Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Vi kommer til å trenge øreklokker og skylapper

Solbakken og Wiggen er i gang som Köln-trenere.

I GANG I KÖLN: Ståle Solbakken og Bård Wiggen, her i aksjon på sidelinja da FCK slo Rosenborg 5-0 i treningskamp i februar, har startet sesongoppkjøringen med Köln.  Foto: Lars Poulsen, AP/Scanpix
I GANG I KÖLN: Ståle Solbakken og Bård Wiggen, her i aksjon på sidelinja da FCK slo Rosenborg 5-0 i treningskamp i februar, har startet sesongoppkjøringen med Köln. Foto: Lars Poulsen, AP/Scanpix Vis mer

(Dagbladet): For halvannen uke siden freste den tyske avisa Bild mot at Ståle Solbakken ikke skulle være med fra første dag av sesongoppkjøringen til Köln.

Men nå er han på plass sammen med assistent Bård Wiggen som han har med seg fra FCK. Slik forklarer Wiggen den seine starten i ny klubb overfor Dagbladet:

- Historien er som følger: Vi hadde en lenger sesong enn dem, og gikk ut i ferie seinere enn de gjorde. Vi hadde behov for den ekstra uka, i tillegg til at vi hadde lagt planer og gjort noen avtaler. Det var bakgrunnen.

Men trønderen tror avisoppslaget sier noe om behovet han og Solbakken kan ha for å verne seg selv fra presset og trykket som venter dem.

- Jeg tror vi kommer til å trenge både øreklokker og skylapper, sier han.

Mer moderne oppkjøring Rent fotballfaglig er han godt fornøyd med oppstarten med den nye spillergruppa.

- Vi hadde en veldig fin treningsøkt i dag, med mye ball, god innsats og god intensitet. Vi trener oss ikke ihjel, men har en fornuftig intensitetsstyring. Vi skal bruke god tid på å komme i form, og bygge stille og rolig opp.

- Vil spillerne merke store endringer i oppkjøringen?

- Ikke for å si noe stygt om trenerne som har vært her tidligere, men i den tyske kulturen trener man gjerne tøft og hardt, og med mange økter med masse løping. Jeg håper vi kan bidra med en mer moderne form for oppkjøring, spesielt for å unngå skader. Det er flere måter å komme i form på. Vi vil ha veldig kontroll med intensiteten så vi ikke pådrar oss skader, for det er drepen. Det er et treneransvar å unngå skader, sier Wiggen.

Pressekonferanse på tysk Språket er en annen utfordring. Solbakken beklaget at han snakket engelsk - og lovet å lære seg tysk - da han ble presentert 17. mai. Fortsatt er det behov for noen engelske gloser.

- Det ble en kombinasjon av tysk og engelsk i starten. Verken jeg eller Ståle er helt blanke, vi skjønner stort sett hva de sier. Allerede første dagen (i går) lærte vi oss noen ord vi ikke kunne da vi kom ned. Det viktigste er det som skjer på treningsfeltet, og det er mange som behersker engelsk. Deriblant alle trenerne. Det går på haltende tysk og bra engelsk foreløpig, men vi gjør oss forstått, sier Wiggen.

Og legger til:

- Ståle hadde en pressekonferanse på tysk her i stad.

Supporterne følger også med ringside - enda sesongavkjøringen har startet så avsidesliggende som det er mulig å få det i et land med en befolkning på over 80 millioner mennesker.

- Vi er langt oppe i Nord-Tyskland, men det er overraskende mye supportere som har kommet for å se på. Det var sikkert 50 Köln-fans på treningen, og det synes jeg er imponerende. Vi er på en øy som nesten er ubebodd om vinteren, da er det 250 mennesker her. Om  sommeren er det langt flere, men det finnes ikke kjøretøy her. Vi tok ferje og deretter et lite tog for å komme hit.