KAN ALDRI AVSKRIVES: Follos cuphelter er på vei til å utrette nok et fotballmirakel. Fra å ligge åtte poeng bak sikker plass for fire serierunder siden, vil de redde fortsatt eksistens i Adeccoligaen med seier til helga. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
KAN ALDRI AVSKRIVES: Follos cuphelter er på vei til å utrette nok et fotballmirakel. Fra å ligge åtte poeng bak sikker plass for fire serierunder siden, vil de redde fortsatt eksistens i Adeccoligaen med seier til helga. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

- Vi lå i beste fall i skiboksen. Nå sitter vi bak rattet

Cupheltene fra Follo på vei til å klare det «umulige» - igjen.

||| (Dagbladet): Åtte poeng opp til sikker plass og bare fem runder igjen å spille.

Det var det mildt sagt dårlige utgangspunktet for cupfinalist Follo i Adeccoligaen for bare 26 dager siden. Et nedrykk virket med andre ord uunngåelig, men er det én ting både Rosenborg og Fotball-Norge har lært denne høsten, er det at man ikke kan avskrive Follo.

Siden 1-1-kampen mot Sogndal 6. oktober har cupheltene tatt 10 av 12 poeng, krøpet vekk fra jumboplassen og opp i rygg på Sandnes/Ulf, som er det siste laget på trygg plass.

Kan avgjøre alt selv
Matchballen kommer mot Moss kommende søndag. Med seier vil Follo holde seg i divisjonen - med uavgjort eller tap er det Sandnes/Ulf som kan juble for fornyet Adecco-eksistens.

- Nå sitter vi plutselig bak rattet. Tidligere har vi i beste fall ligget i skiboksen. Vi skal vinne den kampen på søndag, sier trener Hans-Erik Eriksen til Dagbladet.

- Det kunne vært verre enn å møte et lag som allerede har rykket ned?

- Det var dine ord. Jeg orker ikke å bruke mange tanker på Moss, men det at de er nede kan slå begge veier. Men er vi så modige og gode som vi har vært i det siste, har vi en god sjanse uansett, sier han.

- Hadde overhodet ikke gitt opp
Etter cupbragden mot Rosenborg kunne det virke som om Follo fikk en utladning. I den påfølgende seriekampen tapte de 1-5 borte mot Bryne, etterfulgt av 0-1 hjemme mot Ranheim.

Poengsankingen startet i den nesten hjemmekampen mot serieleder Sogndal, men hederlige 1-1 var likevel ikke mer enn at situasjonen var kritisk.

- Hvis du skal være ærlig: Hadde dere så godt som gitt opp å holde plassen?

- Jeg opplever ikke det. Men vi skjønte jo viktigheten av å ta tre poeng så fort som mulig. Det tok vi i den neste kampen mot Strømmen, som var en helt avgjørende kamp. Akkurat som de neste har vært det samme, sier trener Eriksen.

Keeperveteran Glenn Arne Hansen er av samme oppfatning.

- Vi hadde overhodet ikke gitt opp. Jeg har vært med på å komme tilbake fra langt verre ting enn dette opp gjennom årene. Det gjelder å se litt bak resultatene, vi følte vi hadde fått dårlig betalt. Vi så hvilke lag vi hadde igjen, og skjønte at vi hadde muligheter. Men vi har vært heldig som har fått den nødvendig hjelpen fra andre, selv om det hadde vært rart hvis Sarpsborg og Fredrikstad plutselig skulle begynt å tape for lagene rundt oss, sier han.

Thrilleren fra 96 overgår alt
- Kan du fortelle om den gangen du var med på å redde plassen fra et verre utgangspunkt?

- Det var i 1996 med Strømsgodset. Alt gikk mot oss før den siste runden, vi tapte hjemme mot Moss i den nest siste runden, og de jublet som om de hadde vunnet seriegull og cupen. Borte mot Start måtte vi vinne stort, samtidig som Moss og Vålerenga ikke måtte vinne. Like før slutt så alt mørkt ut, men så snudde kampene både på Ullevaal (Vålerenga tapte 2-3 mot Stabæk) og på Melløs (Moss spilte 2-2 mot Kongsvinger). Mange minutter på overtid i vår kamp scoret Krister Isaksen igjen slik at vi vant 6-2 og holdt plassen. Moss og Vålerenga rykket ned, sier Hansen.

Nå er utgangspunktet atskillig lysere:

HAR OPPLEVD LANGT VERRE: Glenn Arne Hansen sier utgangspunktet Follo har hatt var mye bedre enn det han opplevde med Strømsgodset i 1996. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
HAR OPPLEVD LANGT VERRE: Glenn Arne Hansen sier utgangspunktet Follo har hatt var mye bedre enn det han opplevde med Strømsgodset i 1996. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

2-0-seier mot Strømmen, 1-1 mot Sarpsborg, 2-0-seier mot Tromsdalen og 2-0-seier mot Mjøndalen har ført Follo fram til en posisjon der de altså kan avgjøre alt selv. De ligger fortsatt under streken, men fordi Sandnes/Ulf har spilt sin siste kamp (skulle egentlig møtt Lyn i siste) smetter de altså forbi med seier.

- Ikke et mirakel
14. november spilles cupfinalen, og trener Eriksen er lei av spørsmål om hva han foretrekker hvis han kunne velge: Seier i cupfinalen eller å holde plassen i Adeccoligaen.

- Det er så mange som spør meg om det, men jeg forstår ikke det spørsmålet. Noen må forklare meg det.

- Man sikter kanskje til at cupfinaleseier vil bli husket for all framtid, mens det å rykke ned fra Adeccoligaen uansett snart vil være glemt?

- Jeg tror nok opplevelsen av å vinne en cupfinale vil bli husket i mange år framover, men vi vil ha greie begge deler: Både å slå Strømsgodset og overleve i Adecco.

- Hva har skjedd med laget siden snuoperasjonen startet?

- Gruppa har modnet i løpet av sesongen. Vi har en veldig ung tropp med få kamper på dette nivået. Vi har gått på noen smeller man kan si var nødvendig for å tilpasse seg, samtidig som har vi har prestert godt i veldig mange kamper. Bortsett fra i to bortekamper har vi sniffet på poeng i alle kampene. Utover høsten har vi stabilisert oss på et enda høyere nivå, og nå mot slutten ahr vi endelig fått betalt i form av poeng, sier Eriksen.

Glenn Arne Hansen går ikke med på at det er et mirakel om Follo holder plassen med tanke på utgangspunktet de hadde for fem runder siden.

- Nei, det synes jeg overhodet ikke. Det som skjedde i 1996 var et fotballmirakel. Å holde plassen nå vil ikke være det. Det er et mye større mirakel at vi har kommet til cupfinalen, sier han til Dagbladet.

- SKAL VINNE: Trener Hans-Erik Eriksen sier Follo skal vinne kampen på søndag, koste hva det koste vil. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
- SKAL VINNE: Trener Hans-Erik Eriksen sier Follo skal vinne kampen på søndag, koste hva det koste vil. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer