Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

FIS-presidenten advarer mot å frifinne Johaug:

- Vi kommer til å anke en mild straff

Presidenten i det internasjonale skiforbundet mener Therese Johaug må straffes hardt om hun har skyld i den pågående dopingsaken.

GLASSKLAR: FIS - president Gian Franco Kasper  følger Johaug-saken tett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GLASSKLAR: FIS - president Gian Franco Kasper følger Johaug-saken tett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SÖLDEN (Dagbladet): - Jeg er klar for å snakke om alt, bortsett fra doping, spøker Gian Franco Kasper, presidenten i det internasjonale skiforbundet, FIS, idet han tar imot Dagbladet i en dyp skinnsofa på hotellet Das Central i alpinlandsbyen Sölden.

Det er full fyr i peisen bak oss, og sannelig er det full fyr i den 72 år gamle skipresidenten også. Johaug-saken har nemlig preget den siste uka hans også.

- Jeg var ikke veldig fornøyd med hvordan jeg fikk høre det. Vi var i en sal full av journalister i Lahti, og midt under talen min var det en kar som strakk armen i været og ropte at Johaug hadde testet positivt. Der sto jeg på talerstolen og snakket om doping, det var et merkelig tidspunkt å få vite det på, forteller en oppgitt Kasper.

Skal anke mild straff

På pressekonferansen etterpå var det en like oppgitt generalsekretær i FIS, Sarah Lewis, som lot seg overraske over at Johaug ikke umiddelbart var suspendert.

Fra skinnsofaen i Sölden gjør president Kasper det klart at FIS kommer til å følge nøye med på Johaug-saken framover.

- Det er først og fremst en nasjonal sak nå, og per nå er det opp til det nordmennene å finne en løsning. Så kan enten FIS eller Wada anke, og det må vi gjøre om det ikke skjer noe eller om det som gjøres ikke er nok. Først og fremst må vi nå få fakta på bordet. Offisielt ble vi først informert for et par dager siden, men selvsagt har vi fulgt saken, sier Kasper.

- Hva vil være en akseptabelt straff?

- Jeg har ikke bevisene foran meg, så de må nordmennene vise fram. Men normalt, om hun er skyldig, er det helt klart at hun burde få fire år. Det er det ikke noe spørsmål om. Og så er det klart at hun kan anke det til retten, og normalt vil hun da få redusert straffen til to og et halvt eller tre år, men dette blir bare rene spekulasjoner.

- Er forklaringen om leppesalven troverdig, slik du ser det?

- Hør, jeg har ikke sett bevisene. Det får bli opp til de medisinske ekspertene å avgjøre dette, men jeg har mine tvil. Nå betyr jo ikke tvil noen ting, så vi må få fakta på bordet.

Stoler ikke på noen

Kasper har som medlem av den internasjonale olympiske komité hatt nok å stri med på dopingfronten i sommer. På toppen av det har Kasper åpnet for å frata russiske Tjumen verdenscupavslutningen i langrenn denne sesongen om det viser seg at det russiske forbundet har vært involvert i dopingjukset.

Et langt liv i idretten har lært ham én ting. Å ikke stole på noen.

- Vi har hatt et år fullt av andre dopingsaker fra andre nasjoner, så dette er bare to andre saker som har dukket opp. Jeg håper det er en tilfeldighet at de dukket opp nå, for Norge har alltid vært et godt eksempel for oss på hvordan man skal hanskes med doping. Det er klart, de kan ha vært uheldige, men jeg stoler aldri på noen i dopingsaker. Man vet aldri hva som skjer bak lukkede dører.

- Er ikke Norge lenger et godt eksempel i dopingkampen?

- De gjør det de kan, men de har heldigvis ikke så mye erfaring med dette. Fram til nå er det udiskutabelt, men det spørs hva de gjør de neste to månedene. Hvis de frikjenner den stakkars jenta uten diskusjon, så vil vi selvfølgelig ta affære. Hvis de kan bevise at hun er uskyldig er det fint, men vi får se, sier Kasper.

Norges Skiforbund ønsker ikke å imøtegå Kaspers advarsel om å ta lett på Johaug-saken.

- Vi kommer ikke til å uttale oss om noen konsekvenser eller dom før Antidoping Norge har ferdigbehandlet saken, sier kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, Espen Graff, til Dagbladet.

Det har fredag kveld ikke lykkes Dagbladet å få kontakt med Johaugs advokat.

- Jeg har ingen kommentar til dette, skriver Johaugs manager, Jørn Ernst, i en e-post til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!