Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Vi kunne ikke reddet beinet uansett

Den norske legen som opererte Matthias Lanzinger avviser den østerrikske kritikken.

(Dagbladet.no) Matthias Lanzinger fikk i dag deler av beinet amputert ved Ullevål universitetssykehus etter det stygge fallet i Kvitfjell på søndag.

Det siste døgnet har det kommet massiv kritikk av arrangøren fra det østerrikske alpinmiljøet. Kvitfjell får kritikk for at det ikke sto et ambulansehelikopter i bakken og at det derfor tok så lang tid før han kom seg til sykehus.

- Det legene har sagt til oss, er at logistikken vår ikke bidro til å forverre situasjonen, sier Svein Mundal, ansvarlig for konkurransen til Dagbladet.no.

Som i trafikkulykker

Dette bekrefter også sjefsoverlege ved Olympiatoppen, Lars Engebretsen. Han bisto den østerrikske eksperten Thomas Hölzenbein under operasjonen i formiddag. Lanzinger kom til Ullevål søndag ettermiddag - og er operert flere ganger.

- Pasienten kom til oss i god tid, i forhold til det som statistisk sett gir oss gode sjanser til å redde beinet. Men skadene hans var så alvorlige at det ikke var mulig å redde beinet, sier Engebretsen til Dagbladet.no.

Professoren i ortopedi forteller at skadene var så store siden fallet skjedde i så stor hastighet. Tidligere i dag fortalte Engebretsen at slike skader likner mye det han har sett i forbindelse med trafikkulykker.

Det største problemet var at blodårene var røket tvers av, og da stoppet sirkulasjonen under bruddstedet.

FRAKTES NED BAKKEN: Det østerrikske skiforbundet mener Kvitfjell-arrangøren burde hatt et ambulansehelikopter i beredskap, slik at Matthias Lanzinger kunne blitt heist opp fra bakken og fløyet rett til sykehus. Foto: KNUT FALCH/SCANPIX
FRAKTES NED BAKKEN: Det østerrikske skiforbundet mener Kvitfjell-arrangøren burde hatt et ambulansehelikopter i beredskap, slik at Matthias Lanzinger kunne blitt heist opp fra bakken og fløyet rett til sykehus. Foto: KNUT FALCH/SCANPIX Vis mer

- Sjokkerende

Bundeskansler og sportsminister Alfred Gusenbauer var tidligere i dag ikke nådig i sin kritikk av Kvitfjell-arrangøren.

- Mangelen på sikkerhet var sjokkerende. For meg er det uforståelig at et verdenscuprenn kan ha så dårlig sikkerhet, sier han.

Kirurg Artur Trost, som opererte Hermann Maier i 2001, mener at ikke bare ett, men to, redningshelikoptre bør stå i beredskap.

- Det bør alltid være to helikoptre i bakken, for å ha sikring hvis ett er i bruk og det skjer en ny ulykke, mener Trost, som er tilknyttet Det østerrikske skiforbundet.

- Jeg har registrert kritikken, og det jeg kan si, er at vi har handlet som forutsatt. Også den østerrikske legen fulgte transporten, sier Mundal.

image: - Vi kunne ikke reddet beinet uansett
image: - Vi kunne ikke reddet beinet uansett
HELIKOPTER-KRITIKK: Arrangøren får kritikk av det østerrikske alpinmiljøet for å ikke ha hatt god nok beredskap. Her fraktes Lanzinger fort fra bakken i et sivilt helikopter.
KOMPLISERTE SKADER: Den østerrikske spesialisten Thomas Hölzenbein og Olympiatoppens Lars Engebretsen opererte Matthias Lanzinger. De ble nødt til å amputere foten hans.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media