LANGT FORAN: Johannes Høsflot Klæbos seier var aldri under trussel sprintfinalen i Val Müstair tirsdag.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
LANGT FORAN: Johannes Høsflot Klæbos seier var aldri under trussel sprintfinalen i Val Müstair tirsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Johannes Høsflot Klæbo med ny overlegen sprintseier

- Vi kan jo prøve å knekke staven hans. Det er den eneste måten.

Lagkamerat Emil Iversen tror han må ty til drastiske grep om han skal klare å slå Johannes Høsflot Klæbo i VM-sprinten, etter enda en suveren triumf.

VAL MÜSTAIR (Dagbladet): Johannes Høsflot Klæbo kunne ta seg tid til å bukke og takke publikum etter nok en overlegen sprintseier i Tour de Ski.

I den tøffe løypa i de sveitsiske alpene var 22-åringen fullstendig overlegen, særlig da rivalen Federico Pellegrino knakk staven i finalen.

- Det var artig, jeg fikk det litt som jeg ville, Ustjugov gikk fryktelig fort på sisterunden og det ble tøft. Det var kjipt at Pellegrino knakk staven og vi ikke fikk kjempet helt inn, sier Klæbo.

- Må knekke staven hans

Etter en merkelig sesongstart hvor han kastet bort seieren i Ruka med å se seg over skuldra, og et stavbrekk på Lillehammer har Klæbo vist de siste tre sprintrennene at han igjen er verdens desidert beste sprinter.

Klæbo virker uslåelig, men sier at egen følelse i løypa ikke tilsvarte det.

- Nei, det kjennes ikke sånn ut over de siste kulene inn mot mål, da er du så stiv at du er usikker på om du kommer i mål, sier trønderen.

Trener Arild Monsen var godt fornøyd med Klæbos taktiske disponeringer og mener konkurrentene nå må gjøre noe spesielt om de skal klare å slå supersprinteren.

- Uslåelig tror jeg ikke han er, men han er veldig god. De må finne på noe. Han virker veldig trygg og god nå, sier Monsen.

Emil Iversen, som måtte ta til takke med en femteplass på dagens sprint, mener at det blir nærmest umulig å slå kameraten i VM-sprinten om halvannen måned.

- Han er jo best og fin å se på. Det er bare å gratulere. Hvis jeg skal slå ham i VM må jeg ha medvind, sier Emil Iversen.

På spørsmål om det i det hele tatt går an å slå Klæbo svarer Iversen med sitt vante gode humør.

- Det går an, vi kan jo prøve å knekke staven hans eller noe sånn. Calle kan jo prøve å hjelpe oss med det, hvis vi betaler ham litt. Det er den eneste måten, sier Iversen.

- Du skal alliere deg med Calle på utøverhotellet?

- Ja, jeg skal ha innsamling av penger nå, så skal vi føre over til Sverige, sier Iversen og flirer.

Halfvarsson gikk nemlig på staven til en meget frustrert Klæbo under sprinten på Lillehammer, noe som stoppet 22-åringen allerede i semifinalen.

KRANGEL: Johannes Klæbo var forbannet etter at han knakk staven i et sammenstøt med svenske Calle Halvfvarsson og havnet sist i semifinalen på Lillehammer. Etter løpet la svensken seg flat. Video: Kristoffer Løkås. Vis mer Vis mer

Klæbo svarer at han er usikker på om Iversens har nok penger til å gjennomføre komplottet sitt.

- Jeg vet ikke hvor mye Calle tar for sånne her ting, det er det som er spørsmålet. Vi får se hvor mye penger Iversen kan legge på bordet, sier Klæbo.

Frykter franskmann og italiener

Mer seriøst svarer Klæbo imidlertid på spørsmålet om han nå er uslåelig i skøytesprint fram mot VM.

- Det er vel litt voldsomt. Pellegrino er sterk, det er det ingen tvil om og når vi kommer til VM og får den løypa der tror jeg Chanavat kommer til å være helt oppi der også.

Det er ingen tvil om at det er de to lynhurtige avslutterne fra Frankrike og Italia Klæbo har aller størst respekt for av konkurrentene. Byåsen-løperen sier at han regner med at de to vil hevde seg sterkere seinere i vinter, i lettere løyper enn hva Val Müstair bydde på.

- Jeg tipper vi får se et annet resultat allerede i Dresden neste helg, da kan du se Pellegrino og Chanavat være meget sterke i en løype som likner mer på den vi møter i VM.

- Har det siste ordet

Nå leder Klæbo touren sammenlagt med 12 sekunder på Ustjugov og 25 sekunder til Aleksandr Bolsjunov. Trener Arild Monsen er meget godt fornøyd med hvordan Klæbo har respondert på det tettet løpsprogrammet.

- Veldig bra, det går bra. Han tåler mye trening, er godt forberedt og har kommet langt i sin treningsstige. Han har ung alder, men er veldig moden når det kommer til trening og restitusjon, må jeg si, sier Monsen.

Klæbo har ennå ikke bestemt seg for om han fullfører touren eller ikke, selv om han tydelig ønsker å gå så mye som mulig. Til den norske pressen forteller han at sammen med Monsen og morfar Kåre Høsflot tar en ny avgjørelse om resten etter morgendagens fellesstart.

- Jeg tror jeg skal ligge litt lavt og la de diskutere litt og så skal jeg komme inn fra siden og si hva jeg mener mot slutten. Vi får ta en vurdering etter morgendagen, også får Arild og morfar få sin mening. Jeg har nok det siste ordet, de kan nok ikke nekte meg, det tror jeg ikke, avslutter Klæbo.