktivt med temaet, og har satt i gang flere verktøy for å belyse tema. Ett av verktøyene er dokumentet «trygge barn og unge» som sendes ut til alle nye trenere i klubben.

- Dokumentene inneholder blant annet retningslinjer for hvordan man forholder seg til å det å være alene med spillere. Man skal eksempelvis aldri ha spillersamtaler med spillere i et lukket rom. Dette var noe av det første som jeg som ny i klubben ble presentert for, sier Folkøy.

Ønsker åpenhet rundt temaet

- Vi forsøker å være veldig åpne, og ha en åpen dialog med barna. Om noe er som de ikke ønsker, skal bana vite at de kan komme til oss å si i fra, slik at vi kan forsøke å gjøre det bedre for dem. Det viktigste er å lytte til barna, og barna skal at de føler at de blir lyttet til. Derifra må man finne ut av det sammen, og finne en løsning som passer for individet, og som individet er bekvem med, sier Robin Wiksten, fotballtrener i Ready.

Kulturminister Trine Skei Grande mener barn i norsk idrett skal være trygge, og at foreldrene også skal vite at deres barn ikke risikerer å bli utsatt for seksuell trakassering og overgrep. Hun er fornøyd med at Norges Idrettsforbund går aktivt inn i temaet.

- Nå må særforbundene og idrettskretser ta dette opp lokalt over hele landet, sier hun.