- Vi kunne ha sluppet inn seks

Villa rotet bort muligheten til første hjemmeseier på 15 år.

KAPTEINSMÅL: Manchester United-kaptein Nemanja Vidic (th) sørget for at Manchester United fikk med seg ett poeng fra Villa Park i en kamp der gjestene så ut til å gå mot sesongens første nederlag.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/IAN KINGTON
KAPTEINSMÅL: Manchester United-kaptein Nemanja Vidic (th) sørget for at Manchester United fikk med seg ett poeng fra Villa Park i en kamp der gjestene så ut til å gå mot sesongens første nederlag.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/IAN KINGTONVis mer

(Dagbladet): Aston Villa - Manchester United 2-2.

Aston Villas 3-1 seier over Manchester United 19. august 1995 er mest kjent for Alan Hansens famøse utsagn «You don't win anything with kids», som ni måneder seinere var så til de grader tilbakevist da en gyllen generasjon røde djevler hadde sikret seg «The Double».

Mindre kjent er det kanskje at det var sist gang Villa slo United på eget gress i Premier League-sammenheng. Nærmere å gjøre slutt på den 15 år lange seierstørken enn det de kom i ettermiddag, er knapt mulig å komme.

For Gerard Houlliers mannskap hadde laget til hans gode venn sir Alex Ferguson i kne og vel så det. Da Marc Albrighton fikk æren av å sette den avsluttende touchen til 2-0 på et kontringsangrep fra øverste hylle, virket det ikke bare å gå veien for Villa. Det var «game over» med bare 14 minutter igjen på kampuret mot et tannløst United-lag.

Vraket spissduoen Gjestene hadde for lengst sett faresignalene da Ashley Young både skaffet og scoret på et straffespark etter 72 minutter, men hadde ikke foretatt seg noen taktiske grep.

Før den tid hadde både James Collins og Gabriel Agbonlahor hadde truffet metallet, og Albrighton headet umarkert utenfor fra tre-fire meter før uttellingen og United-byttene kom.

Da vraket Ferguson en svak Javier Hernandez og en marginalt bedre Dimitar Berbatov, og kastet på ungfolene Gabriel Obertan og Federico Macheda.

Noe av det første som skjedde var at trioen Ashley Young, Stewart Downing og Marc Albrighton så ut til å ha avgjøre oppgjøret til sin fordel med klinisk overgangsspill.

- Vi kunne ha sluppet inn seks mål i annenomgangen. De hadde store sjanser og vi hang ikke sammen i det hele tatt. All ære til Villa. De ga oss aldri tid til å bli komfortable med ballen. De tok oss på kontringer igjen og igjen, sier til Sky Sports 2 etter kampen.

Ny Macheda-klassiker United har, på tross av mange uavgjorte kamper, ennå til gode å tape en obligatorisk fotballkamp inneværende sesong. Derfor er det en farlig øvelse å tro at jobben er gjort, selv om ledelsen virker trygg. Man kan med god grunn mistenke vertene for å ha gjort i etterpåklokskapens lys.

Da Federico Macheda fikk fulltreff med en scoring enda vakrere enn den som langt på vei sikret United seriemesterskapet i 2009 mot nettopp Aston Villa, ble ellevill entusiasme erstattet av ubehagelig nervøsitet blant hjemmelagets spillere og supportere.

STRAFFET UNITED: Ashley Young både skaffet og scoret på straffespark.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/IAN KINGTON
STRAFFET UNITED: Ashley Young både skaffet og scoret på straffespark.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/IAN KINGTON Vis mer

Med god grunn, skulle det vise seg. For når du først gir United lillefingeren, tar de begjærlig hele hånda.

- Det er Manchester United, og selv om du leder 2-0 er du aldri trygg. Jeg tror det første målet deres, som var et fantastisk mål, ga dem en solid dose selvtillit, sier Villa-sjef Gerard Houllier til Sky Sports 2 etter kampen.

Kapteinen tok ansvar Fire minutter etter at Macheda tente håpet, hadde gjestene kjempet seg tilbake. En til da anonym og grinete Nani fikk nødvendig med plass på seg til å sikte inn innleggsfoten, og traff perfekt med forsøket på plukke opp en medspiller på bakre stolpe.

Kaptein Nemanja Vidic kom stupende fram og headet på akrobatisk vis inn 2-2, som gjør at Villa må vente minst enda en sesong på å komme den elendige hjemmestatistikken til livs.

Faktisk kunne Villa endt opp fullstendig tomhendte da de mistet fullstendig piffen etter utligningsmålet. Fergusons siste taktiske trekk var å dytte inn den høyreiste midtstopperen Chris Smalling som oppspillspunkt, noe som ga granittblokkene James Collins og Richard Dunne noe å bryne seg på i luftrommet.

Sluttspurten fra United ledet blant annet til to gode muligheter for Gabriel Obertan, men vertene slapp med skrekken.

KONTRET I SENK: Marc Albrighton avsluttet et mønsterangrep til 2-0 til Aston Villa. Da så det lyst ut for vertene.Foto: SCANPIX/ AP Photo/Simon Dawson
KONTRET I SENK: Marc Albrighton avsluttet et mønsterangrep til 2-0 til Aston Villa. Da så det lyst ut for vertene.Foto: SCANPIX/ AP Photo/Simon Dawson Vis mer