Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Vi kunne dø når som helst

Den svenske fotballspilleren Mohammed Saeid åpner opp om rasismen han har møtt i løpet av karrieren.

RASISME: Den svenske fotballspilleren Mohammed Saeid åpner opp om rasismen han følte under sin tid i USA. Foto: AP Photo/David Zalubowski
RASISME: Den svenske fotballspilleren Mohammed Saeid åpner opp om rasismen han følte under sin tid i USA. Foto: AP Photo/David Zalubowski Vis mer

Etter at George Floyd ble drept av en politimann mandag har protestene i USA vært voldsomme. I et Twitter-innlegg forteller den svenske fotballspilleren Mohammed Saeid om sine opplevelser med rasisme i USA.

Saeid som har vært innom flere klubber i MLS skriver at han innså urettferdigheten i landet da en trener spurte om hvor mange ganger han hadde blitt stoppet av politiet. Da Saeids «ti ganger eller mer på ett år» ble sammenliknet med trenerens null ganger forstod han hvor ille det faktisk var.

I et intervju med Expressen lørdag forteller 29-åringen at målet med innlegget var å få folk til å begynne å lytte til de som har blitt utsatt for rasisme.

- Når man snakker om rasisme forsøker man å gå rundt problemet i stedet for å håndtere det. Det er vanskelig å håndtere fordi det er en så stor greie, men det første man kan gjøre er å lytte til folk som har blitt utsatt for rasisme, sier Saeid til Expressen.

«Er du virkelig svensk?»

I innlegget skriver midtbanespilleren om en hendelse på en flyplass hvor han hadde fått bagasjen sin gjennomsøkt for så å måtte bevise at han kunne prate svensk.

«Er du virkelig svensk?», spurte sikkerhetspersonellet på flyplassen i Amsterdam. «Hva mener du?», svarte Saeid. Vaktene trodde ikke på ham og de hentet en svensk politimann som kunne godkjenne ham.

«Nå vet jeg veldig godt at dette ikke hadde skjedd med en hvit person, men det skjedde meg meg siden jeg er Mohammed Said, en ung, svart mann», skriver han på Twitter.

Siktet på med pistol

Til Expressen forteller Saeid om en annen hendelse fra tiden hans som spiller i Columbus Crew. Han og hans lagkamerat Amro Tarek var på vei hjem fra en bortekamp og klokken hadde passert midnatt. Da ble bilen stoppet av en politipatrulje som lyste inn med lommelykten.

Den blendet Saeid som tok hendene mot ansiktet for å beskytte seg mot det skarpe lyset, men fikk da høre en stemme som ba ham om å ta hendene ut gjennom bilvinduet.

- Men jeg er kort og kunne ikke få ut hendene mine slik at han kunne se dem, forteller Saeid.

Svensken forteller at de verken hadde kjørt for fort eller at det var noen problemer med bilen. Lagkameraten Tarek var på lån fra Real Betis og gikk ut av bilen for å prate med politiet.

- Da så vi at han hadde lommelykten i en hånd og i den andre hånden hadde han en pistol som han siktet på oss med. Da slo det meg at vi kunne dø når som helst. Om vi gjør noenting nå kan han skyte oss, fortsetter 29-åringen.

Til slutt fikk Saeid vist frem førerkortet og han kom unna hendelsen med bøter for en lampe som ifølge svensken fungerte.

- Tenk om jeg hadde vært alene i bilen, tenkte jeg etterpå. Det er mange som opplever sånt og blir redde for å gå ut selv. Ofte filmes det ikke og man får ikke vite om hva som har hendt.

Mohammed Saeid spiller nå i den svenske klubben FK Sirius. Tidligere denne uken fikk svenskene beskjeden om at Allsvenskan kan starte opp 14. juni etter at coronaviruset utsatte den planlagte oppstarten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!