OPPRØRT OVER ARRANGØRENE: Rennleder Walter Hofer forklarer situasjonen for Alexander Stöckl etter arrangørfadesen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OPPRØRT OVER ARRANGØRENE: Rennleder Walter Hofer forklarer situasjonen for Alexander Stöckl etter arrangørfadesen. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

- Vi kommer til å ha alvorlige diskusjoner

FIS-president opprørt over arrangørtabben som gikk ut over Norge.

President Gian-Franco Kasper i Det internasjonale skiforbundet (FIS) gremmer seg over arrangørtabben som gikk ut over Norge i lagkonkurransen i hopp.

Han stiller spørsmål ved de innviklede reglene som gjorde det mulig å utrope Norge til sølvvinner selv om laget egentlig bare var nummer fire.

- Jeg er ikke glad, ikke i det hele tatt. Vi kommer til å ha alvorlige diskusjoner. Det er nesten umulig for vanlige tilskuere å følge med på det som skjer. Det handler ikke bare om å installere nok TV-skjermer, det er systemet i seg selv, sa Kasper søndag.

- De fleste i FIS er mot systemet slik det er i dag. Vi må avskaffe det. Og gjerne stildommerne også. Kanskje er det nok med to dommere som bedømmer nedslaget, fortsatte han overfor den tyske TV-kanalen ARD.

Tidligere var det enkelt. Alle hoppet fra samme avsats og fikk poeng ut fra lengde og stilpoeng.

For å slippe de lange ventepausene på bedre vindforhold og de stadige annulleringene og omstartene av omganger når farten måtte reduseres, innførte man regler for å gi flere eller færre poeng ut fra hvilken avsats som benyttes, og pluss- eller minuspoeng ut fra de rådende vindforholdene.

Virkelig komplisert ble det da trenerne denne sesongen fikk lov til å la sine hoppere velge avsats av taktiske hensyn. Det ble bedt om avsats 20 for Bardal, men han hoppet fra avsats 22. Så fikk han poeng som om han hadde brukt den lavere avsatsen, uten at noen oppdaget feilen før rennet var over.

Informerte juryen Det var Thomas Morgenstern, som hoppet rett etter Bardal, som først reagerte. Østerrikeren informerte tyskerne, som gikk til juryen. TV-opptakene levnet ingen tvil.

De norske hoppet under feil forutsetninger i hele annen omgang og trodde at sølvet var deres da åtte hopp var unnagjort. TV-seere over hele verden levde i villfarelse om resultatet da sendingene var over, for endringen i resultatene kom først en halv time etter siste hopp.

Kasper var langt mer tilfreds med den blandede lagkonkurransen som innledet hoppøvelsene i VM.

- Det var en stor suksess, og vi har allerede bedt IOK om å sette den på OL-programmet i 2018. De kommer ikke til å motsette seg det, sa Kasper.

(NTB)