ANDRE FORUTSETNINGER: Jan Jönsson var ikke forberedt på at så mange etablerte spillere skulle forlate Rosenborg før han i det hele tatt hadde første arbeidsdag i Trondheim.Foto: Ole Morten Melgård
ANDRE FORUTSETNINGER: Jan Jönsson var ikke forberedt på at så mange etablerte spillere skulle forlate Rosenborg før han i det hele tatt hadde første arbeidsdag i Trondheim.Foto: Ole Morten MelgårdVis mer

- Vi kommer til å trenge tid, men vi vil få betalt

Rosenborg-trener Jan Jönsson om fortid, nåtid og framtid, kritikk, forventninger og forhåpninger.

Følg tippeligarunden direkte i fotballstudio fra kl. 18.00.

TRONDHEIM (Dagbladet): De henger der fortsatt, vendt ut mot Klæbuveien, de todimensjonale gjengivelsene av Per Ciljan Skjelbred og Steffen Iversen. 15 meter høye påminnelser om en ikke spesielt fjern fortid. En fortid da norsk klubbfotballs flaggskip i større grad enn noen gang tidligere levde opp til strofen «for ingen banker RBK».

Fra Jan Jönsson, Stabæk og Rosenborg til slutt fant den løsningen alle parter kunne leve med i fjor høst, til han hadde sin første arbeidsdag på «Brakka» på Lerkendal over nyttår, hadde flere av grunnpillarene i mannskapet som tapte én av 60 seriekamper i 2009 og 2010 forsvunnet, mens den påtroppende RBK-sjefen satt maktesløs på oppsigelse på Fornebu.

Etter lite overbevisende 0-0 i det første av to playoff-oppgjør mot kypriotiske AEK Larnaca, kan kapittelet om 2011-sesongen i Rosenborg-historien kanskje ferdigskrives allerede i løpet av de nærmeste dagene. På perrongen står både tippeligatoget og europaligatoget klare til avgang. Turer til Haugesund og Kypros avgjør om Jönsson og Rosenborg vil være ombord.

Dagbladet møter en avslappet Jönsson på treningsfeltet på Lerkendal i forkant av det som trolig blir noen av de tøffeste dagene han har hatt i sitt yrkesaktive liv for en prat om fortid, nåtid og framtid. Kritikk, forventninger og forhåpninger.

- Har du noensinne i ditt fotballiv stått overfor en tøffere uke enn det som er i vente nå?

- Jeg er fullstendig klar over at det blir en intensiv og avgjørende uke: Helt avgjørende for som om vi skal inn i Europa League eller ikke. Jeg ser en tendens til at tingene blir sett på som nattsvart, og at et 0-0 resultat på hjemmebane, med jublende kyprioter på banen og tribunen etter kampen, brukes som som om kampen er avgjort. Men i mitt hode og i spillernes hoder er den ikke det, selv om vi regner med tøffere motstand der nede, og et bedre Larnaca enn på torsdag. Da var de veldig bevisste på å bryte ned tempoet. Innledningen på kampen var bra, og vi skaper et visst trykk tidlig, men vi blir for lite intensive og temposvake etterpå, sier Jönsson.

- Du har vært ute en vinternatt før, men du har mange unge spillere uten rutine. Hvordan forbereder du dem på oppgavene som er vi vente?

- Jeg har forsøkt å løfte opp stemningen litt med å vise dem positive bilder fra kampen på torsdag. Innledningen på kampen var bra, og vi skapte et visst trykk tidlig, men vi ble for lite intensive og temposvake etterpå. Det er riktig at det er flere nye, yngre brikker som har kommet inn, og det er et spørsmål om hvor raskt de faller på plass, og hvor mye tynges av det som kan se nattsvart ut. Jeg ser muligheter, og det gjør spillerne også foran returen. Før returen har vi en viktig seriekamp borte mot Haugesund som vi er sugne på å vinne. Det må vi være, for Haugesund er et bra fotballag. Det blir rotasjoner på laget, enten vi vil det eller ikke med skader og utestengelser. Jeg velger å tro at det er noe positivt, for da kommer det inn nye, friske bein. Det er mange i år, som vi har belastet for tøft, og det kan være med å bidra til at vi svinger i prestasjonene. Vi gjør noen bra matcher, og så er det noen kamper som er delvis bra, hvor vi innleder godt, men faller ned på nivå. Det kan ha noe med for høy belastning på enkelte å gjøre, og da særlig de yngre.

- Du snakker om et godt toppnivå, men et for lavt bunnivå og for store svingninger i prestasjonene. Det styrker vel en hypotese om at Rosenborg er ungt og spennende, men uferdig?

- Det kan vi nok erkjenne. Men vi tror på det vi holder på med, og vi tror på de nye brikkene i laget. Vi vil selvfølgelig helst at både de yngre og de nye brikkene skal fungere med én gang, og det er et trykk på både meg og laget at det at skal det. Det strever vi etter. Men så enkelt er det imidlertid ikke. Vi trenger tid.

- Er du og Rosenborg-ledelsen på bølgelengde i tankegangen om at dette prosjektet krever tid?

- Definitivt. Jeg føler jeg absolutt har tryggheten fra ledelsen.

- I motsetning til årets gjennombruddsmenn som Jonas Svensson, Simen Wangberg og Mushaga Bakenga, hadde fjorårets komet Markus Henriksen rutinerte spillere som Steffen Iversen, Anthony Annan, Per Ciljan Skjelbred, Kris Stadsgaard og Vadim Demidov å lene seg på. De er borte. Er det sånn at Rosenborg har for mange unge spillere, som alle har blitt nødt til å bli voksne litt for fort?

- Jeg forstår spørsmålet. Og det er mulig at du framfører et faktum. Men jeg unnviker å prate for mye. Jeg spiller med det laget jeg tror på, og som jeg skal ha tro på. Da blir det et press på eksempelvis Markus (Henriksen) at han må være der hele tida. Det er klart at litt fort har det gått for mange.

- Apropos Markus Henriksen: Han surfet på medgangsbølge i hele fjor. I år er han nødt til å være en bærebjelke i dette unge laget og fått det tøffere?

- Yes. Det blir ytterligere belastning på ham. Bare se på Markus på torsdag: Da var han litt matt i kroppen. Det er klart det ligger en belastning på ham. Derfor skal vi se til at han får i seg riktig kost og riktig drikke slik at han kan prestere igjen.

- I Trondheim vil man alltid leve med et resultatkrav hengende over seg, men med mye ungt og spennende: Ligger fundamentet for framtidig suksess på plass?

- Det tror jeg at dette kommer vi til å få betalt for litt seinere. De nye brikkene kommer til å smelte inn og bli bedre og bedre. Det er mulig at det er for mange etablerte spillere som har forsvunnet på en gang, men alt det der styrer man ikke over. Man skal være så godt i forkant som man kan, og vi vet og ser at når det fungerer, fungerer det ganske bra. Akkurat nå svinger det for mye i kamper og mellom kamper.

- Hva slags typer er det dette laget savner - både på og utenfor banen - for å bli et stabilt topplag igjen.

IKKE BUNDET: Jan Jönsson minnes om Rosenborgs stolte tradisjoner hver gang han setter sin fot på «Brakka», men føler likevel at han har det handlingsrommet han trenger for å sette sitt eget stempel på klubben.Foto: Ole Morten Melgård
IKKE BUNDET: Jan Jönsson minnes om Rosenborgs stolte tradisjoner hver gang han setter sin fot på «Brakka», men føler likevel at han har det handlingsrommet han trenger for å sette sitt eget stempel på klubben.Foto: Ole Morten Melgård Vis mer

- Det er viktig med karakter, og det synes jeg vi har fått inn. Videre er det viktig med spilleintelligens og å skape en felles spilleforståelse. Nøkkelen er at alle tenker fotball på samme vis. Når alle drar i samme retning, får man til slutt et bra offensivt mønster.

- Når du går inn på «Brakka» får du konstante påminnelser om fortida i form av pokaler, diplomer og gamle klubblegender som sitter der. Føler du deg litt bundet av de sterke tradisjonene som er i Rosenborg?

- Nei, det gjør jeg ikke. Det er helt OK, og det er sjelen i klubben. At «Brakka» er fylt med flotte pokaler fra historien, er bare fint. Men vi ønsker å tenke framtid i det vi holder på med nå. Det er viktig. Jeg er opptatt av å utvikle spilleideene - ikke bare det offensive, men også et trygt forsvarsspill. Vi har fortsatt mye å jobbe med, men dype magefølelsen er fortsatt positiv med tanke på de yngre som kommer opp og de nye vi har fått på plass. Det lover godt for framtida.

- Sett i ettertid: Det har ikke akkurat blitt den samme trenerjobben du takket ja til i fjor høst?

- Det  er bare å konstatere at det var mange etablerte spillere som forsvant på en gang,  og dermed kom det mange nye inn, som raskt måtte bære det ansvaret det er å spille for Rosenborg. Det får vi ikke gjort noe med nå, men det kan være bra for framtida. Kan vi si det sånn?

- De aller, aller fleste ser på deg som en gentleman og en good guy i norsk fotball. Men er du tøff nok mot spillergruppa?

-  Jeg er tøff nok, men det er en balansegang. Men hvor tøff skal jeg være mot de yngre og nyetablerte? Hvilken kravprofil skal jeg sette? Det viktigste i den situasjonen vi er i nå, er at man er klar og tydelig: Hvor vi vil og hvor vi skal. De yngre, de etablerte og de nye brikkene som kommer inn må alle involveres. Man trenger en del indiviuelle samtaler, og en del gjennomganger med laget i plenum, som etter Larnaca-kampen, der alle er med og får en forståelse av hva vi streber etter.

- Føler du kritikken Rosenborg og du har fått som urettferdig?

- Det er innenfor hva jeg kan leve med, og det er faktisk noe jeg setter pris på. Selv om ikke alt er realistisk kritikk, er det fint for meg. Jeg forstår at sånn må det være, for historien har vist at trykket er stort her i Trondheim. Det er litt derfor man ønsker å være her også. Det meste, om ikke alt, er realistisk kritikk. Jeg har innfunnet meg at dette må jeg være med på, og det må spillerne også. Da må vi kanskje beskytte hverandre eller si til hverandre at det ikke er så helsvart som det det høres ut som en gang i blant. Klubbhistorien for 2011 skrives ikke før torsdag kveld på Kyrpos i neste uke. Da skal vi summere opp og håpe at vi fortsatt er med i Europa League..

- Men skulle dere ikke klare verken det eller medalje i Tippeligaen, vil 2012 bli en mellomsesong, og det blir fort kostbart for en klubb av deres størrelse?

- Det vil man unngå når man heter Rosenborg, ja.

- Går kritikken inn på deg?

- Det går inn på meg, men ikke sånn at det skader eller sårer meg. Jeg forstår at det er trykk og at det er forventninger, så får vi selv se hva som er realistisk: Hvor bra er det nå? Hvor bra kan det være om en uke, en måned eller neste år? Når såpass mange yngre har fått spilletid: Betyr det noe for framtida? Svaret på det er sikkert ja.

- Føler du at du har måttet svare for kritikk du strengt tatt ikke er rett mann til å svare på og ikke har vært herre over?

- Man må alltid se på det som om man kan gjøre noe med det, og at man må strebe etter å få gjort det. 

- Det er mange gode kontringslag i europeisk klubbfotball, men det er ytterst få som jevnlig klarer å spille ut etablerte forsvar. Hvordan får man gjort noe med det på bare noen dager når det trolig blir mye av det samme mot Larnaca?

- Det kan det bli, men det kan også bli et litt mer åpent og offensivt Larnaca. Men til og med på torsdag, så har vi bilder på at vi har sjanser, tar dem og gjør det bra inntil den siste touchen. Det er noe å ta med seg. Veldig mye kommer til å komme mot etablert, hvor vi i blant kommer til, men hvor vi ikke får den bredden og de innleggssituasjonen som vi pleier og som vi vanligvis er gode til. Vi møtte en godt forberedt motstander, men jeg ser muligheter i en litt åpnere kanp enn på torsdag. Så streber vi etter å beherske å kunne spille ut og åpne et etablert forsvar. Det møter man også på Tippeligaen, og det har vi klart å gjøre bedre enn vi gjorde på torsdag.

- Er kampen mot Haugesund en god forberedelse?

- Haugesund er et godt lag, og ikke noe ekstremmannskap som legger seg med alle mann på egen halvdel og er fornøyde med det. De kommer nok til å være friske. Tighte i forsvarsspillet, men ganske offensive også. Jeg ser på det som en god gjennomkjøring før returen.

- Vil dere foreta dere noe på overgangsmarkedet før vinduet stenger?

- Vi har fullt fokus på Haugesund og på returkampen mot Larnaca, samtidig som vi fortsatt er i august. Det betyr at det kan forsvinne noen, selv om risikoen er liten. Da kan det hende at vi fyller på med noen.

SKUFFENDE RESULTAT: Jan Jönssons Rosenborg skapte lite i et gjesp av en 0-0 kamp mot kypriotiske Larnaca torsdag. RBK-sjefen har mye å rette på før returen neste torsdagFoto: Ned Alley / Scanpix .
SKUFFENDE RESULTAT: Jan Jönssons Rosenborg skapte lite i et gjesp av en 0-0 kamp mot kypriotiske Larnaca torsdag. RBK-sjefen har mye å rette på før returen neste torsdagFoto: Ned Alley / Scanpix . Vis mer