Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vi kårer verdens beste fotballspillere: Hans konsentrasjonsevne er umenneskelig

FourFourTwo kårer de ti beste spillerne i verden basert på 2016. Nummer ti er den tyske sisteskansen Manuel Neuer.

VERDENS BESTE KEEPER: Manuel Neuer i aksjon for Tyskland under EM i Frankrike. Foto: AFP PHOTO / Valery HACHE
VERDENS BESTE KEEPER: Manuel Neuer i aksjon for Tyskland under EM i Frankrike. Foto: AFP PHOTO / Valery HACHE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo) Manuel Neuer har revolusjonert keeperens posisjon. Vi ser sjeldent sisteskansen spurte ut av mål for å heade ballen vekk eller stjele ballen fra en angrepspiller lenger, men det betyr ikke at han ikke er der når laget trenger ham.

Da Bayern slet mot Ingolstadt denne sesongen vartet Neuer opp med en utrolig redning på skudd fra Matthew Leckie. Det var ikke hans eneste store redning i kampen, og hans prestasjoner reddet Bayern fra noe som kunne blitt en pinlig affære.

Tyskeren hadde en fantastisk start på EM i Frankrike i sommer. Som de regjerende verdensmesternes nye kaptein hadde han en veldig god kamp mot Ukraina, som inkluderte to fantastiske redninger og nydelig spill med ballen i beina. Han ledet og laget fulgte hans eksempel.

I den neglebitende kvartfinalen mot Italia hevet han nivået. I løpet av kampen briljerte han og i straffekonkurransen reddet han to straffer. Azzurris mål i den kampen var det første målet Neuer hadde sluppet inn på 665 minutter landslagsspill.

Rolige tider

På Bayerns vei mot Bundesliga-tittelen i fjor, var den 193 centimeter lange keeperen pålitelig og uanselig, noe han som oftest er. Det er tydelig at lagets forsvarspillere er mer komfortable når han står i mål, men foruten imponerende prestasjoner i 2-0 seieren over Wolfsburg og 0-0 kampen mot Dortmund er det lite å si om hans ligaform. Det samme kan sies om hans prestasjoner i den tyske cupen, selv om en viktig redning i straffekonkurransen mot Dortmund minnet oss på hvilken briljant keeper han er.

INNVOLVERT: Neuer er ikke redd for å gå ut av mål for å avverge et angrep. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay
INNVOLVERT: Neuer er ikke redd for å gå ut av mål for å avverge et angrep. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay Vis mer

For keepere er overskrifter i avisene sjeldent gode nyheter. Neuer kan være involvert med beina, men det som imponerer mest er hvor lenge han kan være alene bak på banen og likevel prestere de gangene han blir involvert. Hans konsentrasjon kan til tider virke umenneskelig, og dermed blir det et sjokk for alle de gangene den forsvinner.

I 2016 har det likevel skjedd oftere enn man forventer. Til tross en god prestasjon i EM var ikke 30-åringen sitt vanlige jeg i semifinalen mot Frankrike. Sammenlignet med kvartfinalen mot nettopp Frankrike i VM i 2014 var keeperen en skygge av seg selv. I tillegg hadde han en forferdelig kveld i Champions League forrige sesong da Bayerns spilte 2-2 mot Benfica.

Denne sesongen slapp han inn et akrobatisk mål av Anthony Modeste og han så utilpass ut da Pierre-Emerick Aubameyang satt vinnermålet til Borussia Dortmund. Tyskeren er mest sannsynlig i en dårlig periode i karrieren, selv om det nesten er umulig å vedlikeholde den høye standarden han satt i 2015.

Fortsatt den beste

Når det er sagt er Neuer fortsatt enhver managers førstevalg i buret. Hans statistikk er kanskje ikke målbindende, men han er en kvalitetsspiller. På nesten 300 kamper for Bayern har han sluppet inn mindre enn 200 mål: Ser man nærmere på de tallene så kan man se at nesten halvparten av de kampene holdt han nullen.

Det kommende året vil være tøft for Neuer. Bayern sliter med å tilpasse seg livet etter Pep Guardiola og klubben ser til de eldste spillerne. De må stå fram som ledere i laget. Jobben til sisteskansen blir lettere når Tysklands defensive triangel (Neyer – Hummels – Boateng) er i gang på klubb nivå. Likevel må keeperen være bedre enn noensinne med de nye utfordringene som venter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!