PANELET: Frode Hestnes fra Antidoping Norge, professor i idrettsfysiologi, Jostein Hallén, professor Verner Møller, og TV 2s sykkelekspert, Mds Kaggestad, møttes til dopingdebatt på Norges Idrettshøyskole i dag. For ordens skyld, de tre andre i panelet delte ikke Møllers oppfatning av effekten av antidopingarbeidet. Foto: John Rasmussen/Dagbladet
PANELET: Frode Hestnes fra Antidoping Norge, professor i idrettsfysiologi, Jostein Hallén, professor Verner Møller, og TV 2s sykkelekspert, Mds Kaggestad, møttes til dopingdebatt på Norges Idrettshøyskole i dag. For ordens skyld, de tre andre i panelet delte ikke Møllers oppfatning av effekten av antidopingarbeidet. Foto: John Rasmussen/DagbladetVis mer

- Vi konkurrerer mot land som ikke vil være best i antidoping, de vil være best i idretten de driver

Dansk professor i strupen på antidopingkampen.

SOGNSVANN (Dagbladet): Studentene ved Norges Idrettshøyskole i Oslo arrangerte i ettermiddag en dopingdebatt, der de blant annet inviterte den danske professoren Verner Møller til debatt om antidopingens kår i dag.

Etter at aktørene i panelet var enige om at det fortsatt gjenstår masse i antidopingarbeidet, var Møller nådeløs mot dem som rår over antidopingarbeidet i dag.

- Vi har fått innført en situasjon der våre utøvere ikke lenger kjenner vilkårene for idretten de konkurrerer i, sa Møller, og mente at dersom påstanden om at idretten har blitt renere de siste årene er riktig, må det bety at gapet fram til dem som jukser er enda større i dag enn da jukset var mer utbredt.

Altså at jo renere sporten blir, jo mer fordelaktig blir det å slippe unna med juks. Og siden alle er enige om at det fortsatt er mulig, til og med ganske enkelt, å slippe unna, blir idretten som så mer og mer urettferdig.

Ekstremt fordelaktig å bli nummer én
Og at de nordiske landene er best i klassen i antidopingarbeidet gjør situasjonen enda verre for utøverne i våre land. Siden hele ideen med idrett er å vinne, vil de som forfølger den ideen helt ut også være dem som tar sjansen på å dope seg.

Som kjent er det bare et fåtall av landene i verden som har et velutviklet antidopingarbeid gjennom sine nasjonale byråer. Vi legger med andre ord ekstra hindringer i veien for våre utøvere som jakter på å bli nummer én, mener Møller.

- Vi konkurrerer ikke mot land som ønsker å være verdensmestre i antidoping. Vi konkurrer mot land som vil være verdensmestre i den idretten de driver, sier Møller, og lanserer også løsningen på problemet:

Ta bort den ekstreme økonomiske fordelen ved å vinne.

Ikke frislipp
- Det er fordi vi legger alt for mye vekt på seieren at vi har dette problemet i idretten. Dersom vi hadde fordelt pengene jevnt til alle som fikk være med å konkurrerer, ville utøverne stått igjen med hederen og æren å kjempe om. Sånn som det er nå ligger det ofte et par millioner i potten til vinneren av en stor konkurranse, og titalls millioner i inntekter i etterkant, mens dem som bare deltar hever en årslønn på 500 000, sier Møller til Dagbladet.

For det å slippe doping helt fritt vil heller ikke være en løsning, mener han.

- Nei, da ville det blitt en konkurranse mellom atletene om hvem som kunne dope seg mest, og da ville de dødd av det. Vi ønsker jo en rettferdig og sunn toppidrett, så kanskje antidopingarbeidet burde konsentrere seg mer om at utøverne beholder helsen, enn å sørge for at de er kjemisk frie for visse midler i kroppen.