LIKER IKKE DET HUN LESER: Kulturminister Thorhild Widvey er bekymret for friidretten etter dopinganklagene denne uka. Nå vil hun ha Wada på banen så fort som mulig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LIKER IKKE DET HUN LESER: Kulturminister Thorhild Widvey er bekymret for friidretten etter dopinganklagene denne uka. Nå vil hun ha Wada på banen så fort som mulig. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Vi kan ikke vente i ti år til før vi har svarene på hva blodprøvene viser

Kulturminister Widvey har sendt brev til Wada.

(Dagbladet): Kulturminister Thorhild Widvey har som alle andre bitt seg merke i de sjokkerende dopingpåstandene som ARD og Sunday Times publiserte sist helg.

Ifølge materialet to uavhengige eksperter på bloddoping har gjennomgått, altså 12 000 blodprøver fra 5000 friidrettsutøvere, har det knapt vært en seierspall i friidrettsmesterskap mellom 2001 og 2012 uten en dopet utøver.

Det internasjonale friidrettsforbundet motsetter seg anklagene, og mener oppslagene både er sensasjonsjagende og at de to ekspertene er forvirrede.

Urovekkende
Den norske kulturministeren sitter i styret i den internasjonale antidopingorganisasjonen Wada, og i kjølvannet av det som kan se ut som en gigantisk dopingskandale i friidretten, ber hun nå om å få avklart saken der så raskt som mulig.

- Jeg syns det er viktig at vi følger dette opp. Det er jo svært alvorlig og urovekkende hvis dette er tilfelle, så nå må vi få på plass en uavhengig granskingskommisjon. Alle løse rykter må avklares, sier Widvey til Dagbladet.

Etterlyser informasjon
I en e-post til Wada-sjefen David Howman ber Widvey om å bli informert fortløpende om alt Wada vet om saken, og at den står øverst på agendaen når styret møtes i København i september.

- Hvis ikke kommer jeg til å ta det opp der selv. Vi kan ikke ha store dopingmistanker hengende over sporten, så her må vi komme raskt til konklusjoner. Jeg ser at flere nå sier at det kan være mange grunner til at blodprøvene er som de er, og at mye av materialet er gammelt. Men da må vi finne ut av det. Noen må forklare hvorfor det er slik, vi kan ikke vente i ti år til før vi får svar på dette, sier kulturministeren.

- Jeg skal kjempe med nebb og klør for at vi har en ren sport, det er derfor det er så viktig at Wada får avklart dette så raskt som mulig.