- Vi kan vinne EM

BUCURESTI (Dagbladet): - Vi kan vinne EM, sier U23-sjef Nils Johan Semb og skritter opp banen på Steaua Stadion før dagens EM-kvartfinale mot Sverige. Om en drøy måned gjør han sitt livs sjumilssteg - inn i trenerjobben for Drillos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nils Johan Semb er en stabeis. Det fastslår Dagbladet etter gårsdagens besøk sammen med U-gutta på dagens matcharena. Semb betvilte de offisielle målene 105 x 68 meter. Derfor gjennomførte han sin egen kontrollmåling med - ifølge seg sjøl - nøyaktig skrittavstand på en meter. Første gangs Semb-måling sa 65 meter.

- Bra for oss, meldte U-sjefen fornøyd, vel vitende om at trange baner favoriserer Norges intensive press på ballfører.

Men Norges Fotballforbunds Svein Rustad protesterte, og holdt hardnakket på 68 meter. Da gikk Semb opp banen igjen. Og holdt urokkelig på sitt. Helt til Dagbladets fotograf dro opp metermålet og målte Sembs skritt til 1,12 meter...

Da sluttet Semb å hovere. Han tror på tallenes tyrrani. Akkurat som mannen han skal erstatte.

Drømmer om gull

Før Nils Johan Semb tar over etter Drillo 1. august, håper han å lede U23-laget til Fotball-Norges første triumf i et internasjonalt mesterskap for menn.

- Jeg har et glødende ønske om å vinne. Den største bøygen blir den første kampen. Vinner vi mot Sverige, tror jeg på finale, sier han.

- Vi får en tøff kamp mellom to lag som kjenner hverandre godt og er sterke i angrep, spår han.

Siden årsskiftet 1995- 96 har Semb jobbet tett mot de gutta som utgjør troppen her i Romania.

Ingen stjerner

- Lagets styrker? Det kollektive, og den sosiale gleden over å være med i gjengen, sier han.

Dessuten er Semb glad i lagets nykkefrie moral.

- Det er viktig for den norske modellen å ha en gjeng der alle betyr like mye. Vi har ikke plass for stjerner, sier han og avslører samtidig en utfordring for seg sjøl.

Generasjonen som utgjør U-laget er den første som tjener årslønner nær og over millionen før debuten på A-landslaget. Slikt gjødsler egoet. Om Semb frykter at holdningene sprekker:

- Jeg har ingen glasskule, kontrer han.

Men noe tør han tippe:

- Fire-fem av disse gutta er klare til å kjempe om plass på A-landslaget på kort sikt. Ytterligere to til fire kan gjøre det på sikt.

Tenker sjøl

Semb uttaler seg ellers bare forsiktig om planene for A-landslaget etter Egil Olsen. Men han lager ingen kopier.

- Jeg har noen ideer i bakhodet om ting som kan utvikles. Men primært skal vi ble enda bedre på fundamentet. Kvalitet er grenseløst. Når man skjønner det, får man litt mer guts i hverdagen, sier Semb.

Om han vil ta med spillere fra U-laget bare for å sette sitt preg på A-laget?

- Et slikt signal er helt feil og vil fort bli avslørt, avfeier han.

Det utelukker ikke at spillere kan hentes opp med tanke på noe annet og mer enn den neste kampen:

- Spillere bakfra kan bygges inn i laget og utvikle det på sikt. Og da har jeg vel sagt nok, tenker jeg, sier Nils Johan Semb til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer