- Vi kunne vært bedre uten Kjartansson

Kjetil Rekdal med overraskende uttalelser om både Tippeligaens toppscorer og gamleklubben AaFK.

RETURNERER: Kjetil Rekdal vender tlbake til sin tidligere hjemmebane i Ålesund i kveld.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
RETURNERER: Kjetil Rekdal vender tlbake til sin tidligere hjemmebane i Ålesund i kveld. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): I dag returnerer Kjetil Rekdal til sin tidligere hjemmebane Color Line Stadion i Ålesund.

Sidene partene skilte lag har mye skjedd. AaFK fikk i fjor tak i storscoreren Rekdal så lenge etterlyste i sunnmørsklubben, men i år er det den tidligere Tyskland-proffen som har kunnet glede seg over en toppscorer i laget.

Med utrolige 25 scoringer har Vidar Örn Kjartansson skutt VIF til en foreløpig 6. plass på tabellen. Ned til Bodø/Glimt på 13. plass er det imidlertid bare sju poeng.

- Hvor hadde Vålerenga vært uten Kjartansson?

- Det er naturligvis vanskelig å svare på. Man kan ikke trekke fra Kjartanssons 25 mål og si at slik hadde VIF vært uten han. Det høres kanskje litt sykt ut, men vi kunne like godt ha vært bedre uten Kjartansson, sier Kjetil Rekdal til Dagbladet, før han utdyper:

- Uten Kjartansson hadde vi spilt på en annen måte og hatt mer fokus på det defensive. Det er vanskelig å si hvordan det ville ha slått ut, men det hadde nok vært både plusser og minuser. Men nå spiller vi i hvert fall offensiv og attraktiv fotball, noe som supporterne liker. Det er stas å høre at folk synes det er gøy å se på VIF, forteller Vålerenga-treneren.

Vil ikke selge Selv om Rekdal ikke tror at VIF er like avhengig av Tippeligaens toppscorer som mange andre, er han klar på at han vil bygge laget rundt islendingen.

- Intensjonen vår er at vi vil beholde Kjartansson. Vi ønsker ikke å selge han eller noen andre nøkkelspillere. Man kan naturligvis ikke garantere noe i fotball, men vi ønsker å bygge laget videre, forteller 45-åringen.

- Samtidig ønsker vi å utvikle toppspillere til de store ligaene, slik som Molde og Godset har hatt suksess med. Men de har en helt annen bredde enn vi har. Om vi selger et par spillere, blir vi kraftig svekket, mener den tidligere AaFK-treneren.

- AaFK har samme forutsetninger som Odd og Molde I kveld møter han gamleklubben i et oppgjør han ikke mener medfører noen spesielle følelser.

- AaFK er bare en konkurrent. Det betyr ikke noe ekstra for meg å møte dem, selv om andre prøver å fremstille det som det. Jeg synes det er positivt at de har kommet seg vekk fra nedrykksgjørma. Tippeligaen trenger AaFK. Det er et lag med pondus og engasjement og som har to cupgull og flere sesonger i Europa League. På samme måte trenger vi Brann i Tippeligaen.

- Potensialet i AaFK er stort. De har forutsetningene for å gjøre det samme som Odd og Molde har klart i år. Det er ingen grunn til at AaFK ikke skal klare det samme. Men da trenger de full klaff over tid, mener Rekdal.

I fjor høst hadde han ikke trodd at VIF ville være foran AaFK på tabellen.

SYKT: Kjetil Rekdal skjønner at det kan høres sykt ut, men utelukker ikke at VIF kunne vært enda bedre uten Tippeligaens suverene toppscorer, Vidar Örn Kjartansson (nærmest).
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
SYKT: Kjetil Rekdal skjønner at det kan høres sykt ut, men utelukker ikke at VIF kunne vært enda bedre uten Tippeligaens suverene toppscorer, Vidar Örn Kjartansson (nærmest). Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

-  Nei, da ville jeg sagt at det ville vært rart om VIF skulle havne foran AaFK på tabellen. Men i vinter forandret dette seg. AaFK tapte alt, mens vi fremstod langt mer robuste, sier VIF-treneren.

Har budsjettert med 6. plass Om AaFK skulle slå VIF i kveld, vil tangotrøyene plutselig kun være ett poeng bak VIF. Rekdal bedyrer likevel at han ikke har noen personlige ambisjoner om å føre elevene sine foran gamleklubben på tabellen.

Å beholde 6. plassen er likevel svært viktig for Rekdal.

- Før sesongen tenkte jeg at vi ville havne mellom 6. - 10. plass om vi unngikk skader. Vi var tøffe og budsjetterte med 6. plass i år, så vi vil veldig gjerne sikre den plasseringen. Vi trenger de kronene vi kan få med vår økonomi.

- Vi har jobbet knallhardt, kuttet kostnader og snudd en negativ kurve. Det går i rett retning. Vi har blitt et bedre fotballag med en attraktiv måte å spille på og en ung og sulten spillergruppe, sier Rekdal.

Han fremhever først og fremst de nye fjesene i årets Vålerenga-lag.

-  Både Kjartansson, Zahid, Lindkvist og Heltne Nilsen har sin første sesong på dette nivået og har tatt Tippeligaen med storm. Om vi kan gjøre det samme igjen neste år og treffe med spillerkjøpene på ny, kan det bli meget bra.

- De fleste trodde at vi skulle rykke ned. I stedet har vi scoret tredje mest, fått frem eliteseriens toppscorer og det mest spennende fotballtalentet etter Martin Ødegaard i Zahid. Vi har gjort en god jobb, men den er langt ifra ferdig, avslutter Rekdal.

FORTID: Kjetil Rekdal førte AaFK til to cupgull. I kveld møter han Michael Barrantes og sine tidligere elever i sunnmørsklubben.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
FORTID: Kjetil Rekdal førte AaFK til to cupgull. I kveld møter han Michael Barrantes og sine tidligere elever i sunnmørsklubben. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer